FC Barcelona - spela på Barcelona med svenskaspelare.com

FC Barcelona

FC Barcelona är en av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna genom alla tider. Barcelona spelar i Spaniens högsta fotbollsliga, La Liga, där de för närvarande är regerande mästare.

Barcelona vann den allra första ligatiteln när La Liga drog igång 1929 och har aldrig degraderats från den spanska högstaligan. Totalt har de samlat på sig 22 stycken ligatitlar genom åren vilket är näst bäst efter Real Madrid. Barcelona har vunnit Copa del Rey 26 gånger, Spanska Supercupen 10 gånger, och UEFA Champions League fyra gånger.

FC Barcelona grundades 1899 av en grupp spelare och växte snabbt i popularitet. Mycket tidigt blev klubben en symbol för Katalanerna och fick även många anhängare av rena kulturella skäl. FC största fanskara.  största skaranr supportrar äger och styr klubben.  för Katalanerna och fick anhängare av rena kulturella del Barcelona växte sig snart till en stark katalansk symbol vilket än idag är en av faktorerna till den stora rivaliteten med Real Madrid.

FC Barcelona har en unik ägarstruktur där supportrar äger och styr klubben. Ofta omnämnt som Barça har Barcelona en av världens största skara av fans.

Barcelona spelar sina hemmamatcher på en av de mest omtalade och kända arenorna som finns, Camp Nou. Sedan 1957 har Camp Nou varit deras hemmaarena och har idag efter många ombyggnationer en kapacitet på 99 786 åskådare. Det innebär att Camp Nou är den största arenan i Europa sett utifrån åskådarkapacitet.

El Clásico är det spanska superderbyt mellan FC Barcelona och Real Madrid. El Clásico är förmodligen det största fotbollsderbyt som finns. Förutom att städerna Madrid och Barcelona är störst respektive näst störst i Spanien med lag som är bland de rikaste och mest framgångsrika i historien, finns det politiska motsättningar.

Huvudstaden Madrid symboliserade statsmakten under Francos tid och Barcelona som är en del av Katalonien var efter Francos militärkupp, liksom resterande Spanien, en fascistisk diktatur som varade i 40 år. I mitten av 70-talet efter att Franco avlidit, börjades införandet av demokratiska reformer. Än idag finns det ideologiska och kulturella motsättningar mellan Barcelona och Madrid. El Clásico är således en gravt politiserad samtidigt som att det är en naturlig sportslig rivalitet mellan två giganter.

FC Barcelona har och har haft flera av de bästa fotbollsspelarna i världen. Diego Maradona, Johan Cruyff och Alfredo di Stéfano har alla spelat för klubben och anses samtliga vara bland de absolut bästa som någonsin levat. Andra forna Barcelona-spelare som är tidslösa fotbollsikoner är Ronald Koeman, Michael Laudrup, Hristo Stoichkov samt en uppsjö av brasilianska storheter inklusive Ronaldo, Ronaldinho, Romário, Rivaldo och Roberto Carlos. Svenska spelare som representerat Barcelona är Patrik Andersson, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

Idag är Barcelonas största spelare Lionel Messi som anses vara världens bästa fotbollsspelare. Barcelonas mittfält med bland andra Andrés Iniesta och Xavi Hernandez omnämns båda två ofta som de absolut bästa innermittfältarna med enorm bollkontroll, passningskvalitet och blick för spel.

Barcelonas coach är idag Tito Vilanova som efterträdde den extremt framgångsrika Per Guardiola. Under Vilanovas första säsong vann Barcelona ligatiteln.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.