Wigan Athletic FC - Läs mer om klubben på Tippat.se

Wigan Athletic FC

Klubben skapades 1932 och spelar efter säsongen 2012/2013 blev de nedflyttade till The Championship från Premier League. Wigan Athletic är den senaste skapade klubben i sin division. Sedan 1999 har de haft DW Stadium som sin hemmaarena och den delar de med det lokala rugbylaget Wigan Warriors.  Innan DW Stadium spelade klubben på Springfield Park i 67 år.

 

Klubben skapades som ett, femte i ordningen, försök att få igång en stabil fotbollsklubb i staden Wigan. Från början fick klubben sin ansökan till Chesshire County League avslagen men efter att Manchester Central lämnade ligan så antogs wigan Athletic. De försökte även bli antagna till Football League men fick inte en enda röst och blev lämnade utanför. Säsongen 1933/1934 vann klubben Cheshire League. Året efter stod de åter igen som vinnare och kom för första gången med i FA-cupen.

Efter andra världskriget hamnade klubben sist i ligan och blev då ersatta av Winsford United och de gick istället med i Lancashire Combination. Vilken de vann första säsongen. Trots nya försök blev klubben fortfarande inte invald i The Football League utan fick fortsätta i Lancashire. I början av 1960-talet flyttade klubben sedan tillbaka till Ceshire League och 1964/1965 vann de sin första Cheshire League-titel sen de kom tillbaka till ligan. 1968 var Wigam Athletic med och skapade Northeren Premier League och de vann ligatiteln 1970/1971.

Efter sin första säsong i Northeren Premier League slutade Wigam på andra plats efter vinnarna Boston united. Eftersom Boston Uniteds arena inte uppfyllde kraven för the Football League vilket Wigams Springfield Park gjorde så lades Wigam in i röstningen för att flyttas in i the Football League. Och efter hela 34 misslyckade försök blev Wigam 1978 invalda i the Football League. Under sin första tid spelade Wigam i de lägre divisionerna i ligan.

 

1995 köptes klubben av en den lokala miljonären Dave Whelan som tack vare sina kontakter inom spansk fotboll värvade tre spanska spelare till klubben. Dessa tre spelare blev symbolen för Whelans satsning att ta klubben till Premier League. Året efter blev klubben mästare i tredje divisionen och flyttades upp till league two. Säsongen 2002/2003 var en av de mest minnesvärda i klubbens historia då de vann Division Two Championship med över 100 poäng totalt och de hade 10 vinstmatcher i rad och totalt endast fyra förluster på hela säsongen. Detta säkrade klubbens plats i andra divisionen i den engelska fotbollsligan för första gången i klubbens historia. Kort därefter kom nästa uppflytting när laget 2004/2005 vann över Rading med 3-1 och i och med det säkrade sin plats i högsta divisionen i engelsk ligafotboll och klubben fick nu för första gången spela mot de bästa lagen i England.

 

Säsongen 2012/2013 bjöd Wigan till FA-Cup-final vilken de vann och blev det första laget som vunnit FA-cupen och samtidigt blivit nedflyttad från Premier League till The Championship.

 

Arenan

Wigan Athletic spelare på DW Stadium som har en kapacitet på 25,138 åskådare. Det har varit deras hemarena sedan 1999 och de äger själva arenan men hyr marken av rugbylaget Wigan Warriors.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.