Gästkrönika, Halmstads BK -
Journalist sedan tio år tillbaka med en passion för Stryktipset och Europatipset. Hjärtat slår extra ångestladdat för Örebro SK. Men även Hammarby, Wigan och Perugia kan få humöret att svikta.
2010 startade jag Sparka & Spring och tänker fortsätta så länge stryktipskryssarhanden fungerar.

/Henrik “Bermudabenny” Johansson

Gästkrönika, Halmstads BK

Mitt under VM-festen i Brasilien så kommer här en text som tar oss tillbaka till den svenska karga verkligheten. Håkan Ericsson, skribent på Svenska Fans tar oss igenom Halmstads vårsäsong präglad av tidvis riktigt bra spel, många chanser…och få poäng.

*        *        *

Krönika: en vårsäsong med ”outuw”
”Vi spelar bra med det är det där sista som fattas och vi har haft mycket outuw”. Enligt ”Mjällby-mannen” på jobbet har Lasse Jacobsson fört in ett nytt begrepp på Listerlandet, ett begrepp som väl passar lika bra i Halmstad?

För om Mjällby – som avgjort två matcher på övertid – haft ”outuw” denna vårsäsong vad har då inte HBK haft med sitt spelövertag, missade chanser och flera svidande poängförluster i slutminuterna? Eller handlar det bara om otur? Lets´s analyze this!

Spelet på plan
Ifjol spelade Halmstad nog den torftigaste fotbollen i hela Allsvenskan och vi var många som skrek om avsaknad av spelidé och ville ha en förändring. I år har vi fått SPEL så det med HBK-mått räcker för 10 år ungefär men resultatet är fortfarande lika dåligt. Vad beror det på?

Försvarsspelet
Stojan Lukic var en av de som räddade HBK förra säsongen men i år har han sett betydligt svajigare ut. Tveksamma ingripanden har varvats med ”kommunikationsproblem” med resten av försvaret, främst illustrerat av ett par präktiga självmål. Hela backlinjen har också tappat markering och bjudit moståndarna på stora ytor. Försvarsspelet sker dock över hela plan och jag ser ytterligare några anledningar till att det sett ut som det gjort:
• Det nya spelsättet. Många berömmer Halmstads spel och säger att så bra har HBK inte spelat på många år men samtidigt är det något som inte stämmer. HBK har inte klarat av att spela det spel man gör och samtidigt ”sätta” försvarsspelet. Man måste få ihop en bättre helhet framöver.
• Det saknas en riktig defensiv kraft på det centrala mittfältet. En del säger ”vi spelar bättre utan Andreas Landgren”. Visst, men då bortser man nog från det arbete som Landgren gjorde i det tysta. HBK behövde EN bra spelmotor centralt inte två! Där hade istället behövts en ”städgumma” för att ge mittfältet en bättre ”balans”.
• Det saknas en naturlig ledare. Ingen i dagens HBK har den där naturliga pondusen och kan ”styra upp” defensiven och driva på.

Mittfältet och anfallsspelet
HBK har dominerat spelmässigt i flera matcher och vi har ondgjort oss över den uteblivna utdelningen och vilken ”outuw” vi har haft. Och visst är det så att Halmstad måste bli effektivare och sätta sina chanser men det är inte HELA sanningen. Det är långt ifrån bara Halmstad som missar många chanser utan det görs i varje allsvensk match. Vi var oerhört frustrerade efter Kalmar där HBK borde avgjort tidigare, men när jag såg Helsingborg-Falkenberg dagen efter tänkte jag på att HIF skapade lika många klara chanser under en femminuters period som HBK gjorde på hela andra halvlek i sin match. Min slutsats är: ja, HBK har spelat bra och dominerat många matcher men helt ärligt så skapar man inte JÄTTEMÅNGA KLARA målchanser! Halmstad behöver förbättra sitt spel ytterligare och skapa ännu fler och bättre lägen. Och i slutänden är det inte en fråga om ”outuw” utan en fråga om KVALITET både vad gäller de avgörande passningarna och avsluten – det är det som skiljer topplagen från oss mer mediokra.

”Wicken Blogg” var inne på ” Hamrén-temat” häromsistens och jag kan bara hålla med. Likheterna med svenska landslaget är slående. Ett nytt offensivare spel, en havererad defensiv och samtidigt en avsaknad av ”ledarkaraktärer” på plan. Skillnaden är att landslaget (åtminstone tidigare) producerat betydligt bättre offensivt.

Spelet utanför plan

Coachningen och ledarskapet
Vi såg det igen mot Kalmar: Jens Gustafsson är ingen ”matchcoach”. Återigen utnyttjades inte det sista bytet för att få in mer energi i laget och ”störa” matchrytmen när man skulle försvara en ledning: Och resultatet blev återigen ett insläppt mål och utebliven vinst. Det finns ingen garanti för att målen inte släppts in om det tredje bytet genomförts men att se samma mönster upprepa sig är frustrerande. När man för fram denna synpunkt hamnar man ofta i en diskussion om vilken spelare som skulle bytts in istället men det är inte det som är min poäng utan den är att TAKTISKT utnyttja de medel man har till sitt förfogande. För jag förutsätter att samtliga spelare som ingår i HBK:s matchtrupp klarar av att spela 10 minuter allsvensk fotboll, annars är man riktigt ”illa på det”.

0,95 är Halmstads snittpoäng per match på sina 42 matcher sedan återkomsten till Allsvenskan. Inget lysande facit direkt! Det brukar ju heta att man inte ska ”ändra på ett vinnande lag” men varför man varken i år eller ifjol försökt göra några större ändringar på ett ”förlorande lag” är en gåta. Det lunkar på med i princip samma startelva, besättning av positioner och taktiska upplägg/spelsystem omgång efter omgång. Som utomstående kan man såklart inte säga att det hade gått bättre om man gjort si eller så men att man inte ens försöker prova nytt när RESULTATEN INTE KOMMER, det kan man ha synpunkter på.

Inför hösten
Spelet finns där men nu måste poängen också börja komma. Halmstad måste sätta chanserna och även försvarsspelet. En vindsnabb ytter från Ghana är på provspel men är det vad HBK bäst behöver? Prio 1 för mig är en ledarkaraktär på mitten med defensiva egenskaper och prio 2 en riktig måltjuv! Viktigt att klubben nu värderar rätt om/när man spenderar de få kulor man har.

Hur slutar detta då? Ja, den evige pessimisten inom mig får faktiskt ge vika en aning – jag tror faktiskt HBK klarar det allsvenska kontraktet UTAN KVAL. Känslan är ändå att spelet är för BRA i år för att det inte ska ge utdelning i längden. Och det är väl något som vi bollklubbare får vara nöjda med nuförtiden. Vi har ju ändå varit ur Allsvenskan hela 3 säsonger de senaste 40 åren och befinner oss som bekant i ”Etableringsfasen”.

Håkan Ericsson
Skribent på Svenska Fans

SE_SummerSale_728x90

Vill du också skriva gästkrönika?
Mejla: [email protected]

Följ Sparka & Spring på Facebook

Bästa spelbolagen just nu!
Se alla spelbolag
Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.