Villareal CF - Tippat

Villarreal CF

Villarreal Club de Fútbol är en spansk fotbollsklubb som spelar i spanska La Primera Divisíon. Klubben grundades 1923 i staden Villarreal. Villareal ligger Castellón-provinsen i Valencia-regionen.

Villrreal började spela i regionala seriespel och deltog alltså inte i nationella seriespel förrän 1967 då de började spela i Tercera Divisíon som idag är Spaniens motsvarighet till fjärdedivisionen. På 90-talet fick Villarreal CF fotfäste i Segunda Divisíon och La Liga-debuten skedde i augusti 1998. De åkte ur året efter, men gick sedan upp i La Liga följande år och stannade i högstadivisionen i tolv år innan de säsongen 2012-13 halkade ner i Segunda Divisíon igen. Men som de gjort förr repade sig Villarreal CF snabbt och kvalificerade sig åter till La Liga för spel under säsongen 2013-14.
Under 2000-talet hade Villarreal CF en mycket bra period i klubbens historia och man spelade ute i Europa. De spelade till exempel final i UEFAs Intertoto Cup 2002 och vann sedan cupen de två nästföljande åren. 2005-06 spelade klubben i Champions League och gick ändå till semifinal där de sedan blev stopp mot Arsenal. 2007-08 var det bästa året någonsin för Villarreal CF i La Liga då de kom tvåa i ligan bakom vinnarna Real Madrid.

Arenan som Villarreal CF spelar på heter Estadio El Madrigal. Arenan rymmer 24 890 åskådare och grundades 1923. År 1952 gjordes en omfattande upprustning av arenan. 2005 gjordes en akutupprustning av arenan för att den skulle passera UEFAs regler för Champions League-arena.

Villarreal CF har en ärkerival i CD Castellón. Rivaliteten har geografiska rötter då båda klubbarna är från Castellón-provinsen. Villarreal CF har också en groende rivalitet med Valencia CF av samma skäl. Derbyt mellan Villareal CF och Valencia CF kallas i Spanien för Derby de la Comunitat.

Villarreal CF kallas för El Submarino Amarillo som betyder gul ubåt. Smeknamnet är en referens till deras gula hemmatröjor. Det finns också en staty föreställande en gul ubåt utanför arenan Estadio El Madrigal.

Innan Villarreal CF åkte ur La Liga efter säsongen 2011-12 hade laget en skara bra spelare. Borja Valero, Diego López Rodríguez och Nilmar var alla med när klubben degraderades till Segunda Divisíon, men samtliga tre valde att lämna Villarreal CF för spel i andra klubbar.

Svenske storbacken Olof Mellberg är sedan 2012 spelare i Villarreal CF. Han spelade 20 matcher och gjorde ett mål under sin första säsong i klubben. Manuel Preciado Rebolledo skulle träna Villarreal CF under 2012. Men samma dag som han fick jobbet, 6 juni 2012, dog han i en hjärtattack.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.