E-sport kan bli OS-gren | Tippat.se

E-sport kan bli OS-gren

Till OS i Paris 2024 kan e-sport komma att adderas till programmet och bli en etablerad OS-sport.

Världens kanske snabbast växande sport i dagsläget är e-sporten. Det kan fortfarande diskuteras huruvida e-sport verkligen är en sport men utan att gå in allt för djupt på just den diskussionen så kan vi konstatera att hundratals miljoner människor spelar dataspel världen över. En betydande del av dessa spelar dessutom online och mot andra människor och av dessa finns det en liten klick som hör till den absoluta eliten i just det spelet.

När Tippat.se startades var det i stort sett endast Pinnaclesports som erbjöd betting på några få utvalda e-sportsspel. Nu när vi går in på höstterminen 2017 så erbjuder i stort sett alla spelbolag odds och betting på de mest populära spelen på e-sportsscenen. De största och mest populära spelen är idag Counter Strike: GO, Dota 2, League of Legends och Overwatch. Dessa är dock långt ifrån alla spel som spelas på hög nivå. Men de lite mindre spelen har ännu inte hittat till alla spelsidor.

Betting på e-sport har till och med blivit så populärt att det finns ett spelbolag som helt och hållet fokuserar på detta. Betspawn.com erbjuder odds på nästan 20 olika e-sportsspel. Det här är en marknad som vi spår kommer att växa mycket de kommande åren och vi har därför en separat avdelning för speltips för e-sport och dessutom en gedigen lista med de bästa sidorna för att spela på e-sport. För varje år kommer en ny generation som är uppvuxna med data- och TV-spel och dessutom är vana vid att göra transaktioner på nätet. De äldre generationerna kan vara lite mer reserverade mot att föra över pengar på nätet och att spela om pengar på ett sätt som den yngre generationen verkar betydligt mer öppen för. Därför tror vi att e-sport bara kommer att växa och växa framöver. Så pass att de kanske till och med blir inbjudna i finrummet med de etablerade sporterna.

Det som kanske är mest spännande med e-sport är att vi som följer det idag verkligen är i stormens öga. Det händer saker hela tiden. Det är inte många år sedan Dota 2 slog världsrekord med att ge ut den största vinsten i e-sportens historia när de hade 1 miljon dollar till vinnarna. Det har idag slagits med råge. Enligt esportearnings.com så har Dota 2 nu förstaplatsen med $20 miljoner i prispotten i deras tävling The International 2016 och vinnarna där får dela på $9 miljoner.

Framgångsrika dataspelare tjänar idag oerhört mycket pengar. Ett annat exempel på hur mycket pengar man kan tjäna på dataspelrelaterade saker är det svenska youtubefenomenet Felix ”PewDiePie” Kjellberg som med sin youtubekanal skrapat ihop en förmögenhet på ca $20 miljoner enligt Celebritynetworth.com. Felix Kjellbergs youtubekanal är världens största och den har i skrivande stund nästan 57 miljoner följare. Det ska tilläggas att även om hans videos i dagsläget innehåller ganska sparsamt med spelande så var det så han började. Han spelade in när han spelade dataspel och laddade upp dessa på youtube. Det är alltså till stor del dataspel som gjort honom till världens största youtuber.

Skulle man göra en graf för hur populariteten för dataspel förändrats, hur prispengarna i dataspel utvecklats och hur många som följer e-sporten så hade alla tre grafer mer eller mindre gått spikrakt uppåt. Det här har Tony Estanguet, vice-president i Paris Ansökningskomitté, också insett och han vill därför föra diskussioner med den internationella olympiska komittén, IOK och företrädare för e-sporten för att eventuellt kunna addera e-sport till OS-programet till spelen i Paris 2024, rapporterar SVT.se.

Det här är en naturlig utveckling i och med hur stort e-sport börjar bli. Asiens olympiska kommitté har redan bestämt att e-sport ska vara med i de asiatiska spelen 2022. De asiatiska spelen är världens näst största idrottsevenemang efter OS och deras inkluderande av e-sporten kan nog anses vara ett viktigt steg för möjligheterna för e-sport att faktiskt få vara med i OS.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.