Watford FC - Läs om klubben på Tippat.se

Watford FC

Allmänt

Watford är en stad som ligger tre mil nordväst om London. Staden har ungefär 90,000 invånare och stadens fotbollslag heter Watford FC och håller till på Vicarage road. Arenan delar man, sedan 1997, med rugbylaget Saracens F.C.

 

Klubben bildades 1881 med namet Watford Rovers av Henry Grover som sedan spelade som mittback under flera år för laget. 1897 lämnar klubben amatörfotbollen och blir en professionel klubb. Året efter byter klubben namn till Watford Football Club.

 

Efter många år i olika divisioner var ekonomin i botten och de tvingades att sälja många av sina spelare. Detta resulterade i att de 1972 trillar ned och får spela i division 3. De bristande finanserna resulterar i att klubben tre år senare åker ner till division 4. Inte förrän 1976 blir det vändning då den hängivne Watfordsupportern tillika artisten Elton John blir ny ordförande i klubben och uttalar ett tydligt mål, Division 1 (nuvarande Premier League). Elton John sparkar dåvarande tränaren Mike Keen och anställer en oprövad Graham Taylor vilket resulterade i en total överlägsenhet i division 4 och uppflyttning till division 3. De vann sedan division 3 och flyttades upp till division 2. 1982 vann man serien i division 2 och flyttades därmed upp i högsta ligan. Elton Johns mål var uppnått. De hade på sju år arbetat sig upp från botten av division 4 till att komma i toppen i division 1 då de hamnade på en andra plats i serien året efter och därmed fick plats I UEFA-kuppen.

 

 

De spelade i den högsta disionen i sex säsonger mellan 1982-1988. Mycket av framgångarna denna tid var tack vare den ekonomiska hjälp klubben fått från musikstjärnan Elton John.

 

2011 köps klubben av den ekonomiskt tvivelaktige affärsmannen Laurence Bassini. Hans intåg i klubben innebar en något stabilare grund att stå på då han dels investerade i att köpa lite nya spelare och lovar att man ska lägga om gräsmattan på arenan, som var kraftigt eftersatt. Inför säsongen 2012/2013 säljer Laurence klubben till den Italienske affärsmannen Giampaolo Poxxo som redan äger italienska Serie A-klubben Udinese och spanska La Liga-laget Granada.

 

Tränare för laget är Gianfranco Zola som kom till klubben sommaren 2012. Han hade tidigare tränat West Ham United i två år mellan 2008-2010.

 

 

Arena

Watfords fick Vicarage Road som hemmaarena 1922 och har spelat där sedan dess. Arenan tar in 23 500 åskådare och rustades senast 2005 då rustades den för £7.6 miljoner. År 2003 tvingades klubben att sälja Vicarage Road för att undvika konkurs. Två år efter det håller Elton John en konsert under parollen ”Let’s buy back the vic”. Intäkterna från den konsterten samt ett ekonomiskt tillskott från Elton John och klubbens supportrar gjorde att arenan kunde köpas tillbaka för £7.6 miljoner.

 

 

 

Profiler

Den antaligen mest kända person som förknippas med laget är Elton John som varit ordförande och tagit laget till Premier League. Han har även anordnat en spelning för att dra in pengar till laget och gett ekonomiskt stöd.

1983 spelade Luther Blissett i laget. Vid slutet av säsongen lämnade han Watford och England och skrev på ett lukrativt kontrakt med Milan i den italienska ligan. Andra kända spelare som spelat för klubben är bland andra John Barnes och Ashley Young

 

 

Liga

 

Watford spelar i The Football League Championship som är den andra divisionen i det engelska ligasystemet. Divisionen har 24 lag och alla lag möter varandra två gånger under en säsong, en hemmamatch och en bortamatch. De två bästa lagen varje säsong blir direktuppflyttade till FA Premier League. Lagen på plats tre till sex möts i ett uppflyttningsslutspel där  trean möter sexan och fyran möter femman i en borta och en hemmamatch. Vinnarna där möts i en finalmatch på neutral plan och slutspelsvinnaren flyttas upp i FA Premier League. De tre sämsta lagen för säsongen, de som slutar på plats 22, 23 och 4 flyttas ned till divisionen under, League One.

 

Watford slutade denna säsong på plats 3 i divisionen och kommer med andra ord att få kvala till Premier League.

 

Övrigt

 

I början av 2013 anmäldes klubben till den engelska disciplinnämnden för otillåtna ekonomiska affärer när klubben fortfarande ägdes av Laurence Bassini. Resultatet blir att klubben inte får någon ekonomisk bestraffning men får ett så kallat transferembargo vilket innebär att inga övergångar till eller från klubben får ske utan att FA först måste godkänna dessa samt att Laurence Bassini stängsa av från alla fotbollsrelaterade uppdrag i tre år för sin inblandning i affären.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.