Artikel | Hybris | Tippat

Hybris

Jag vill börja med att gratulera de svenska innebandyherrarna till VM-guldet. Man kan inte göra mer än att vinna och det är naturligtvis jättekul att de vann. Men när man ser rubriker av den här typen börjar man ju undra vad som pågår i skallen hos några av lirarna.

Screen Shot 2014-12-15 at 09.18.38

Det är Alexander Rudd som står för citatet och det är antagligen ett sätt att skapa rubriker på. För det finns inte en möjlighet att han är så långt bakom flötet att han faktiskt tycker det. Det är ungefär som att jämföra Apple med Jannes Telefoni i Eskilstuna. Båda gör sin grej rätt bra, men man ska inte jämföra äpplen och päron.

Jag sitter inte här och säger att hockey är en världssport. – Det är det inte på några sätt. Men Innebandy är ju ett kapitel för sig. Det är ju inte alls otroligt att att valfritt SHL-lag skulle komma trea i VM.

Alexander Rudd fortsätter sin utläggning med att Sverige har vunnit åtta av de tio VM som har spelats medan Tre Kronor “har vunnit en procent av alla turneringar som spelats, kanske”. Det hade väl varit en legitim punkt om det inte vore för två faktorer. Nummer ett: Han har jättefel. Av de 62 VM som Tre Kronor har spelat så har de vunnit guld 9 gånger. Lite snabb huvudräkning säger att det blir en vinstprocent på ungefär 15 %. Det är naturligtvis inte i närheten av de 80 % som innebandylandslaget stoltserar med. Men å andra sidan så finns det fler än ett land som spelar innebandy.

Om ni vill ha en bild av innebandyns status utanför Sveriges gympasalar så kan ni ta en titt på den här bilden. Det räckte alltså med att skicka ett mail för att ha chans på att få representera USA i turneringen. Men, visst. Ni är lika stora som Tre Kronor.

innebandy

Återigen. Man kan inte göra mer än att vinna. Men att ta VM-guld i Innebandy är ungefär en tiondel så imponerande som när USA:s damlag tar OS-guld i basket.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.