Tippat.se - Burnley FC

Burnley FC

Burnley Football Club spelar i den andra divisionen i det engelska ligasystemet. Klubben bildades 1882 och 1888 var den med och bildade The Football League. De har vunnit engelska ligan två gånger och FA-cupen en gång. Burnley är tillsammans med, Wolverhampton Wanderers och Preston North End de enda klubbarna som vunnit alla fyra divisionerna i Football League.

Arenan de spelar sina hemmamatcher på heter Turf Moor och har en kapacitet på 22 546 åskådare.

 

Historia

Klubben var från början en rugby-klubb vid namn Burnley Rovers som bestämde sig för att övergå från rugby till fotboll. Året efter, 1883, flyttade de till Turf Moor och det har sedan dess varit deras hemmaplan. Att ha haft samma hemmaarena i 130 år är ovanligt och det är bara Preston North End som har varit på samma arena längre än Burnley. Klubben var även en av de tolv ursprungliga klubbarna som startade och utgjorde Fotball League. Starten i den nyskapade ligan var inte så lyckosam för Burnley och säsongen 1889/1890 slutade de näst sist efter att ha börjat säsongen med 17 raka förluster.

De blev nedflyttade till andra divisionen 1897. Året efter var de inblandade i en av de mest uppmärksammade skandalmatcherna i Englands historia. Burnley skulle kvala mot Stroke City 1898 för att flyttas upp till division 1 igen. De båda lagen insåg att om de skulle spela oavgjort så skulle båda lagen flyttas upp. Det resulterade i att matchen slutade 0-0 och att inte ett enda skott sköts på mål. Resultatet av det blev att kvalspelet slopades och direktuppflyttning infördes istället. Som kompensation fick även de två andra lagen som varit med i kvalspelet flyttas upp i division 1.

 

Det dröjde inte länge förrän Burnley var tillbaka nere i division två. Klubbens framgångar startade i samband med första världskriget. Året innan krigsutbrottet flyttades de upp till division ett igen och de gick även till semifinal i FA-cupen. Året efter tog de sin första titel efter att ha besegrat Liverpool med 1-0 i FA-cupfinalen. De kom även på fjärdeplats i ligan 1914/1915. Efter första världskriget kom man på andraplats i säsongen 1919/1920 och året efter vann man för första gången efter att ha spelat hela 30 matcher utan en förlust.

På 30-talet gick det sämre för klubben och de flyttades åter igen ned till andra divisionen och det var inte förrän efter andra världskriget som klubbens riktiga storhetsperiod tog fart. Under 40- och 50-talet var klubben en av de bästa i England. Säsongen 1959/1960 vann de ligan efter att ha haft hård konkurrens med Tottenham och Wolverhampton Wanderers. De tog hem segern trots att de inte en enda gång under hela säsongen hade legat etta i tabellen men tack vara en bortaseger mot Manchester City i den sista omgången så vann de ligatiteln. Framgångarna fortsatte in på 60-talet då laget fortfarande var starkt och gjorde bra ifrån sig både i England och i Europa. Inte förrän 1976 kom den stora vändningen.

 

Klubben tappade då sin plats i högsta divisionen och nedflytten till andra divisionen blev starten till en nedåtgående trend. 1985 åkte klubben för första gången ned i division fyra och två år efter det var det nära att de tvingades lämna ligan. På senare år har de lyckats vända trenden och 2009 kvalificerade de sig till Premier League efter att ha vunnit mot Sheffield United, tyvärr halkade klubben ned i andra divisionen redan året efter och ligger nu i mittenskiktet i The Championship.

 

Arenan Turf Moor ligger i Burnley i Lancashire och e har varit på arenan sedan 1883. Den har en kapacitet på 22 546 åskådare. Det är en av mycket få återstående arenor i England där spelartunneln och omklädningsrummen ligger bakom ett av målen, de flesta nuförtiden har detta i mitten på långsidan.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.