Victor Hedman - Tippat.se

Victor Hedman

Efter att Pär Mårts tog ut sin trupp till OS i Sotji har mycket av snacket handlat om Victor Hedman. Mårts avstod från att med Tampa-backen, trots att han gör en av sina bästa säsonger någonsin. Det har spekulerats i varför Pär inte plockde med Victor Hedman till Sotji. Vissa hävdar att att hans samarbete med Unibet kan vara en av orsakerna. Andra menar att Pär fortfarande är lack på Victor eftersom att han var bedrövlig senast han spelade VM. Vad sanning är kommer vi nog aldrig få veta om inte Hedman eller Mårts släpper en bok någon gång. Och om jag ska vara helt ärlig så  kommer jag nog inte att läsa Pär Mårts biografi. Trots att Hedman inte får följa med till OS tyckte jag att ett personporträtt av honom var på sin plats.

Victor Hedman är svensk hockeyback som spelar för Tampa Bay Lightnings i NHL. Hedman föddes i Örnsköldsvik den 18e december 1990. Victor Hedman började spela hockey vid fem års ålder och sommaren 2009 valdes han som andra spelare totalt i NHL-draften. När det här skrivs har Hedman svarat för 26 poäng på 41 matcher för Tampa Bay Lightning, under säsongen 2013/14.

Hedman är en storvuxen back (198cm/105 kg) som har en fin skridskoåkning samtidigt som han har väldigt fina händer. Trots sin storlek så är Hedman inte speciellt fysisk av sig utan han föredrar att dominera försvarszon med sitt utomordentliga spelsinne. Offensivt har Hedman ett fruktat skott.  Hedmans största svaghet är att han skulle kunna spela enklare i många situationer. Det är inte ovanligt att han sätter i situationer som han får svårt att reda ut.

Hedmans seniorkarriär började säsongen 2007/08 då han spelade 39 matcher för MODO i elitserien. Han gjorde även 5 framträdanden i slutspelet den säsongen. Säsongen 2008/09 svarade Victor Hedman för han för 21 poäng på 43 i matcher i MODOS tröja. Han hade även en imponerade plus/minus-statstik. Hedman slutade på +21 i den intressanta statistikkategorin.

Victor Hedmans fina spel gjorde han till hett villebråd bland NHL-klubbarna. Men trots att Victor Hedman hade spelat två U20-VM och debuterat i Tre Kronor innan han kunde draftas var han aldrig när att bli tingad som första spelare. Den äran var sedan länge vigd åt John Tavares som producerat 433 poäng på 247 matcher i de kanadensiska juniorligorna.

Victor Hedman i NHL
Under sin första säsong i NHL svarade Victor Hedman för 20 poäng på 74 matcher. Tampa Bay missade slutspelet under Hedmans första säsong i klubben. Tampa Bay ser Victor Hedman som en nyckelspelare och han har snittat över 20 minuters speltid varje match sedan han anslöt till klubben. Hans statistik i NHL lämnar en hel del att önska, men Hedman är fortfarande ung och det mesta talar för att han kommer att fortsätta utvecklas.

Victor Hedman debuterade i Tre Kronor under säsongen 2007/08. Sedan des har han hunnit med att spela 38 landskamper varav 17 har kommit i VM-sammanhang. Hedman har spelat två VM-turneringar för Tre Kronor. VM 2009/10 svarade han för 2 poäng på nio matcher när Sverige tog brons i Schweiz. Hedman spelade även VM säsongen 2011/12. Hockey-VM avgjordes då delvis på svensk mark och Sverige kom till turneringen med ett stjärnspäckat lag. Tyvärr blev det sorti i kvartsfinalen och Hedman har i efterhand medgett att han spealde sin karriärs sämsta hockey under turneringen.

Under lockout-säsongen, 2012/13, valde Victor Hedman att spela i Ryssland medan NHL formade deras nya avtal. Hedman gjorde 26 matcher för Barys Astana i KHL. Hedman gjorde 22 poäng och blev utsedd till månadens back en gång under sin sejour i Ryssland. Hedman blev även uttagen till KHL:s All Star-match, men han valde att avstå matchen. När NHL drog igång efter lockoutperioden så ökade Hedman sitt poängsnitt dramatiskt från föregående säsonger. Från att ha gjort poäng i lite drygt var tredje match återfanns Hedman i poängprotokollet ungefär varannan match.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.