Rayo Vallecano - spela framgångsrikt på Rayo Vallecano

Rayo Vallecano

Rayo Vallecano de Madrid som ofta bara förkortas till Rayo, är en spansk fotbollsklubb som spelar i La Liga. Rayo Vallecano är en Madrid-klubb och grundades 1924.

Rayo Vallecano har under mycket lång tid varit den eviga lillebrodern bland de större Madrid-klubbarna. Under 80- och 90-tal var Rayo Vallecano en klubb som utmärkte sig genom att gå upp i La Liga, sedan åka ned i Segunda Divisíon, och repetera samma mönster om och om igen. Klubbens bästa placering i La Liga var under 1998-99 då de kom på nionde plats i ligan. Det året vann Deportivo La Coruña titeln. Rayo Vallecanos bästa säsong bör vara säsongen 2000-01 då de avancerade i UEFA-cupen. De nådde tillslut kvartsfinal där de åkte ut mot Deportivo Alavés.

Rayo Vallecano hade en tuff period under mitten av 2000-talet. Klubben åkte ur La Liga ned till Segunda Divisíon och sedan blev det även respass därifrån. Rayo Vallecano kunde dock gräva sig ur hålet och hittade tillbaka till La Liga under 2011-12. Totalt genom historien har klubben spelat 14 säsonger i La Liga, 34 i Segunda Divisíon, 5 i Segunda Divisíon B och 11 i Tercera Divisíon.

Rayo Vallecanos arena heter Campo de Fútbol de Vallecas. Förut hette arenan Estadio Teresa Rivero. Arenan är en av de mindre av La Liga-lagen och kan ta emot 14 708 åskådare. Stadion öppnades 1976 och används inte bara utav Rayo Vallecanos fotbollslag utan är ibland även värd för andra evenemang än fotboll. Planer om att en ny arena skulle upprättas luftades för några år sedan.

Rayo Vallecano har i egenskap som Madrid-klubb flera naturliga lokalderbyn. Allra störst är att slå de stora klubbarna Atlético Madrid och givetvis Real Madrid.

Trots att Rayo Vallecano är en mindre klubb har en del välkända spelare representerat klubben. Hugo Sanchéz är en gammal spelare som spelade för klubben under en period i mitten av 90-talet. En aktuell spelare som fostrades i Rayo Vallecano är Àlvaro Negredo. Negredo spelar för närvarande för Sevilla, men har också representerat Real Madrid. Den gamla storspelaren Míchel har också haft en tid i klubben. Inte som spelare, men som tränare. Hans sejour i Rayo Vallecano var dock inte långvarig.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.