Oscar Pistorius och mordet på Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius och mordet på Reeva Steenkamp

bladerunnerOscar Pistorius känd som Blade Runner (för sina benproteser) skrev historia när han under OS i London 2012 blev den första amputerade sprintern att löpa med vanliga löpare. Han sprang 400 meter och 4×400 meter. Den 14 februari 2013 anklagades ha mördat sin flickvän Reeva Steenkamp och han gick upp i rätten i mars i år.

Oscar Pistorius är en extremt pressad man som nekar till mord på sin flickvän Reeva Steenkamp. Den 29-årige Steenkamp dog efter att Pistorius, enligt sin utsago, matat skott in i toaletten genom toalettdörren eftersom han trodde att det var en inbrottstjuv där inne. Hans story är alltså att han dödat henna av misstag.

Media har lyft fram tänkbara ihåligheter i Pistorius story ända sedan tragedin ägde rum. Och nu när rättegången inletts och vittnesmål hörts samt teknisk bevisning lagts fram, har Pistorius-kritiker fått än mer vatten på sin kvarn.

Om Pistorius uppsåtligen mördat Reeva Steenkamp är han tydligt väldigt ångerfull. Eller om inte ångerfull, en fantastisk skådespelare. Pistorius kräktes nämligen i rätten efter att bilder på Steenkamps döda kropp visats i rättssalen. Det är inte första gången har kräks i rättssalen.

Vidare bilder som visats i rättssalen inkluderar en mängd fotografier inifrån Pistorius hem. Hemmet är, vilket man kan ana från en sportstjärna med maffiga sponsorsavtal från bland annat Nike, ett lyxresidens.

steenkamp-pistorius

En polisman som var bland de första på plats hemma hos Pistorius efter dödsskjutningen heter Scoombie van Rensburg och har hörts i rättegången mot Oscar Pistorius. Brittiska tidningen the Telegraph har återgett vad van Rensburg fick se när han klev in i hemmet:

”Vid trappans slut låg en kropp, inlindat i handdukar i olika färger och det var också svarta påsar över hennes huvud”

”Jag frågade honom vad som hade hänt, men han svarade inte mig”, sa van Rensburg med tillägg om att Pistorius var väldigt tagen av känslor och grät.

Pistorius nekande står i motsats till åklagarsidan som menar att Pistorius dödade henne efter en argumentation. Ett foto på Pistorius benproteser visades under den andra veckan av rättegången.

Oscar Pistorius proteser
Oscar Pistorius hävdar att han inte ska ha haft proteserna på sig när han sköt skotten genom dörren som dödade Steenkamp. Badrumsfönstret ska också ha varit stängt, vilket väcker undran om hur Pistorius kunnat tro att någon inbrottstjuv var inne i badrummet.

Rättegången kommer att fortgå till den 4: e april. Därefter kommer domstolen överlägga i en vecka. Den 27-årige Oscar Pistorius riskerar livstids fängelse om han döms till mord på Reeva Steenkamp.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.