Zlatans lön -

Zlatans lön

Jag skrev igår om hur mycket deg Ronaldo tar hem om året. Han tar en hel del för att sparka boll för Real Madrid, minst sagt. Vår närmaste motsvarighet till superstjärnan Ronaldo är givetvis Zlatan Ibrahimovic. Sveriges största fotbollsspelare har genom åren vunnit i princip allt som går att vinna i klubbsammanhang. För sina tjänster tar han också betalt, och dessutom väldigt mycket. Zlatan som för närvarande spelar i Paris Saint-Germain lyfter en lön på 14 miljoner euro om året. Omvandlat till svenska kronor blir det ungefär 122 miljoner. Detta gör honom till en av världens bäst betalda fotbollsspelare.

Zlatans lön i perspektiv
Timlön: 14 120 SEK
Dagslön: 339 000 SEK
Veckolön: 2,4 miljoner SEK
Månadslön: 10,1 miljoner SEK
Årslön: 122 miljoner SEK

Är Zlatans lön skälig?
Nu kan man givetvis dividera en hel del om det är rimligt att fotbollsspelare lyfter hundratals miljoner i lön medan undersköterskor tjänar lika mycket på en månad som herr Ibrahimovic gör under en långkörare på muggen. Men om man ser till andra fotbollsspelare och sätter Zlatans tjänster i relation till deras så hamnar helt klart Zlatans lön inom spannet skäligt. Zlatan har vunnit ligatiteln i fyra olika länder och gjort hundratals mål på högsta nivå. Han har vunnit ett 20-talet stora titlar i sin karriär och det är få fotbollsspelare som har ett lika välfyllt prisskåp som Ibrahimovic. Kan han nu hjälpa Paris Saint-Germain till mot ytterligare inhemska titlar samt framgång i Champions League, kommer nog klubbägarna Qatar Investment Authority vara mer än villiga att betala ut ännu mer cash till Zlatan kommande år.

Vad har Zlatan Ibrahimovic råd med?
2076 Coca Cola 33cl i timmen är fysiskt omöjligt att förtära. Men Zlatan kan åtminstone köpa alla burkarna, klämma i sig 4-5 stycken på en timme, och sedan vaska resten. Om han nu skulle vilja göra något sådant förstås. Vill han hellre ha lite klass och spisa på något riktigt gött så kan Zlatan för en månadslön bunkra upp med 5063 dosor rysk kaviar á 30 gram. Hela Rosengårds invånare skulle kunna få en smakbit av delikatessen. Zlatan skulle dock kunna göra bra mycket schysstare köp för sig själv och familjen. För hela årslönen kan han nämligen få en Silver Angel yacht på 63.3 meter från Camper & Nicholsons.

Zlatans sponsorer
Zlatan har utöver sin lön från PSG också andra inkomstkällor. Från sina stora sponsoravtal med bland andra Nike och Bonnier kan ”Ibra” kamma hem ytterligare sköna stålar. Sponsoravtalens värde är svårt att uppskatta, men Zlatan är en spelare med stort marknadsvärde och stora portioner av hans inkomst, om inte majoriteten av den, är sponsorpengar. Ett förmodligen ganska bra riktmärke på hur mycket pengar de allra största stjärnorna som Zlatan, Rooney, Messi och Ronaldo drar in via sponsorer är motsvarande deras lön i respektive klubblag.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.