Vfb Stuttgart - Tippat

VfB Stuttgart

Vfb Stuttgart är en klubb med rik historia. De har funnits sedan 1893 och har bara varit utanför Bundesliga under två säsonger sedan ligan grundades. Stuttgart har vunnit det tyska mästerskapet fem gånger och vid tre tillfällen har de fått lyfta cup-bucklan. Med ca 50 000 medlemmar räknas Stuttgart som en av de största idrottsföreningarna i Tyskland. Klubben hade sin storhetstid under femtiotalet. De vann det tyska mästerskapet 1950 och 1952. 1953 slutade de tvåa. 1954 och 1958 fick Stuttgart ställa sig högst upp på prispallen efter att tyska cupen spelats färdigt.

Framgångarna under femtiotalet var grunden till en plats i Bundesliga när ligan grundades 1963. I början av Bundesliga-eran så var Stuttgart ett av de lag som fortfarande klassades som amatörer. Klubben var tveksam till att spendera pengar och många av spelarna tvingades jobba vid sidan av fotbollen.

Vfb Stuttgart tvingades lämna Bundesliga efter säsongen 74/75. Föreningen hade inte lyckats hänga med i utveckling och säsongen 75/76 räknas som den värsta i klubbens historia. Laget slutade på 11e plats i den tyska andraligan. Inför säsongen 76/77 så hade Jürgen Sundermann tagit över laget. Laget gjorde massvis av mål och tog sig tillbaka till Bundesliga efter två säsonger i andraligan. Trots relativt stor framgång inom Tyskland har Stuttgart haft svårt att hävda sig internationellt sett. Laget har några framträdande i Champions League och UEFA-cupen men prisskåpet samlar damm. Det enda som hittas där är två titlar från Intertoto-cupen.

Arenan
Vfb Stuttgart spelar sina hemmamatcher på Mercedes-Benz Arena. Vid ligamatcher får det plats 60 441 åskådare på arenan. Arenan byggdes 1933 och hade då namnet Adolf Hitler Kampfbahn.

Rivaliteter
Det finns ett par lag som får Stuttgarts supportrar att tända till lite extra. Den mest klassiska rivaliteten är den mot Stuttgarter Kickers. De senaste tjugo åren har dock rivaliteten avtagit lite, eftersom kicker flyttades ner till de lägre divisionerna 1992. I dag är det framförallt matcherna mot Bayern München som ses som lite extra viktiga bland fansen. Rivaliteten har uppkommit efter det att Bayern vid flertalet tillfällen värvat Stuttgart bästa spelare. Exempel på spelare som lämnat Stuttgart för Bayern är Giovani Elber och Mario Gomez. Bayern själva bryr sig inte speciellt mycket om rivaliteten.

Profiler
Flera storspelare har spelat i Vfb Stuttgart. Men den största av dem alla är antagligen jürgen Klinsmann. Den giftige strikern gjorde fem säsonger i klubben och han med att peta in 79 mål på 155 matcher. Klinsmann gjorde 108 landskamper för Tyskland. På dessa gjorde han 47 mål.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.