Stryktipset

Stryktipset är Svenska Spels mest klassiska spelkupong för sport. Här får du stryktipsförslag från Sveriges främsta stryktipsexpert. Inför varje omgång presenteras den hetaste stryktipsraden.

“Vi är stolta över att samarbeta med Tippat.se"
Martin, Mobilbet

Stryktipset är en typ av spel som, i Sverige, erbjuds av Svenska Spel. Stryktipset faller under kategorien sportsbetting vilket, kort sammanfattat, innebär att man bettar på sporter. I stryktipsets fall är det fotboll som gäller. I första hand är det svensk och engelsk fotboll man får betta på i stryktipset men det kan även förekomma andra matcher.

Inför varje omgång av stryktipset så väljer Svenska Spel ut 13 matcher som kommer med på den aktuella spelkupongen och man som spelare får sedan i uppgift att berätta vilket lag som kommer vinna respektive match, eller om det kommer bli oavgjort. Om man har 10 rätt eller mer så har du chans att vara med och dela på vinstpengarna. Desto fler rätt man har desto större blir naturligtvis vinsten. Sätter man alla 13 rätt så har man goda chanser att vinna en riktigt rejäl slant.

Stryktipset startades 1934 och namnet kommer ifrån att man på den tiden skulle stryka ett streck över det lag man trodde skulle förlora, alltså stryka ett lag och därav uppkom namnet stryktipset. De första 35 åren var det endast 12 matcher man kunde tippa på men 1969 lades en trettonde match till. De flest ha väl sett den gamla reklamen som Svenska Spel använde för stryktipset med deras slogan ”13 rätt är respekt”, eller den nya ”Vi ses på lördag!”. Stryktipset har, sedan starten, i stort sett fått agera ensam på marknaden. Svenska spel har släppt andra typer av spel som är snarlika Stryktipset men de har fortfarande, på grund av spelmonopolet, fått agera ensamt på marknaden utan några konkurrenter. Fram till 2013 då Betsson släppte sin motsvarighet EttKryssTvå. EttKryssTvå är snarlikt Stryktipset med några små skillnader. Bland annat så vet man alltid i förväg hur mycket man kommer att vinna. Lär dig mer om EttKryssTvå på vår sida dedikerad till detta nya och roliga spel.

Det krävs som sagt minst 10 rätt för att vinna. Utöver det så måste även vinstsumman vara högre än 10 kr för att någon vinst ska betalas ut. Om kvoten av vinsten dividerat med antal spelare understiger 10 kr så behåller Svenska Spel pengarna och använder dessa för att bygga ut vinstpotten till nästa veckas spel. Att vinsten är lägre än 10 kronor för 10 rätt är inte speciellt ovanligt och händer med jämna mellanrum, ibland händer det även att vinsten för 11 rätt hålls inne ifall det är väldigt många som tippat rätt så vinsten även för 11 rätt är lägre än 10 kr.

Stryktipset kostar 1 krona per rad, förutsatt att man inte har några hel eller halv-garderingar (mer om detta senare). De flesta ombud där man kan lämna in stryktipsrader kräver att man tippar på minst två rader för att få lämna in sitt tips. På Svenska Spels hemsida så kan man dock lämna in en ensam rad. För att spela på stryktipset så behöver du en tipskupong för det aktuella stryktipset. Dessa hittar du antingen hos ditt spelombud eller på Svenska Spels hemsida. Tipskupongen innehåller då som sagt 13 matcher, speciellt utvalda av Svenska Spel. Matcherna är vanligtvis från den svenska eller engelska fotbollsligan. För varje match så har man tre alternativ 1, X eller 2. Om man kryssar i 1 så innebär det att man tror att hemmalaget kommer att vinna, kryssar man i X så tror man på oavgjort och 2 resulterar alltså i att man satsar på bortalaget.

Stryktipset måste vara inlämnat innan 15:59 varje lördag för att vara giltigt. Varje vecka spelar ca 1,3 miljoner svenskar stryktipset. Vinnarna på 13 rätt ger oftast över en miljon kronor i utdelning och sedan några år tillbaka så garanteras en ensam vinnare med 13 rätt alltid minst 10 miljoner kronor. Raderna kostar, som redan nämnt, en krona styck och om du lämnar in ditt tips hos ett ombud så måste man ha minst 2 spelade rader, medan man, om man lämnar in kupongen direkt på Svenska Spels hemsida, bara behöver ha en rad.

Det finns olika spelsystem man kan använda sig av när man spelar på stryktipset, vi ska fördjupa oss lite i dessa olika system nedan. Max antal tillåtna rader när man spelar är 41 472. Att lämna in ett stryktips med max antal rader är med andra ord tämligen kostsamt. Det finns flera olika system som består av halvgarderingar och helgarderingar. De olika systemen kallas M-system, R-system och U-system.

Stryktipsförslag
Tippat.se drivs av spelare. Vi älskar alla olika typer av spel och Stryktipset ligger i blodet på spelsugna svenskar. På grund av det här har vi plockat in Sveriges bästa stryktipsskribent till Tippat.se.

De hetaste stryktipsförslagen från Bermudabenny. Bermudabenny driver bloggen Sparka och Spring. Bloggen täcker in både stryk- och europatips och har blivit utsedd till sveriges bästa bettingblogg. Bloggen kombinerar djupgående information om matcherna med humoristiska inslag och en lättsam ton bland följarna.

stryktipset1

Stryktipset – Tips
Det är inte lätt att få tretton rätt på stryktipset. Men genom att studera och ta del av de här tipsen så kommer du ge dig själv bra förutsättningar för att vara med och slåss om miljonerna. Det första tipset för en framgångsrik stryktipskarriär är att studera. – Vill du bli bra på något så måste du studera. Hur ser lagens formkurvor ut? Har bortalaget ett tufft spelschema? Är några nyckelspelare borta? Frågorna är många men svaren är värdefulla. Svenskaspelare har samlat svaren på samma ställe. Genom att läsa våra bloggar och följa med i nyhetsflödet så kommer du ha alla resurser du behöver för att hitta svaren på dina frågor. Du kan självklart även ställa frågor direkt till våra stryktipsexperter och på så vis få personlinga tips till veckans stryktips.

Tips nummer två för stryktipset är att lyssna på de som vet mest. Vilka vet mest, undrar du. Spelbolag över hela världen anställer bookmakers vars enda uppgift är att analysera fotbollsmatcher och sätta lämpliga odds baserat på vad de tror att utgången blir. Oddsen ljuger sällan, och de som jobbar som oddssättare sitter dessutom ofta inne på de hetaste nyheterna och det senaste skvallret kring lagen. Under fliken Oddsen hittar du en sammanställning av hur oddssättarna ser på veckans stryktipsomgång. Vi har räknat ut snittoddset för varje match på kupongen för att kunna ge dig en överskådlig bild över vad Europas främsta fotbollsexperter har att säga om matchen.

Det trejde tipset är att ha kul. Stryktipset är ett spel som är framtaget för att man ska ha kunna ha kul. Gillar du att gräva ner dig i statistik och ta reda på huruvida Wayne Rooney spelar i röda resp vita skosnören så gör det. Gillar du att kolla på fotboll med polarna och vill ha stryktipset som en liten extra krydda för när det plingar till i rutan kanske du får ut mer av att ta rygg på några av experterna som visas här och sedan lägga ner lite mer tid på att omsorgsullt välja ut veckans ölsort.

M-system
M-system står för Matematiskt system och det är ungefär som att spela flera enkelrader i en kupong. Med M-systemet kan man välja hel- och halvgarderingar. Antalet hel och halvgarderingar är förbestämda för de olika M-systemen men beroende på vilket M-system du väljer så får du göra olika många hel- och halvgarderingar. För att förtydliga så innebär en halvgardering att du får kryssa i två resultat på samma match. Tex om du tror att hemmalaget kommer att vinna, alternativt att det blir oavgjort, så kryssar du i både 1 och X. Du har då gjort en halvgardering. Helgardering innebär att du får kryssa i alla tre alternativ. Alltså 1, X och 2. En match som du helgarderat kommer garanterat att vara korrekt tippad. Som exempel kan vi ta M 12-systemet. I det systemet har du 2 halv- och 1 hel-gardering. Detta gör att du totalt får 12 rader. För att förtydliga detta ytterligare så kan man säga att om du gör en halvgardering så har du, i en rad, två rader. Om vi ponerar att du halvgarderar första matchen med 1 och X och alla andra matcher har du tippat att bortalaget kommer vinna, alltså 2 så blir din halvgardering två rader. Första raden har du en 1:a och resten 2:or. I andra raden har du ett X och resten tvåor. På detta sett blir det fort ganska många rader när man har många hel- och halvgarderingar. Man kan i M-systemet även välja Xperten, vilket är ett färdigtippat spel som bygger på analyser från Svenska Spels experter.

R-system
R:et i R-systemet står för Reducerat. R-systemet innebär att man minskar (reducerar) antalet rader som motsvarande M-system innehåller. Raderna som återstår kallas för nyckelrader. Man behöver ingen speciell kupong för att lämna in sitt R-system utan det går bra att använda den vanliga matchkupongen. Nackdelen med R-systemet, jämfört med de andra systemen, är att vinstchanserna blir lägre. Fördelen är att det blir billigare att lämna in sitt tips. Värt att nämna är att en helgardering i R-systemet inte överensstämmer helt med den traditionella innebörden av helgardering utan snarare en reducerad variant. Om man skulle göra enkelrader av ett system med 4 helgarderingar, så blir det 81 olika enkelrader. För att göra ett R-system så tar man bort ett antal rader från det matematiska systemet. Om man tar bort 72 rader, vilket då gör att endast 9 rader återstår, alltså 9 kombinationer från de ursprungliga 81. Dessa rader kallas då nyckelrader och bildar det reducerade systemet. Ett sådant system, som det beskrivet ovan, kallas R-4-0-9. R står för reducerat, 4 står för 4 helgarderingar, 0 står för 0 halvgarderingar och 9 står för 9 rader totalt.

Nu är det ju så att i och med att man tagit bort 72 kombinationer från de 81 som det var från början, så innebär det så klart att 72 kombinationer har försvunnit från tipset vilket då gör att dessa 72 kombinationer som tagits bort inte längre kan ge 13 rätt. Man har istället fått ett system med minst en rad som ger 12 rätt för 9 kronor om man sätter de ogarderade matcherna. Man har i detta fall sparat 72 kronor på att spela med ett reducerat system. Man kan naturligtvis fortfarande få 13 rätt, bara att chanserna är lägre än om man spelat på ett mattematiskt system, men som sagt, det är betydligt billigare.

U-systemet
U-systemet är också ett reducerat system. Skillnaden är att du här kan sätta ett utgångstecken på dina garderingar och i och med detta har möjlighet att påverka teckenfördelningen på dina nyckelrader.  Ett exempel på U-system är U 3-6-20 där man då har ett 20 raders-system med 3 helgarderingar och 6 halvgarderingar. Man kan även lägga till matematiska garderingar, men dessa dubblar då priset på din rad eftersom dessa, som beskrivet ovan, egentligen blir två rader istället för en.

Andra klassiska spel från Svenska Spel
Stryktipset är den mest populära spelkupongen du kan spela hos Svenska Spel. De har dock flera andra mycket populära spelkuponger som är mycket uppskattat bland svenska folket och som är värda att kika på. Kolla in andra spel hos Svenska Spel.

 

 

Lämna in dina kuponger här

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.