Artikel | Samma gamla visa | Slewfooting

Samma gamla visa

Ni som läste mitt inlägg inför årets upplaga av SHL såg att jag utnämnde Hockeyförbundet till årets syltskallar. Har ni inte läst den kan ni göra det här. Med hockeyförbundet så inkluderar jag allt runt omkring som domare, disciplinnämnd och all typer av projektgrupper etc. Jag är lite osäker på vilka som gör vad sen SHL kom in i bilden men ni förstår vad jag menar. Det r samma veva varje år. Någon kommer på en ny idé som ska implementeras och så är det alltid ett par stjärnskott som inte riktigt förstår vad som menas men kör ändå. Förra året var det soppan kring vem som skulle bli årets rookie och tidigare har det varit stökigt kring huvudtacklingar. Listan är lång men det är väl bättre att fokusera på vad som verkar blir årets ämne. Slewfooting. Inför säsongen meddelades det att man skulle ta i med hårdhandskarna mot “slewfooting” och att det skulle bli automatiskt matchstraff för förseelsen. För det första så har jag aldrig tänkt på det som ett speciellt stort problem och det kändes oklart varför de valde att rikta strålkastaren mot just slewfooting är väldigt oklart. För er som inte vet så är slewfooting när man sparkar undan benen på en motståndare bakifrån. Det är både respektlöst och farligt och det är bra att man tar i med hårdhandskarna innan det blir ett problem.

Problemet blir dock när domarna inte riktigt vet vad som menas med regeln. Det var samma sak när huvudtacklingar skulle stävjas för något år sedan. Domarna blåste för allt utan någon större eftertanke och tog bort allt ansvar för den tacklade spelaren. Hittills har vi haft ett par incidenter som resulterat i matchstraff för slewfooting. En av dom var Samuel Påhlsson som stod för en ful bentackling. Påhlsson blev avstängd i 3 matcher varav en blev omvandlad till böter. Jag har inga problem med avstängningen. Det Påhlsson gör är jättefult. Problemet är att det inte är en så kallad slew foot. Det är vanlig bentackling.

Den andra incidenten kom i lördags i matchen mellan Växjö och Leksand. Jag har tyvärr inte hittat några bilder på situationen men jag tror nog att ganska många av er såg den. Jonas Frögren trycker upp en spelare mot sargen och “hjälper” till lite med benet. Jonas Frögren är en väldigt långsam spelare och kom snett in i situationen och det kändes nästan som att han gjorde det för att kontrollera situationen. Det var inget farligt på något sätt. Även om jag tycker att Frögren snarare hör hemma i division 3 än SHL så visste han precisvad han gjorde. Det fanns inget ont uppsåt och ingen risk för skada. Trots detta så såg domaren ben mot ben och blev överlycklig för att plocka upp visselpipan och visa ut Frögren. Här ska dock sägas att Hockeyförbundet gjorde  det rätta och ändrade straffet till tripping så att Frögren inte ska bli avstängd. Men det visar ju också en hel del på problemet. Domarna får saker att titta på inför säsongen, blir alldeles till sig och blåser hej vilt utan någon större eftertanke. Det är samma visa år efter år.

Så för er som undrar hur en regelrätt slew foot ser ut. Varsågoda: Kolla på Zac Rinaldo här.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.