Vfl Wolfsburg - Tippat

VfL Wolfsburg

Vfl Wolfsburg är en tysk fotbollsklubb som för närvarande spelar i Bundesliga. Klubben grundades 1945 och bestod i början av arbetare på Volkswagenfabriken. Klubben ägs än idag av Volkswagen. Fotbollsklubben separerades från den övriga idrotterna 2001.

Wolfsburg är ganska ny stad. Den växte fram 1938 då de som arbetade på Volkswagenfabriken behövde någonstans att bo. Strax efter andra världskriget slut så organiserade några av fabriksarbetarna sig, och började spela fotboll. Den grönvita färgen valdes, då en ungdomstränare i trakten hade tio gröna tröjor över. De vita shortsen kom då lokalbefolkning skänkte gamla lakan, som syddes om till kortbyxor åt laget. Klubben har en kort historia i Bundesliga. Det var först 1997 som Vfl Wolfsburg lyckades ta steget upp till den tyska högstadivisionen. De flesta räknade med att klubben bara skulle mäkta med ett kort gästspel i Bundesliga, men Wolfsburg imponerade under sin första säsong. De slutade i mitten av tabellen och var aldrig i farozonen. Andra säsongen i Bundesliga var de med och slogs om fjärdeplatsen, som skulle resulterat i Champions League-plats. Klubbens största framgång kom säsongen 2008/09, då de under ledningen av Felix Magath lyckades vinna bundesliga för första gången i klubbens historia. Mästerskapet är klubbens enda framgång på den högsta nivån.

Arenan
Wolfsburg spelar sina hemmamatcher på Volkswagen Arena. VW-Arena tar in 30 000 åskådare. Fram tills deras nuvarande arena stod färdigbyggd 2002, så spelade Vfl Wolfsburg sina matcher på Vfl-Stadium.

Rivaliteter
Vfl Wolfsburg största rival är Hannover 96. Rivaliteten beror mestadels på lagens geografiska närhet till varandra.

Profiler
Trots Wolfsburgs relativt korta historia har flertalet storspelare representerat klubben. Spelare som Stefan Effenberg, Andres D’Alessandro, Claudio Reyna, Obafemi Martins och Martin Petrov har spelat för klubben. Ska man plocka ut en spelare som skiljer sig lite från mängden faller nog valet på Edin Dzeko. Bosniern spelade i klubben mellan 2007-2011. Han va med och vann klubbens enda mästerskap och han gjorde, imponerande, 66 mål på 111 framträdanden.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.