Charlton Athletic FC - Läs om charlton Athletic på Tippat.se

Charlton Athletic FC

Klubben skapades i stadsdelen Charlton i London 1905 och de spelar i den andra divisionen i det engelska ligasystemet, The Football League Championship. Klubben spelar på The Vally arena och har gjort så sedan 1919. Laget kännetecknas på deras röda tröjor, vita shorts och röda strumpor på sina hemmamatcher. Bortastället är helsvart.

 

Historik

Klubben skapades 9 Juni 1905 av en grupp ungdomar som bodde i Charlton. I början utvecklades klubben långsamt och överskuggades av Woolwich Arsenal F.C. som fick den största uppmärksamheten. Åren innan första världskriget spelade klubben i lokala ligor och förhöll sig relativt okända. När Arsenal flyttade till norra London 1913 fick Charlton möjligheten att utvecklas och växa som klubb och de gick med i Lewisham ligan samma år som Arsenal flyttade. Efter första världskriget blev det en professionel fotbollsklubb och fick sin första riktiga heltidstränare, Walter Rayner . De gick med i Southern League. Där spelade klubben i en säsong innan de blev invalda i Football League 1921. 1929 vann klubben tredje divisionen och flyttades upp. De höll sig kvar i andra divisionen i fyra år innan de trillade ned i tredje igen.

 

I slutet av säsongen 1932/1933 så anlitades Jimmy Seed som manager för klubben och han var ledande under den tid som än så länge brukar anses som klubbens bästa. Seed var nytänkande och på den här tiden var taktiska formationer ganska osofistikerade vilket han utnyttjade. Han introducerade en taktik, som enligt honom själv räddade laget i flera matcher säsongen 1934-1935, där mittfältarna skulle överge sin position vid underläge och istället gå offensivt och, tillsammans med forwardsen, sätta hård press på motståndarlaget. Under Seeds ledning gick laget från division tre 1934, till division ett 1936. Charlton säkrade sin plats i första divisionen när de slog ut lokala rivalerna West ham inför 41,254 fans på Vally arena. De kommande åren slutade klubben på andra, fjärde och tredjeplats i Premier League.

 

I slutet av 1940-talet lyckades klubben att vinna FA-cupen och var ett av tretton lag i England som hade ett publiksnitt på över 40,000 åskådare hela säsongen. Deras arena, The Vally var den största i ligan och klarade av att hålla 70,000 åskådare. Under 50-talet så gjordes väldigt få investeringar i klubben vilket hämmade utvecklingen. 1956 gick stryelsen bakom ryggen på Jimmy Seed och gav honom sparken. Året efter flyttades klubben ned till andra divisionen. Från slutet av 50-talet till tidigt 70-tal låg klubben stilla i andra divisionen ända till de 1972 åkte ned ytterligare en division och fick spela i tredje. Intresset för klubben rasade inte ens när de spelade upp sig till andra divisionen 1975 fick klubben någon direkt nytändning. Varesig gällande supporters eller investerare. Hårda tider stundade för klubben och det såg ett tag ut som att de skulle gå i konkurs.

 

I mitten av 80-talet var klubben i stora ekonomiska problem och de tvingades att lämna The Vally och började istället att dela arena med Crystal Palace på Selhurst Park. 1992 flyttade klubben tillbaka till arenan efter att omfattande renoveringar genomförts.

 

1995 utsåg Richard Murray, ny ordförande i klubben, Alan Curbishley till klubbens manager och med honom bakom spakarna tog sig klubben så fick de kvala för att komma upp i första divisionen igen. De spelade mot Sunderland i vad som har kallats den mest dramatiska matchen på Wembley. De gick vinnande ur den matchen och fick flytta upp. Besöket i högsta ligan blev kortvarigt och snart var klubben än en gång ute ur Premier League och spelade åter igen i The Championship.

 

The Valley är klubbens hemmarena som öppnades 1919. Klubben spelade där fram till 1980-talet då de tvingades att överge arenan på grund av stora ekonomiska problem. Arenan började förfalla och i början av 90-talet så inleddes omfattande renoveringsarbeten och nynvigning skedde 1992. Publikkapaciteten är numer 27 116 men publikrekorded är 75 031 i en FA-cupmatch mot Aston Villa i februari 1938. Det finns i dagläget planer på att utöka kapaciteten till 40 600.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.