Fotbollsvecka -

Fotbollsvecka

I kväll är det personalfest för svensk fotboll. Fotbollsgalan går av stapeln i (på?) Globen. Personligen har jag inga större känslor för fotbollsgalan. Det känns faktiskt mer intressant att få veta hur många gratis snittar som Robert Laul lyckas trycka i sig än vem som blir Sveriges bästa fotbollsspelare. Vi får dock hoppas på att Erik Hamrén och landslagsspelarna håller sig på banan och ger fan i att ha tequilarace med Johanna Frändén och Kevin Walker, för på fredag är det allvar. På fredag spelas första playoff-matchen i kvalet till VM nästa år. Sverige möter som bekant Portugal och just nu känns VM ganska långt borta. Kvalet mot Portugal avgörs över två matcher och har samma format som utslagsfasen i Champions League.

Sverige har en fördel i att de får börja borta. Nyckeln för Sverige kommer naturligtvis att vara försvarsspelet. Öppnar de upp sig eller slarvar i positionerna på fredag kan det bli kaos i målprotokollet. – Fan vad jag saknar Lasse Lagerbäck just nu. Man behöver ju knappast vara ett geni för att kunna konstatera att Sverige ska prioritera försvarsspelet borta mot Portugal, men jag tror inte att det är svårare än så. Att ge fan i att spela fotboll måste vara den bästa taktiken för Hamréns grabbar på fredag. Hade jag fått dra på mig Hamréns väst på fredag hade jag sagt åt grabbarna att ta god tid på sig vid fasta situationer och tjafsa en hel del med domarna direkt från start. Jag hade satt Pontus Wernbloom på Cristiano Ronaldo och sagt åt honom att satsa fullt i varje närkamp från matchminut. Jag hade även sagt åt Zlatan att ligga tätt på Pepé och ge honom så mycket tjuvsmällar som möjligt i hopp om att hans ska tappa det.

– Jag var på plats när EM spelades i Portugal 2004. Då träffade jag en kille som hade fått biljetter väldigt nära sidlinjen. Han hade investerat i en italiensk ordbok och försökt lära sig ett gäng italienska svordomar. Hade jag varit Hamrén så hade jag tagit det ett steg längre och flugit in en tolk som hade kunnat lära hela laget väldigt olämpliga fraser.

Ovanstående kanske låter som lite dålig sportmanship, men nu är det en plats i VM som står på spel och då är allt tillåtet. 0 – 0 på fredag skulle vara optimalt. Det skulle kunna oroa Portugiserna lite och så kan vi hoppas på att det snöar i nästa vecka när det hela ska avgöras på Friends Arena.

……….

Åter till fotbollsgalan: Zlatan vinner guldbollen, Lotta Schelin får diamantbollen, fotbollsallsvenskan är skittrist och Kim Källström är världens mest ointressanta människa. Behöver vi verkligen en hel gala för att kunna konstatera det?

………

Snabbfakta till Svenska landslaget:

1. Mamma på portugisiska är mãe.
2. Christino Ronaldos flickvän verkar heta Irina Shayk

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.