Arbitrage Betting

Om du är intresserad av spel eller andra typer av ekonomiska investeringar har du säkerligen hört talas arbitrage. Men vad är det egentligen? I den här artikeln går vi igenom grunderna och det du ska tänka på när du letar efter arbitragemöjligheter hos spelbolagen.

“Vi är stolta över att samarbeta med Tippat.se"
Martin, Mobilbet

Vad är arbitragebetting?

Arbitragebetting är ett spelsätt där du letar efter odds som ger dig möjligheten att satsa pengar på alla potentiella utfall, och vara garanterad ett positivt resultat. Arbitragemöjligheter uppkommer när oddsen hos olika spelbolag ligger tillräckligt långt ifrån varandra. Det enklaste sättet att förklara arbitragebetting på, är med ett exempel:

HV71 möter Linköping i SHL och vi tittar på moneylineoddsen. Moneyline betyder att även övertid och straffar räknas. Det medför att vi endast har två möjliga utfall. Antingen vinner HV71 eller så vinner Linköping.

I det här exemplet betalar Nordicbet 2.05 på att HV71 vinner och Bethard betalar 2.05 på att Linköping vinner. Vi har nu hittat en arbitragemöjlighet där vi kan tjäna 2.5 % på hela vår investering.

Vi satsar 1000 kronor på HV71 hos Nordicbet och 1000 kr på Linköping hos Bethard. Vinner HV71 kommer vårt saldo hos Nordicbet vara 2050. Vinner Linköping kommer vårt saldo hos Bethard vara 2050.

Vi satsar alltså 2000 kr och oavsett utfall kommer vi tjäna 50 kronor.

Det kan verka otroligt men sett över en hel dag kan du hitta tusentals arbitragemöjligheter om du håller bra koll på spelbolagens marknader. Det här är dock det svåra. Arbitragemöjligheter är ofta tillgängliga under relativt kort tid, så det gäller att kunna hantera stora mängder information på kort tid. Som tur är finns det hjälp att få. Vi kommer gå in på de olika hjälpmedel som finns senare, men nu kan du basteorin bakom arbitragebetting.

Formeln för att räkna ut huruvida två odds utgör en arbitragemöjlighet eller inte ser ut såhär:

1 / Odds A = X %
1 / Odds B = y %

X + Y = Z

100 – Z = Arbitragemarginal. För att ett spel ska anses vara ett arbitrage måste Z understiga 100.

Hur justerar du insatserna?

I exemplet ovan är det väldigt enkelt att justera insatserna eftersom oddset är lika högt på båda sidorna. Du ska så satsa lika mycket på varje sida. Om oddsen skiljer sig åt kommer du dock behöva justera insatserna för att garantera en vinst. När du ska justera insatserna måste du först veta hur mycket du är villig att investera i varje spel. För enkelhetens skull räknar vi med att du har 1000 kr att satsa totalt.

Odds A = 1.20
Odds B = 9.00

Först dubbelkollar vi så att vi faktiskt har hittat en arbmöjlighet:

1 / 1.20 = 83.333 %
1 / 9 = 11.111 %

83.333 + 11.111 = 94,444.

Som ni ser har vi hittat (på) en kanonmöjlighet. Nu har vi tusen kronor att satsa och för att lista hur mycket vi ska satsa på varje sida använder vi oss av den här formeln.

(83,333 / 94.444)*100 = 88.24
(11.113 / 94.444)*100 = 11.76

Som ni ser ska vi lägga 88.24 % av vår insats på Odds A och resterande 11.76 % på Odds B.

Spel 1 blir 882 * 1.20
Spel 2 blir 118 * 9

Vinner spel 1 blir vårt saldo 1058,4
Vinner spel 2 blir vårt saldo 1062

Som ni ser får vi ett positivt reusltat oavsett utfall.

Hur ställer sig spelbolagen till arbitragebetting?

För att bli lyckosam med sin arbitragebetting gäller det att ha pengar tillgängliga på flera spelbolag samtidigt. Desto fler spelbolag du kan välja odds från desto fler möjligheter kommer du att hitta. För nybörjare är det rekommenderat att du har tillgång till ett tiotal bolag. När du väljer spelbolag gäller det att vara lite smart.

Även om det enda du gör är att spela på offentligt tillgängliga odds finns det flera spelbolag som ställer sig negativt till arbitragebetting. Dessa spelbolag har friheten att limitera dina insatser om de upptäcker ett mönster som tyder på att du endast lämnar in arbitragespel. Å grund av det här gäller det att vara smart i dina val av spelbolag. Vi rekommenderar att du alltid har ett konto hos dessa bolag:

Pinnacle Sports
Betfair
Matchbook
Betdaq
Smarkets

Pinnacle Sports är ett av världens största spelbolag. De välkomnar alla spelare och de har som policy att aldrig limitera spelare. Betfair, Matchbook, Betdaq och Smarkets är så kallade oddsbörser. Hos dessa spelar du direkt mot andra användare och bolagen tar bara ut en avgift för att facilitera spelen. Dessa välkomnar all omsättning och är positivt inställda till dig som letar efter arbitragemöjligheter.

Med ett konto hos dessa fem spelbolag har du en bra grund att stå på. Nu gäller det bara att hitta ytterligare några bolag för att kunna ta del av så många arbitragemöjligheter som möjligt. Vår rekommendation är att du öppnar ett konto på alla bolag i vår lista över spelbolag. Genom att ha pengar på många olika bolag ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas. Och genom att sprida dina spel på många olika bolag kommer det dröja längre innan bolagen kan upptäcka eventuella mönster och limitera dig.

Hur mycket tid måste du lägga ner?

Den här frågan går tyvärr inte att svara på. När du handlar med arbitrage kommer din avkastning bero helt och hållet på den tid du lägger ner. Således måste du justera din tidsinvestering beroende på hur du vill att dina resultat ska se ut.

Är det verkligen riskfritt?

Många vill lyfta fram arbitragemöjligheter som en riskfritt sätt att tjäna pengar på. I ett vakuum stämmer det, men det finns många fallgropar som kan påverka dina resultat. Några av dessa är individuella misstag, spelbolag som limiterar ditt konto och ändrade odds.

I slutändan handlar arbitragebetting mycket om att undvika dessa misstag. Individuella misstag minimerar du genom enklast genom rutin och fokus. Stäng av telefonen och andra applikationer under de timmar du letar efter arbitragemöjligheter och håll endast fokus på marknaderna och de tillgängliga oddsen.

Det är svårt att tipsa om hur du undviker att bli limiterad hos ett spelbolag. Om du är en konstant vinnare kommer de inte vilja ha din omsättning. Deras algoritmer är dock väldigt känsliga för spelaktivitet och om du känner att du är en stabil vinnare kan det vara värt att slänga in ett chansspel bestående av exempelvis en flervalskupong eller en tur till casinot. Vi säger inte att det alltid hjälper, men ibland köper du dig ett par extra riktigt bra spel.

Det finns dessutom alltid en risk för att spelbolagen ogiltigförklarar vissa odds. Har de satt uppenbart felaktiga odds kommer de i regel betala tillbaka alla insatser och således förstöra ditt spel.

Vilka hjälpmedel finns det?

Det svåra med arbitragebetting är att identifiera möjligheterna som finns. Arbitragemöjligheterna är ofta bara tillgängliga under någon minut så det gäller att agera snabbt. Att manuellt hitta tillräckligt många möjligheter för att kunna göra en stabil vinst är i princip omöjligt. Som tur är finns det många hjälpmedel som gör att du snabbt och enkelt kan identifiera de tillgängliga arbitragemöjligheterna. Tittar vi online finns det både gratis- och betalalternativ. Om du är helt ny till arbitragebetting kan vi rekommendera att du börjar med ett gratisalternativ. Du kan då få en känsla för hur systemet fungerar och vilka möjligheter som finns. Om du känner att arbitragebetting är något som skulle passa dig måste du skaffa en betaltjänst som hjälper dig att identifiera de möjligheter som finns. Vi rekommenderar framförallt Rebelbetting (Dom har även en gratisversion som du kan prova). Rebelbetting har en unik tjänst och inga av deras konkurrenter har kunnat ta upp kampen på riktigt. Vill du lära dig mer om Rebelbetting kan vi rekommendera vår recension av deras mjukvara.

Var det för mycket text?

Tyckte du att det var för mycket text om arbritage? Vi förstår dig. Här har vi skapat en infografik som förklarar konceptet på ett lite roligare vis:

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.