Stryktipset, vecka 12 -
Journalist sedan tio år tillbaka med en passion för Stryktipset och Europatipset. Hjärtat slår extra ångestladdat för Örebro SK. Men även Hammarby, Wigan och Perugia kan få humöret att svikta.
2010 startade jag Sparka & Spring och tänker fortsätta så länge stryktipskryssarhanden fungerar.

/Henrik “Bermudabenny” Johansson

Stryktipset, vecka 12

Tio rätt två veckor i rad är ganska ok, men långt ifrån tillfredställande. Nu ska det bli mer. Vad tror du, räcker det till en Bermuda-resa eller kommer jag bara till Skavsta?

1) Kalmar FF-Elfsborg 1x
Holy crapers vilken svår match. Kalmar har inlett tufft med leråkerfotboll mot Göteborg i premiären och senast mot Trelleborg. Elfsborg å andra sidan har plastmatteglidit sig igenom de två första matcherna, dels borta mot Gefle i en oavgjord match och senast hemma i överkörningen av Halmstad. Ska man räkna in leråkererfarenhet i det här? Ja kanske. Tradition ska man definitivt räkna in och då är ettan motiverad – Kalmar har tre raka hemmasegrar mot just Elfsborg. Form är också av vikt och då kanske det är Elfsborg som är favoriter? Jag tror inte att Kalmar inleder med två raka förluster på Fredriksskans och 0-3 hemma mot IFK Göteborg var i överkant. Man tar poäng mot Elfsborg. Punkt.

2) Birmingham-Arsenal x2
Det är en härlig hemmaform hos Birmingham som tagit poäng mot storheter som Manchester United, Chelsea, Tottenham och Manchester City hemma på St Andrews. Men det är just det, man tar bara EN poäng och verkar ha svårt att ta steget till att besegra de riktigt bra lagen. Och det är precis det Arsenal är – riktigt bra. Men precis som Birmingham har man lite problem att knyta ihop säcken mot de starka hemmalagen, men möjligtvis kan man göra det nu när man en stor möjlighet att vinna serien. Thomas Vermaelen avstängd i Arsenal.

3) Chelsea-Aston Villa 1
Aston Villa har inte förlorat på bortaplan på hela 2010. Imponerande absolut, men motståndet har inte hållit hög klass och det är egentligen bara 0-0-resultatet borta mot Tottenham i februari som imponerar. Man ska såklart inte glömma att Villa besegrade självaste Manchester United i slutet av förra året, men nu ställs man mot ett taggat Chelsea som vill visa hemmapubliken att utslagningen ur Champions League bara var en tillfällig svacka. Nu vinner man.

4) Hull-Fulham 1x
Stora skadebekymmer i Hull, men förhoppningsvis kan viktige Stephen Hunt vara tillbaka till den här matchen. Man har bara förlorat fyra hemmamatcher den här säsongen – dels i inledningen mot Birmingham och Tottenham, och dels senast mot Arsenal och mot Man U i slutet av förra året. Fulham spelar mycket och i onsdags åkte man ur FA-cupen mot Tottenham. Bortaspelet är en katastrof och man har bara lyckats vinna en under säsongen. Dock krigar man sig ofta till ett kryss – kanske här med.

5) Tottenham-Portsmouth 1
Ska inte vara något snack här. Portsmouth vände visserligen hemma mot Hull på ett imponerande sätt i lördags men föll lika platt mot Chelsea i veckan med 0-5. Något liknande nu? Tottenham kämpar frenetiskt för att nå ut i Europa och ska man göra det är tre poäng mot tabelljumbon ett måste. Tottenham har sju raka matcher utan förlust hemma och har bara släppt in mål i två av dessa.

6) West Ham-Stoke 1x
Västra Skinkan har gjort två riktigt usla hemmainsatser på senare tid. Förlust mot Wolves senast i veckan, och innan dess mot Bolton. Nu rasar man i tabellen och är oroväckande nära att ramla ur Premier League. Kanske tar man sig samman mot Stoke nu och visar att man hör hemma i högsta serien eller så fortsätter spiralen nedåt. Alldeles för många streck på West Ham.

7) Wolverhampton-Everton 2
Två lag i bra form. Wolves slog som sagt West Ham borta i veckan och Everton besegrade självaste Manchester City på bortaplan med 2-0. Grejen med Wolverhampton är att det inte är speciellt bra hemma, utan ligger så pass bra till tabellen tack vare ett helt okej bortaspel. Visst, Evertons bortafacit imponerar inte men då ska man veta att på de åtta senaste bortamatcherna har man tagit en poäng mot Birmingham, Sunderland, Arsenal, Chelsea, vunnit mot Man C, Wigan och förlusterna har kommit mot Liverpool och Tottenham. Ett ganska tufft schema och jag tror att man tar Wolves den här gången – det går inte att hålla tillbaka Cahill, Arteta och de andra formstarka spelarna. Everton vinner.

8 ) Reading-West Bromwich 1 2
WBA har känts lite svajiga på slutet och imponerar inte lika mycket som man gjorde i början av säsongen. På de tre senaste bortamatcherna har man två förluster och jag tror att man kan få det tufft här mot Reading som har sex raka hemmasegrar. Dock har man mött mediokert motstånd och det kan straffa sig mot serietvåan West Bromwich som dessutom har revansch att utkräva sedan Reading skickade ut WBA ur FA-cupen. Många mål att vänta och jag tror på seger åt något håll.

9) Derby-Leicester 1
Riktigt svårbedömd match, men jag tror att Derby kniper alla tre poängen. Hemma på Pride Park Stadium är man riktigt svåra att möta och det har bl a seriesuveränen Newcastle fått känna på (3-0 till Derby i februari.) Man tappar sällan poäng två matcher i rad hemma och när då Middlesbrough snodde en pinne senast så kanske det är bäddat för seger här. Det är en hungrig publik som anrika Derby har och jag tror att de blir proppmätta efter den här matchen. Det lill kruxet är att Leicester är jäkligt bra. Framförallt defensiven och håller man tätt så kanske hemmalaget blir frustrerat. Bortastatistiken imponerar på slutet, men man har inte ställts mot speciellt imponerande motstånd. Nu förlorar man. Hoppas jag.

10) Plymouth-Blackpool 1x
Båda lagen briljerade i veckan då Plymouth bortaslog starka Ipswich med 2-0 och Blackpool körde över annars så täta Swansea med hela 5-1. Men jag tror att hemmaplan avgör här. Blackpools bortastatistik imponerar inte, men samtidigt kryssar Plymouth olustigt ofta så en gardering är ett måste. En lurig match med två schizofrena lag.

11) Preston-QPR 1
Det är ganska intressant att syna Prestons hemmastats och se att man vinner varannan match – det har man faktiskt gjort hela året! Senaste hemmamatchen spelade man oavgjort (2-2) mot Sheffield W, alltså blir det en seger mot QPR nu. Ok, jag kanske inte förlitar mig helt på den vinn-varannan-gång-statistiken, för QPR är ett riktigt risigt bortagäng och man kommer att få väldigt väldigt tufft här. Man har inte besegrat Preston borta på någon av de sex gångarna man kommit på besök.

12) Swansea-Ipswich 1x
Swansea är i gungning efter 1-5-uppercuten från Blackpool i veckan. Hemma är man såklart stabilare och nu lär man putsa på sin annars så stabila defensiv och spika igen mot Ipswich som har förtvivlat svårt på bortaplan. De ska inte räcka till här, men Swansea har spelat tillräckligt många 0-0-matcher för att jag kryssgardera dem resten av säsongen. Och Ipskryss är alltid Ipskryss.

13) Watford-Middlesbrough 2
Ok, Middlesbrough har visserligen inte vunnit borta sedan i slutet av januari, men motståndet har varit tufft: Oavgjort mot Ipswich och Derby samt torskar mot Nottingham, Blackpool och Cardiff. Ganska intressant är att se att det bara är West Bromwich och Cardiff som gjort fler mål än Middlesbrough på bortaplan. Full fart framåt alltså och det kommer att räcka till tre pinnar mot ett Watford som rasar genom tabellen och har två förluster på de tre senaste hemmamatcherna.

Bästa spelbolagen just nu!
Se alla spelbolag
Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.