Med närmare 100 miljoner kr i omsättning varje lördag är V75 Sveriges mest populära spel. Men hur fungerar det? Hur spelar man? Och hur vinner man? Det ska vi gå igenom här i vår nybörjarguide till V75.
Veckans V75-omgång körs på Jägerso. Speltipsen publiceras fredagen den 22a november.
Här hittar du alla våra tips till V75. Tipsen uppdateras i takt med att travbanorna arrangerar V75.
V75 på Jägersro
V75 på Halmstadtravet
V75 på Romme
V75 från Eskilstuna
V75 på Örebrotravet
V75 på Gävletravet
V75 på Åby
V75 från Skellefteå
V75 på Solvalla
V75 på Färjestad
V75 på Hagmyren
V75 på Bergsåker
V75 på Solänget
V75 på Rättvik
V75 på Bollnäs
V75 på Boden
V75 är Sveriges mest populära spel. Spelet omsätter drygt 100 miljoner varje vecka och fler än en miljon inlämnade system är med och slåss om de enorma vinsterna. Men hur fungerar det? Hur vinner man på V75? Och vilka tips kan man få? Det och mycket annat ska vi gå igenom här i vår guide till V75.
V75 är ett poolspel från ATG som går ut på att du ska hitta vinnaren i sju olika travlopp. Spelet avgörs i normala fall på lördagar, men det arrangeras flertalet extraomgångar under året vid exempelvis högtider och storlopp.
Namnet V75 kommer från att du har möjligheten att vinna på 7, 6 eller 5 rätt. 7 till 5 helt enkelt.
Radpriset för spelet är satt till 50 öre och för att få fram antalet rader multiplicerar du antalet hästar du har valt i varje lopp.
Om du markerar en häst i varje lopp kostar systemet alltså 50 öre eftersom det består av 1 möjlig rad.
Enkelt eller hur? Så här kan en färdig V75-rad för 50 kronor se ut:
Som ni ser har vi tre lopp där en specifik häst måste vinna, två lopp där vi har två olika vinstmöjligheter och två lopp där vi har markerat fem hästar.
Det här bildar 100 olika enkelrader och eftersom radpriset är 50 öre blir inlämningskostnaden 50 kronor.
Travet är en spännande värld, men det kan vara lite svårt att hänga med i snacket. Här går vi igenom några av de mest förekommande fraserna som inte är helt självförklarande.
Autostart
När starten genomförs med hjälp av en startbil.
Bakspår
Det får plats 8 hästar bakom startbilen. De hästar som har startnummer 9 och högre startar från bakspår.
Dödens
Positionen utvändigt om ledaren i ett travlopp.
Lås
När du har markerat två hästar i ett lopp på V75 räknas det som ett lås.
Open Stretch
Vissa travbanor har så kallad Open Stretch. Det betyder att det finns ett extra innerspår som öppnas på upploppet. Vissa banor (Åby) har dubbla open strech och då blir det två extra spår på upploppet.
Ranking
Din rangordning av hästarna i ett lopp.
Reducering
När du spelar reducerade system kan du bygga en större grundram och sedan betala mer för de hästar som du tror mer på.
Du kan reducera på väldigt många olika sätt och vi kommer gå igenom det här lite mer senare. Men det lättaste sättet att förklara det är antagligen att säga att du bygger många mindre kuponger istället för att lämna in ett större system. På så sätt kan du vikta insatserna mot de hästar du tror mycket på.
Reserv
Det händer att man måste stryka hästar från lopp. Om du har lämnat in ett V75-system och en av de hästar du markerat inte kan starta får du en reserv. Du kan antingen välja vilka hästar som ska stå som reserver själv eller så får du favoriten som reservhäst.
Skobalans
Det här berättar hur hästen är skodd. Hästar kan ha skor på alla hovar, fram- eller bakhovarna eller så kan de springa barfota.
Spik
När du bara har markerat en häst i ett lopp. Då har du spikat den.
Springspår
När det är voltstart har spårnummer 6 och 7 springspår. Det betyder att
de hästarna kan vända upp på ett bättre sätt och få något som kan liknas vid flygande start.
Vinklad vinge
På vissa banor har startbilen en vinklad vinge vilket betyder att de hästar med höga startnummer får starta lite längre fram och kan få en fördel i starten. Kan jämföras med starten i ett 200-meterslopp.
Vinnarhålet
Hästen som sitter i rygg på ledaren har det så kallade vinnarhålet.
Voltstart
Hästarna startar genom att cirkulera ett par varv på banan istället för att springa bakom startbilen.
V75 är det man kallar ett poolspel. Det betyder att alla pengar som omsätts hamnar i en pool. ATG tar sin del för att arrangera spelet (35 %) och sedan fördelas återstående del bland de spelare som har 7, 6 eller 5 rätt.
Poolen fördelas enligt följande tabell:
7 rätt: 40 %
6 rätt: 20 %
5 rätt: 40 %
Om du har sju rätt kommer du antagligen även vara med och dela på sex- och femrättspotten. Undantaget är om du lämnat in en enkelrad.
Räkna ut hur många femmor och sexor du har på V75
När du har sju rätt på V75 kommer du säkerligen också ha lämnat in rader som har fem och sex rätt, och du är då med och delar på de potterna.
För att räkna ut hur många femmor och sexor du har använder du den här tabellen från ATG.se:
Antalet femmor och sexor du får när du har sju rätt
V75 är ett spel som passar alla olika plånboksstorlekar. En enkelrad kostar 50 öre att lämna in och du kan lämna in system som kostar upp till 99 999 kr.
För den genomsnittlige spelaren är det fullt rimligt att spela V75 med liten insats för att vilja ha någonting igång på lördagseftermiddagen. Men man ska vara medveten om att det är extremt svårt att få sju rätt med en liten insats.
Man ska alltid spela med insatser som passar sin egen plånbok och V75 är inget undantag. Men vår rekommendation för den som vill spela V75 med liten insats är att försöka hitta några att spela ihop med för att få upp storleken på systemet.
Dels är det kul att spela och följa loppen med familj och vänner. Du får även upp slagkraften i systemet och när du har sju rätt har du dessutom fler rader med 6 och fem rätt vilket gör att totalvinsten på systemet blir högre.
Om du inte känner några som vill spela V75 tillsammans med dig finns det andra alternativ.
Om du inte har några i din direkta närhet som vill spela V75 med dig kan du prova Spela Tillsammans hos ATG. Det finns massvis av spelare som skapar andelsspel som du kan köpa in dig i.
Vi kan ta en titt på den välkända tipsbutiken Torpa Tips & Trav och deras tillsammans-sida på atg.se. Där hittar du 22 olika spelläggare och 170 olika system som du kan köpa in dig i.
Andelspriserna en vanlig V75-omgång varierar från 899 kronor till 52 kronor.
För att köpa en andel där behöver du ett konto med pengar hos ATG. Om du vinner något på andelen som du har köpt in dig i får du vinsten utbetalt direkt till ditt ATG-konto.
Det är dock värt att tänka på att de flesta butiksandelar kommer med en avgift. Vill du spela avgiftsfritt kan du söka dig till olika grupper i diverse sociala medier där spelare lägger upp avgiftsfria andelar. Eftersom utbetalningarna sköts av ATG behöver du inte heller vara orolig för att spelläggaren ska försvinna med eventuella vinster.
Vi på tippat.se är långt ifrån några travexperter. Men vi tycker att det är väldigt kul med trav och publicerar våra tips inför varje lördagsomgång.
Tanken med våra tips är helt enkelt att ge dig lite inspiration om hur vi spelar. Som alltid när det gäller speltips ska du tänka kritiskt och se om det passar med dina egna tankar. Men om du tycker att vårt tankesätt verkar rimligt är det naturligtvis kul om du baserar dina egna system på våra idéer.
Men om du tycker att vi är ute och cyklar helt och hållet ska du gå på det du själv tror.
Våra tips till V75 är ganska snabba och grunda. Vi spelar V75 för att det är kul och vi läser på väldigt mycket inför varje omgång. Men tanken med tipsen här är att de ska vara lättsmälta och enkla att ta in.
Vill du ha mer utförliga tips, intervjuer och statistik finns det andra forum som gör det mycket bättre än oss.
Några av de bästa alternativen publiceras av TR Media. De ger bland annat ut Travronden, som är sportens facktidning, och Spelvärde.se som är en sajt med betaltips. Tipsen hos Spelvärde är extremt genomarbetade och görs av några av landets absolut bästa travspelare.
När vi gick igenom ordlistan för V75 och trav pratade vi om reducering. Genom att spela reducerat kan du betala mer för de hästar som du tror mer på eller de hästar som du tycker har ett högt spelvärde.
Det som händer när du spelar reducerat är att du plockar bort de rader som du inte vill betala för genom att dela upp din grundsystem i flera olika mindre kuponger. Vi ska försöka illustrera det här med ett exempel på ett en manuell reducering.
Här har vi byggt ett system som kostar 2560 kr oreducerat. Det är lite för stort för vår plånbok så vi vill reducera ner kostnaden för genom att betala mer för de hästar som vi tror väldigt mycket på och mindre för de som vi inte har så stort förtroende för.
De hästar vi vill betala extra för är häst med startnummer 1 både lopp 1 och 2.
För att göra det här lämnar vi in ett system där vi spikar häst 1 i lopp 1 och tar med alla i andra avdelningen. Vi lämnar även in ett system där vi tar alla hästar i lopp 1 och spikar nummer 1 i lopp två.
Genom att reducera med att en av de hästarna måste vinna får vi ner totalkostnaden för systemet från 2560 kr till mer överkomliga 612 kr.
Du kan reducera dina system på väldigt många olika sätt och det finns flera olika hjälpmedel som du kan använda dig av för att skapa de reduceringar som du vill. Det mest välkända är jokersystemet.
Tidigare nämnde vi TR Media som ger ut massvis av bra information och produkter för travintresserade. I våra ögon är deras bästa produkt Jokersystemet. Programmet kostar 99 kronor i månaden och är i våra ögon värt varenda krona.
Jokersystemet är ett verktyg som hjälper dig att reducera dina system.
Det är ett användarvänligt verktyg som ger dig stora reduceringsverktyg. Du kan exempelvis reducera på utdelning eller hur många lopp specifika kuskar ska vinna. Möjligheterna med Jokersystemet är oändliga och genom att sätta dig in i hur det fungerar kommer du kunna ta ditt travspelande till nästa nivå.
För en bra guide till hur man kommer igång med Jokersystemet kan vi rekommendera den videon: