Eurovision Odds

Nu har vi nått fram till finalen i Eurovision där vinnaren ska utses. Eftersom det är en bra bit över 20 bidrag så har vi valt att skala ned analysen till de som är favoriter och har störst chans att vinna. Tidigare år har det alltid varit någon av favoriterna som vunnit och det finns inga skäl att tro att något annat skulle ske den här gången. De bästa låtarna och de med bäst utsikter att vinna ligger bland favoriterna.

Vi börjar med att analysera låtarna i den ordning de är tippade med den tippade vinnaren först.

Cypern: Odds 2.00 på Betsafe

Här har vi en svängig låt som framförs av en förtjusande kvinna i en glittrande scenklädsel. Oavsett hur hon placerar sig i tävlingen så kommer den här låten att spelas på radio i mängder efter tävlingen. Det är inte någon toppenlåt faktiskt men den har högt tempo, bra energi och är något medryckande så trots att det inte är en toppenlåt så håller den hög klass och jag bedömer att chanserna att den vinner är stora.

Israel: Odds 4.50 på Betsafe

Den här låten är inte fullt så svängig som Cyperns men eftersom Eurovision tyvärr allt för ofta avgörs av politik snarare än endast bidragets kvalitet så får vi vara uppmärksamma på den här låten. Artisten, texten och dessutom landet bidraget kommer ifrån passar alla perfekt in i det politiska spelet för en vinst. I synnerhet nu eftersom Iran bestämt sig för att bomba militära mål i Golanhöjderna. Utöver det så är låten ganska unik då artisten stundvis kacklar som en tupp vilket måste anses som ovanligt i musikvärlden. Personligen förstår jag inte ens hur den här låten kan vara på top 10-listan bland favoriter men tar man det politiska i beaktning så är det här en stark utmanare.

Frankrike: Odds 9.00 på Betsafe

En lite lugnare låt med en bra melodi och artisten har en vacker röst. Den är inte speciellt utmärkande och det är väl det som gör att den inte är högre tippad. Den är bra och framträdandet är professionellt men den har inte det där “lilla extra” som kan krävas för en vinst. Men det är en låt som förtjänar topplacering utan tvekan.

Litauen: Odds 11.00 på Betsafe

Det här är den första riktiga balladen bland favoriterna. Låten faller inte riktigt mig i smaken och jag vet inte riktigt hur den kan ligga så högt upp. Att den här skulle vinna tror jag är enormt osannolikt och 11 i odds är på tok för lågt.

Tyskland: Odds 15:00 på Betsafe

Hade jag hört Tysklands bidrag på radio utan att veta vem det var hade jag gissat på en Ed Sheeran wannabe som släppt en låt. Den är ganska lugn och sångaren har en bra röst men det tar stopp där. Den är inte överdrivet trallvänlig eller något sådant. En bra låt men inte mer än så. Framträdandet är kraftigt inspirerat från Måns Zelmerlös Hero för några år sedan och artistens sorgsna ögon kan säkert vinna några hjärtan men någon vinnare är det sannolikt inte.

Sverige: Odds 17:00 på Betsafe

Här har vi Sveriges hopp Benjamin Ingrosso. I förhållande till de andra låtarna känns det osannolikt att han skulle vinna. Han låter stundvis som en kastratsångare och dessutom så är hans dansnummer gjort som något som hade passat Justin Timberlake eller några andra “sexikoner”. Det ser lite löjligt ut när en person vars utseende inte speglar den image som framträdandet försöker att projicera. Låten i sig är rätt okej men det lite obekväma numret tar udden ur bidraget och någon förstaplats har jag väldigt svårt att tro att det skulle bli för vår lilla Benjamin.

Norge: Odds 20.00

Här har vi något väldigt intressant. Alexander Rybak gör comeback 9 år efter att han vann med Fairytale 2009. Den här låten har tydlig inspiration från disco-eran och den här svängig. Låten nu heter That’s how you write a song vilket är ett ganska intressant namnval. Lite självgott kan man tycka. Oavsett, låten är svängig, Rybak är en bra artist och att den här inte ligger högre bland favoriterna tycker jag är lite märkligt. Chansen att ALexander får sin andra Eurovisionvinst är kanske inte allt för stor, men det här är, enligt mig, den som förtjänar att vinna.

Analys

Det finns egentligen bara tre rimliga alternativ, Cypern, Israel och Norge. Enligt mig är Norge en självklar vinnare följt av Cypern och minst trolig av dessa tre är Israel. Men nu är det ju inte jag som avgör tävlingen utan det är alla i hela Europa vilket så klart ställer till det. Jag tror fortfarande att Cypern kommer att vinna men Israel kan mycket väl glida in och ta vinsten. Det är svårt att avgöra vad som väger tyngst, låten eller politiken kring det hela. För om det bara är låten som avgör så kommer Israel inte ha en sportmössa, men tar man hänsyn till politiken så är det istället en favorit.

Jag kommer att satsa 200 kronor totalt på finalen hos Betsafe. Egentligen hade jag tänkt att satsa på både Cypern och Norge men eftersom det bara är 2 i odds på Cypern så landar rubbet på Norge.

Det finns också några bidrag som inte platsar i listan som är lite roliga. Moldavien har 35 gånger pengarna i odds och är ganska svängig. Vill man satsa på högoddsare så är det ett bra alternativ.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.