Artikel | Petter Rönnqvist vet vad som gäller |

Petter Rönnqvist vet vad som gäller

Precis som många andra är jag väldigt snabbt på att håna och döma ut medieprofiler efter dumma uttalande eller trötta artiklar som har slafsats ihop under en bakfylla som fötts av tre dagar med gratis mazariner och fulwhiskey på pressläktaren i Tegera Arena. Men om man ska vara snabb på att döma måste man också kunna lyfta på hatten när det är befogat. Och just nu är det befogat. Petter Rönnqvist är fullständigt lysande i studion under CSPORTS hockeysändningar. Ni kommer väl ihåg Rönnqvist? Den före detta landslagsmålvakten med de oerhört röda benskydden.

CSPORTS har överlag de klart bästa hockeysändningarna i Sverige. Just nu är Viaplay inte i närheten. Tommy Åström är väldigt bra som ankare och duon med Sanny Lindström och ovan nämnda Rönnqvist fungerar bra. Lindström gör sig bra i tv även om jag tycker att de kan fimpa inslagen med Dr. Sanny. Det som gör Rönnqvist så bra är att han hängt med i utvecklingen. Det är tyvärr ganska vanligt att gamla spelare (och nuvarande) att de harvar på i gamla hjulspår. Det är samma klyschor hela tiden och det är bara märkligt att de inte ledsnar på sig själva. Det här har även speglat sig i tv-studior så länge jag minns (lex Leif Boork), vilket gör Petter Rönnqvists närvaro extra kul. Rönnqvist har visserligen varit med ett par år nu men jag har aldrig sett honom så insiktsfull som han är nu.

Rönnqvist har insett att hockey inte nödvändigtvis handlar om att åka mer skridskor, lägga pucken djupt och jobba hårdare än motståndarna. Det handlar om att vara smartare än motståndarna. Rönnqvist förklarar enkelt, och relativt pedagogiskt, hur lagens uppspel och anfall speglar matchbilden. Det mesta är dessutom av siffror vilket gör det hela väldigt tydligt. Det handlar väldigt mycket om att det är viktigt att vara kontrollerad när man tar ut pucken ur egen zon och när man tar in den i anfallszon. Hur det här leder till målchanser och skottförsök. Ganska grundläggande på sitt sätt, men jag har aldrig noterat att någon expert pratat om det på det här sättet tidigare. I Sverige alltså.

I hockeyvärlden går det som Rönnqvist pratar om under benämningen fancystats. Fancystats tar hänsyn till fler faktorer och är en mycket bättre måttstock än traditionell statistik på hur bra en hockeyspelare är. I NHL börjar det bli vedertaget och de flesta är överens om att CORSI och FENWICK är mer användbart än +/- och så vidare. I Sverige ligger vi fortfarande långt efter och SHL har inte ens lyckats hitta ett system som trackar puckinnehav per lag och match. Vill du lära dig mer om fancystats rekommenderar jag den här bloggen (Numerärt övertag). Det är Sveriges bästa blogg i ämnet. De gör dessutom ett ganska bra jobb med att presentera relevant statistik för SHL.

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här men nu kan vi hylla Petter Rönnqvist för mer än hans klanderfria stil på isen. Fortsätt med det fina jobbet du gör nu, Petter! Om kristallen har ett pris för den med bäst utveckling bör du ligga bra till!

Screen Shot 2014-10-07 at 13.32.08

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.