Gävlebocken 2013 - Tippat.se

Gävlebocken 2013

*Uppdatering 2016*

Nu är det snart dags för ytterligare ett år med Gävlebocken. Här hittar du senaste informationen om Gävlebocken Odds.

*Uppdatering 2015*

Ett nytt år och en ny Gävlebock. I år är det svårt att hitta odds och att betta på bockens öde eftersom spelare i stor grad kan påverka utgången av spelet samt att det är moraliskt tvivelaktigt att betta på detta. Jackpot Joy har dock en tävling där vinnarna får dela på 5000 kronor.

Läs allt om Gävlebocken 2015

 

*Uppdatering 2014*

Ett år har passerat och det är nu dags att börja spekulera i om Gävlebocken 2014 kommer att få stå kvar eller ej. Här kan ni hitta information om Gävlebocken 2014.

Med en dryg vecka kvar av årets mest miserabla månad så börjar det bli dags att sätta i gång spekulationerna. Nej, jag pratar inte om antalet medaljer i Sotji, Erik Hamréns framtid som förbundskapten för fotbollslandslaget eller vad som blir årets julklapp. Jag pratar naturligtvis om hur länge gävlebocken överlever. Den klassiska stadssymbolen invigs söndagen den 1a december 2013 och tidigare år har man kunnat spela på hur länge den får stå kvar innan något busfrö sätter eld på den.  Vi har fortfarande inte hittat några odds för i år men hoppas på att de dyker upp under vecka 48. De spelbolag som är mest troliga kandidater till att erbjuda odds för gävlebockens framtid är antagligen Betsafe och Paddy Power. Betsafe har en kategori som heter Almost Anything och Paddy Power har en förkärlek till att erbjuda odds som kan skapa rubriker. Ni minns väl när man kunde spela på huruvida President Obama skulle falla offer för en lönnmördare. Det var ganska stökigt på Paddy Powers PR-avdelningen när de publicerade det oddset.

Oavsett om det kommer upp odds eller inte så är det kul att spekulera i gävlebockens öde. Det är dessutom ganska smidigt att styra upp ett kontorsvad för hur det kommer gå för julbocken i Gävle. Ett smidigt sätt att anordna en liten intern vadslagning mellan kollegor eller vänner är att man får köpa dagar i december. Antalet dagar som man får köpa beror naturligtvis på hur många deltagare som är med och priset på dagarna bestämmer ni själva. Personligen föredrar jag om man lägger potten på att köpa en flaska skumpa eller liknande till vinnaren så att alla deltagare kan vara med och njuta av segerns sötma. Här är ett exempel på hur det såg ut förra året*.

Tio deltagare och tävlingen skulle vara avgjord till den 21a december (Vinnaren skulle koras på julfesten och vi tänkte att det vore bäst att hylla vinnaren innan jordens påstådda undergång). Vi bestämde oss för att limitera oss till 1a – 20e decmeber. Det här betyder alltså att varje deltagare fick möjligheten att köpa två dagar i december. Åtta deltagare köpte två dagar och två stycken höll sig till en dag. Priset per dag hade satts till 50 spänn vilket betyder att potten slutade på 900 kronor. Vilka dagar som deltagarna fick bestämdes genom en klassisk lottdragning. Lägg ner lappar med 1 – 20 (1a – 20e december) i en hatt och så drar man lika många lappar som antalet dagar man köpt. Skulle bocken stått kvar efter den kom vi fram till att potten skulle spenderas på tillbehör till vår lilla julstuga som vi hade planerat till den 21a. Ni hänger med i upplägget va? Om ni är intresserade så blev det första och sextonde december blev dagarna som blev över. Själv satt jag med fjärde och sjuttonde. Gävlebocken sattes i brand den 12e december så jag var inte speciellt nära. Vinnaren tog det nobla beslutet och dök upp med sju flaskor glögg och tre pepparkaksburkar till ovan nämnda julfest.

Ovan nämnda tävling är enkel och helt rättvis då den är helt slumpmässig i och med att ingen vet vilka dagar som man kommer att få. Det går naturligtvis att göra en mer avancerad variant av det här i form av en auktion där alla som är med har en fast budget. Sen får deltagarna buda på de dagar som man vill ha. Har man en spelintresserad umgängeskrets så kan det här vara ett väldigt kul alternativ och som alltid vid spel gäller det att vara väl förberedd, så här kommer en liten lektion i gävlebockens historia.

– Gävlebocken restes för första gången 1966. Då brändes bocken på nyårsafton.

– Gävlebocken har eldats upp 26 gånger på 47 år. Det betyder att den, rent statistiskt, lite drygt 55 % av gångerna.

– 1989 brände någon eld på bocken innan den satts upp. 

– Sedan millenieskiftet har gävlebocken eldats upp nio gånger. Under 2000-talet har bocken alltså eldats upp närmare 70 % av åren. 

– Bocken har fått stå orörd 13 gånger. Nästan 28 %.

– 2010 var det någon som tänkte sno bocken genom att flyga i väg den med en helikopter. Oklart om det var Jönssonligan som planerade en comeback.

– I år så har intresseorganisationer meddelat att de kan tänka sig att stå vakt för att skydda bocken. Någon skulle till och med kunna bistå med hund

– Tänk också på att årets bock har impregnerats med något medel som ska göra det svårare att tända eld på den.

 

* Notera att vi varken uppmanar någon till vadslagning eller att elda upp bocken. Det vore dumt och kanske lite farligt.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.