Barnsley FC - Läs om Barnsley FC på Tippat.se

Barnsley FC

Barnsley F.C. grundades 1887 med namnet Barnsley St. Peter’s och de spelar i dagsläget i andra divisionen i det engelska ligasystemet The Championship. De är det lag som har spelat fler säsonger i andra divisionen än någon annan klubb. 1898 anslöt sig klubben till The Football League och började där med att tampas i andra divisionen i tio år, mycket på grund av stora ekonomiska problem vilket gjorde att klubben inte kunde investera i att förbättra laget och på så vis ta sig upp i högsta divisionen. 1912 tog sig klubben till FA Cup-final och lyckades att slå West Brom med 1-0 och de vann sin första och enda trofé i klubbens historia.

Efter första världskriget gjordes små omstruktureringar i engelska fotbollsligan och Barnsley var på vippen att få flyttas upp till högsta divisionen men en mutskandal som involverade Henry Norris gjorde att Arsenal flyttades upp istället. Han ska ha erkänt att han gjort förhandlingar i tysthet för att få medlemmar att rösta in Arsenal i division ett istället för Barnsley som annars hade gjort sig förtjänta av det med sin tredje plats i andra divisionen säsongen innan.

Under 1930-1950 tampades klubben med att hålla sig kvar i andra divisionen och flyttades flera gånger upp och ned mellan andra och tredje divisionen. Under 60- och 70-talet gick det ännu sämre och klubben pendlade då mellan tredje och fjärde divisionen utan att lyckas ta sig upp till de högre divisionerna igen.

Inte förrän i i 80-talet och början av 90-talet lyckades klubben ta sig tillbaka till andra divisionen och blev där ett starkt lag som nu, åter igen, kunde utmana topplagen om att dominera ligan och eventuellt flyttas upp till första divisionen. 2006 låg laget långt ner på tabellen i The Championship och dåvarande managern Ritchie fick sparken och de anställde istället Simon Davey. Davey lyckades vända på trenden och de slutade på 20e plats den säsongen. Året efter lyckades laget i slå både Liverpool och Chelsea i FA-cupen och de nådde semifinal för första gången sedan 1912.

 

Arenan

Klubben spelar på Oakwell arena som ligger i South Yorkshire och har en kapacitet på 23 009 åskådare. Det är en multifunktionsarena och även om den i huvudsak används av Barnsley FC så finns det även möjlighet för andra sporter på arenan.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.