Brighton & Hove Albion FC - Läs mer om klubben på Tippat.se

Brighton & Hove Albion FC

Brighton & Hove Albion FC grundades 1901 och började spela i division 2. Efter två år vann de serien och flyttades upp till Division 1. Efter 7 år i första divisionen vann klubben Southern League och fick möta Aston Villa som vunnit Football League. Brighton vann matchen med 1-0. 1920 gick Southern League-klupparna upp i The Football League och bildade division tre. Där slutade Brighton på artonde plats första säsongen.

 

Klubben spelade i tredje divisionen ända fram till 1958 då de vann serien och flyttades upp till division två. Där stannade de bara fyra säsonger och halkade sedan ned igen. Överlag har klubben det trögt och flyttats upp och ned mellan divisionerna. I mitten av 90-talet var ekonomin så dålig i laget att de tvingades att sälja sin arena Goldstone Ground. Under två års tid fick laget spela sina hemmamatcher på Priestfield Statium i Gillingham som ligger tio mil från Brighton. Inte förrän på sommaren 1999 flyttade klubben tillbaka till Brighton, och fick nu spela på Withdean Stadium.

 

1997 låg klubben illa till i ligan och de hade fått poängavdrag efter att supporters stormat planen i protest mot försäljningen av Goldstone Ground. Dick Knight, en trogen följare av klubben, tog över samma år och han fick supportrarna att förstå att försäljningen av arenan var nödvändig för klubbens överlevnad. Inför sista matchen för säsongen låg klubben dåligt till. De skulle möta Hereford United och vinst eller oavgjort skulle resultera i att klubben låg kvar, medan en förlust skulle skicka ned klubben en division. Efter ett tidigt självmål tog Hereford ledningen med 1-0 men i slutet av matchen så kvitterade Brightons Robbie Reinelt som i och med det höll kvar klubben och hans namn är står nu skrivet i Albions historia.

 

Tre år senare, säsongen 2000/2001, skulle visa sig att bli den första framgångsrika säsongen på 13 år för klubben. De vann tredje divisionen och blev uppflyttade till andra där de fick en strålande start. De höll upp hela säsongen och slutade som vinnare i division 2 och flyttade upp till första divisionen. För bara tre år sedan var klubben på väg att gå i konkurs och förlora sin status som status som professionelt fotbollslag så var de nu endast en division under Premier League.

 

I maj 2009 blev Tony Bloom ordförande på klubben och han hade säkrat upp £93 miljoner till nya stadion Falmer Stadium där klubben numer håller till.  De fick tillgång till arenan den 31a maj 2011

 

Arena

Falmer Stadium är sedan 2011 klubbens hemarena och den byggdes under tre års tid. Byggnationerna började i december 2008 och den 31a maj 2011 fick klubben officiellt nycklarna till arenan överlämnade till sig och lämnade i och med det en tolvårsperiod utan någon riktig arena bakom sig. Arenan klarade från början av att ta 22,374 åskådare. I januari 2012 lämnade klubben in en ansökan om att få bygga ut arenan och få 8,000 fler platser, fler företagsbås, nya utrymmen för TV och en lyxsvit. Ansökan godkändes och byggnationerna tog fart och inför säsongen 2012/2013 så hade arenan kapacitet för 27,250 platser som sedan utökades ytterligare till 27,750 i slutet av 2012 och i maj 2013 klarade arenan hela 30,750 åskådare.

 

Profiler

Tränare för laget är Gus Poyet som är en före detta professionel fotbolls-spelare. Hans fotbollskarriär sträckte sig över 18 år och han spelade mer än 400 matcher som mittfältare. Han spelade bland annat i Chelsea och Tottenham Hotspur. Sedan 2006 har han varit tränare och han har bland annat tränat Leeds United och Tottenham Hotspur. I november 2009 flyttade han till Brighton  & Hove Albion och blev deras tränare.

 

 

Ligor

 

Brighton spelar i The Football League Championship som är namnet på den andra divisionen i det engelska ligasystemet. Divisionen består av 24 lag och under en säsong möter alla lag varandra två gånger. En gång på hemmaplan och en gång borta. De två bästa lagen blir direkt uppflyttade till FA Premier League, vilket är högsta divisionen i engelska ligasystemet, och de lagen på plats tre till sex möts i ett slutspel där vinnaren flyttas upp. De tre sämsta lagen flyttas ned till League One, som är trejde divisionen i ligasystemet.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.