Hamburger SV - Tippat

Hamburger SV

Hamburger SV är en av de äldsta och mest välkända klubbarna inom tysk fotboll. Föreningen har funnits sedan 1887 och är den enda klubben som har varit med i Bundesliga under samtliga säsonger som ligan har spelats. Hamburger SV är faktiskt det enda laget som aldrig har blivit nedflyttat från någon av de högstadivisionerna som funnits i Tyskland. HSV:s första riktiga storhetstid kom under mitten av 70-talet då laget vann flera cuptitlar i både Tyska och internationella tävlingar. Deras första Bundesligatitel kom 1979 och den följdes upp av en andra plats och två raka mästerskap 82 och 83. Hamburgs fina historia har gett dem smeknamnet Dinosauren. Idag räknas HSV som den fjärde största idrottsföreningen i Tyskland.

Laget har vunnit 6 nationella mästerskap, varav tre har kommit Bundesliga. Laget har dessutom varit framgångsrikt på europeiska scenen. HSV har vunnit Intertoto-cupen, Cupvinnarcupen och Champions League.

Hamburger SV har varit inblandade i en av de största skandalerna någonsin inom tysk fotboll. I augusti 2004 ställdes laget mot SC Paderborn 07, en klubb i de lägre divisionerna. HSV förlorade matchen efter att domaren, Robert Hoyzer, visat ut den belgiske stjärnanfallaren Emile Mpenza och gett två straffar åt Paderborn. Efter matchen visade det sig att Hoyzer hade blivit mutad av ett kroatiskt spelsyndikat som ville att Hamburg skulle förlora. Händelsen blev oerhört uppmärksammad och pinsam för Tyskland, som höll på att förbereda Fotbolls-VM 2006.

Arenan
Hamburger SV spelar sina hemmamatcher Imtech Arena. Innan arenan fick sitt nuvarande namn så hette den Volkparkstadion. Imtech Arena var en av tolv arenor som användes under Fotbolls-VM 2006. Stadion tar in 56 889 åskådare.

Rivaliteter
Hamburgs största rivaler är FC St. Pauli och Werder Bremen. Rivaliteten med St. Pauli beror på att lagen kommer från samma stad. Även den taskiga stämningen mellan Werder Bremen och HSV beror på geografi. Båda lagen huserar i norra Tyskland.

Profiler
Hamburger SV har sett flera välkända spelare jogga in på Volkparkstadion. Franz Beckenbauer spelade i klubben i början 80-talet. Markus Babbel och Jörg Albertz var framträdanden figurer under 90-talet. Under 2000-talet har spelare Khalid Boulahrouz, Rafael Van Der Vaart och, den något kontroversielle, José Paolo Guerrero Gonzales. Guerrero är en erkänt duktigt anfallare, men han hade lite bekymmer under tiden i Hamburg. När han anslöt till klubben under 2006 drabbades han av en skada som förstörde stora delar av säsongen. Fyra år senare skulle Guerrero sätta ett klubbrekord då han kastade en vattenflaska i ansiktet på en supporter som hånat honom under match mot Hannover 96. HSV bötfällde spelaren och boten sägs ha legat i regionen €50 000 – €100 000. Det är fortfarande det mesta som någon HSV-spelare tvingats betala i böter. Det tyska fotbollsförbundet stängde av peruanen i fem ligamatcher och bötfällde honom med ytterligare €26 000

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.