Queens Park Rangers FC

Queens Park Rangers FC

Queens Park Rangers grundades 1882 med namnet St. Jude’s. Efter fyra år som fotbollsklubb slog man sig samman med Christchrurch Rangers och ändrade namn till Queens Park Rangers. Anledningen till namnet kommer från Queen’s Park i London. 1898 blev klubben professionell och gick med i Southern League och 1920 blev man invalda till tredje divisionen i The Football League.

 

1967 vann klubben division tre och blev den första klubben i division tre att vinna Ligacupen. 1968 flyttades de upp till division ett för första gången. Framgångarna där lyste med sin frånvaro och man blev snabbt nedflyttade igen efter att ha kommit sist i tabellen. De tillbringade därefter fyra säsonger i division två och inte förrän 1973 flyttades klubben återigen upp till division ett.

1974 anställde man Dave Sexton som manager och säsongen efter fick klubben sin bästa placering någonsin då de kom på andraplats i division ett med bara en poäng efter Liverpool. De var obesegrade på hemmaplan och nyckelspelarna på den här tiden var Gerry Francis och Stan Bowles. Året efter tog sig klubben till kvartsfinal i UEFA-cupen. Samma år slutade Dave Sexton och gick istället till Manchester United, resultatet av det blev att klubben två år senare åter igen flyttades ned till division två.

1980 anställdes Terry Venables som manager och två år senare tog han klubben till FA-cupfinal som de förlorade mot Tottenham Hotspur. De blev även englands första klubb att lägga konstgräs på sin hemmaplan. Tre år efter att Terry Venables kom till klubben lyckades han åter igen få upp dem till division ett. Laget kom på femteplats den säsongen och Venables blev värvad av Barcelona och flyttade från Queen’s Park Rangers. Jim Smith tog över för laget och 1986 tog han dem till final i Ligacupen.

 

Säsongen 1994/1995 slutade klubben på åttondeplats i Premier League och förhoppningar fanns om att nå det europeiska cupspelet. Klubben sålde sin bästa målskydd Les Ferdinand och resultatet av det blev att de säsongen 1995/1996 flyttades ned till The Championship efter att ha spelat hela 13 säsonger i högsta serien. De lyckades inte hålla sig kvar där utan halkade snart ner ytterligare en division. 2001/2002 hade klubben så stora ekonomiska problem att de förbjöds att värva nya spelare, trots detta tog den deras nuvarande tränare, Ian Holloway, laget till en åttondeplats i division två.

2003/2004 lyckades klubben än en gång ta sig upp till The Championship. Den 30 april 2011 blev det klart att Queen’s Park Rangers än en gång kom upp till Premier League efter att ha spöat Watford FC med 2-0 och det var första gången på 15 år som laget återigen spelade i den högsta divisionen i det engelska ligasystemet.

 

Arenan

Klubbens hemmaarena är Loftus Road som öppnades år 1904 och har en kapacitet på 18 500 åskådare. Arenan hade en kapacitet på 30 000 åskådare men det minskades då den byggdes om 1994 och ståplatserna på kortsidorna blev sittplatser istället. Publikrekordet på arenan är 35 353 från 1974 då Queen’s Park Rangers mötte Leeds United.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.