Getafe CF - spela på Getafe CF med svenskaspelare.com

Getafe CF

Getafe Club de Fútbol är en spansk fotbollsklubb i La Liga. Klubben kommer från staden Getafe som ligger strax söder om huvudstaden Madrid. Årtalet för Getafe CFs grundande är utsatt till 1983, vilket är året då Getafe-baserade klubbar slogs samman och bildade vad som vi idag kallar för Getafe Club de Fútbol. Fotbollens rötter i Getafe sträcker sig dock mycket längre tillbaka än 80-talet.

Klubbens första säsong i La Liga var år 1945. Klubben spelade i Segunda División under det sena 70-talet och början av 80-talet. Största framgången skedde dock inte i ligaspelet utan i Cope del Rey där de aldrig utmanade om titeln, men överpresterade och chockade ett par lag från La Liga. Därefter kom en tung period för klubben som blev tvunget att likvideras på grund av grova ekonomiska bekymmer. Under 1983 återuppstod klubben i den skepnad som vi känner Getafe CF idag genom en sammanslagning av klubbar från Getafe.

Under senare år har Getafe spelat i La Liga varje år sedan 2004-2005 med en sjätteplacering från 2009-10 som bästa ligaplacering. Klubben har också haft viss framgång i UEFA-cupen.

Getafes arena heter Estadio Coliseum Alfonso Pérez. Arenan rymmer 17 700 åskådare och öppnade 1998. Arenans namn kommer från Alfonso Pérez som är en före detta fotbollsspelare född och fostrad i Getafe. Alfonso Pérez spelade dock aldrig professionell fotboll för Getafe CF, men är förmodligen den mest kända spelaren från staden.

CD Leganés är en fotbollsklubb som ligger mycket nära Getafe och är en given lokalkonkurrent till klubben. De båda lagen spelade många lokalderbyn i de lägre divisionerna innan Getafe CF växlade upp i de högre divisionerna. I La Liga är det Real Madrid som är Getafes storebror och rival. Madrid ligger mycket nära Getafe geografiskt vilket är den naturliga anledningen till att Getafe ser matcherna mot Real Madrid som matcher av särskild betydelse.

Alfonso Pérez, som Getafe Cfs arena är uppkallad efter, brukar lyftas fram som Getafes största spelare. Ironiskt nog har han aldrig spelat professionell fotboll för klubben. Andra namn som är gamla storspelare i klubben är exempelvis den gamla målvakten Roberto Abbondanzieri som hade en framgångsrik sejour i klubben.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.