Chelsea FC - Läs om Chelsea på Tippat.se

Chelsea FC

Historia: Chelsea fick som en klubb en ganska udda start. En affärsman vid namn Gus Mears köpte ett område som hette Stamford Bridge Athletic Ground och en närliggande marknadsplats för att bygga en fotbollsstadion som Mears drömt om en längre tid. Kruxet var dock att dels ville Great Western Railway köpa platsen för omlastning för kol och dels hade inte Mears något fotbollslag att fylla sin arena med. Trots detta valde Mears att bygga fotbollsstadion och erbjöd närliggande Fulham FC (Stamford Bridge ligger på gränsen mellan stadsdelarna Fulham och Chelsea) men de tyckte att priset var för högt. Istället valde Mears att starta en egen fotbollsklubb men målsättningen att bli bäst i landet och valet av namn föll efter många om och men på Chelsea.

Chelseas tidiga år var inte mycket att hurra för, en förlust i FA-cup finalen 1915 var det närmaste man kom att vinna något. Det skulle ta ända fram till 1955 innan Chelsea äntligen vann något då ligan hämtades hem. Året efter skulle Chelsea ha spelat Europaspel men tvingades efter protester från FA och ligaföreningen att dra tillbaka sin ansökan.

1960-talet blev sedan ett årtioende av ”near misses” för Chelsea då de enbart lyckades ta hem ligacupen 1965. Man vann FA-cupen för första gången 1970 och tog året efter hem Cupvinnarcupen. Resterande del av 1970 och 80-talet blev sedan turbulent för Chelsea. Laget hade stora skulder och stod på randen till konkurs. Ken Bates fick 1982 köpa Chelsea FC till det facila priset av £1. Tyvärr hade klubben redan varit tvungen att sälja Stamford Bridge och Ken Bates fick ödsla mycket möda för att köpa tillbaka arenan och 1992 var arenan åter i klubbens ägo. 1997 vann äntligen Chelsea något igen då FA-cupen plockades hem och året efter tog man hem både ligacupen och cupvinnarcupen.

2003 inleddes då Chelseas hittills bästa period då oljemiljardären Roman Abramovitj köpte klubben från Ken Bates och tog Chelsea från börsen. 2004 anställdes José Mourinho och under Mourinhos ledning vann Chelsea ligan både 2005 och 2006. Mourinho lyckades att med hjälp av Romans miljarder plus sin egen skicklighet att ta Chelsea från ett anonymt mittenlag till den absoluta europatoppen. 2007 avgick dock José Mourinho oväntat efter bråk med ägar-Roman och israelen Avram Grant blev tillfälligt ansvarig. Under Grants ledning tog sig Chelsea hela vägen till en Champions League final där de enbart var en John Terry straff från att vinna bucklan. Grants dagar var dock räknade efter detta och Luis Felipe Scolari tog över Chelsea, dock blev Scolaris tid i klubben kort och 2009 ersattes Scolari av italienaren Carlo Ancelotti. Ancelotti lyckades åter föra Chelsea till en ligatitel 2010 och vann en dubbel genom att även ta hem FA-cupen.

2011 misslyckades dock Ancelotti att vinna några titlar alls trots att Fernando Torres och David Luiz köptes in under januarifönstret till priset av hela 70 miljoner pund. Ancelotti fick gå efter säsongen och in togs André Villa-Boas (som för övrigt har jobbat med José Mourinho förut).  Villa-Boas blev dock inte långvarig utan in kom istället Roberto Di Matteo som vann Champions League med klubben 2012. Efter en knackig start på 2012-2013 säsong togs istället Rafa Benitez in trots fansens protester. Benitez kommer dock att avgå i sommar och ryktet säger att José Mourinho kommer tillbaka för att ta dennes plats.

Chelsea har idag relativt många supportrar i Sverige även om de är klart efter de övriga ”big four” klubbarna.
Arenan: Som sagt i historie delen har Stamford Bridge en enorm stor betydelse i Chelseas historia. Klubben skulle inte ens ha funnits till om det inte var för Stamford Bridge.
Stamford Bridge byggdes redan 1877 men det var alltså inte förrän 1905 som Chelsea grundades och fick flytta in. När stadion byggdes tog Stamford Bridge runt 100 000 åskådare dock var det ett endast ett fåtal gånger så pass många tog plats på ”The Bridge”, en av dessa var Storbritanniens möte med Sovjet 1945.
På 1970-talet skulle Stamford Bridge renoveras men ökade kostnader gjorde att klubben snart var skuldsatt upp över öronen och det var i samband med detta som Ken Bates fick köpa klubben för £1 och sedemera redde upp de värsta skulderna. Till säsongen 1984-85 valde Bates att sätta upp ett elstängsel runt planen för att stoppa planinvasioner. Dock slog strömmen aldrig på i stängslet och brittiska myndigheter valde sedemera att ta ner stängslet.

På 1990-talet genomgick Stamford Bridge äntligen sin renovering då bland annat löparbanorna runt planen togs bort och arenan fick enbart sittplatser. Tyvärr försvann en del av akustiken i samband med ombyggnationen något som förargar Chelsea supportrarna än idag.
Under nuvarande ägaren Roman Abramovichs ledning ville Chelsea bygga ut arenan till 55,000 något som dock ej verkar genomförbart p.g.a arenans läge. Chelsea och Abramovich planerar istället att bygga en ny arena som skall ta klart fler än de 41,837 som Stamford Bridge tar idag.

 

Kända spelare och ledare: Chelsea är den av de ”stora” Londonklubbarna som har den minst framgångsrika historien men frågar du Chelseaanhängarna så är Ken Bates mannen som räddade klubben undan konkurs. Ted Drake vann ligan med klubben för första gången men den största av de alla är givetvis José Mourinho som under sin tid i klubben vann ligan två ggr, 2 ligacuper och en FA-cup. Bland spelarna finns det flera att välja på men vi väljer att lyfta fram Frank Lampard som nyligen blev den spelare som gjort flest mål i Chelseatröjan.

 

Ägare: Chelsea var den första Premier League klubb som köptes upp av rika utländska ägare då ryske mångmiljadären Roman Abramovich köpte upp klubben 2003. I samband med Romans intåg kom flertalet nya spelare till klubben och Roman har öst in pengar i klubben. 2012 var första gången som Chelsea visade på en vinst under Romans ledning och ryssen har gjort mycket för att få Chelsea att klara UEFA:s financial fair play regler.

 

Hemsida: http://www.chelseafc.com/

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.