Världens dyraste fotbollsspelare | Tippat.se

Världens dyraste fotbollsspelare

Vi har nu sommarens transferfönster bakom oss. Några riktigt dyra övergångar fick vi se. Och vi fick se en massa rykten i vanlig ordning om övergångar som aldrig materialiserades. Anthony Martial blev den sista stora snackisen. Han gick för 36 miljoner euro till Manchester United. Med bonuspengar och allt som bakats in i kontraktet kan den summan explodera till över det dubbla. Wayne Rooney, Uniteds lagkapten, hade ingen aning om vem Martial var innan övergången. Ganska komiskt egentligen. Martial-affären inspirerade mig att reflektera över vilka spelar som, i fall de skulle gå till en annan klubb, skulle kosta mest.

c_ronaldo_pengarDi Maria gick till Paris Saint-Germain för ungefär 480 miljoner kronor. Raheem Sterling och Kevin De Bruyne gick till Manchester City för 560 miljoner respektive 700 miljoner kronor. Alla dessa spelare är skickliga. Det är det inget snack om. Men hur bra de än är så är de bevisligen värvningsbara. Ta Di Maria till exempel. Han var uppenbarligen inte oumbärlig för varken Real Madrid eller Manchester United. Inte på samma sätt som Messi är för Barcelona eller Ronlado är för Real Madrid, menar jag. Dessa spelare är i närmaste icke värvningsbara. Deras utköpsklausuler är ganska löjliga. 250 miljoner euro för att trigga utköpsklausulen för Ronaldo är bara där som ett skydd för klubben eller vad man nu ska se det som. För även om Paris Saint-Germain eller Manchester City skulle ha råd med 250 miljoner euro flera gånger om så har de ju fortfarande Financial Fair Play att förhålla sig till. Han går inte att värva såvida inte något riktigt skevt händer.

Det som måste ske för att någon ska kunna värva någon som Ronaldo är till exempel att

A) han börjar spela dåligt
B) kommer ihop sig med tränaren
C) retar upp klubbledningen
D) fansen börjar vända sig mot spelaren
E) spelaren vägrar förnya ett utgående kontrakt
F) eller något annat…

Men! Även fast alla dessa olika pusselbitar faller på plats som skulle möjliggöra en övergång kommer fortfarande Ronaldo vara extremt dyr att köpa loss. Och det gäller ganska många spelare. Hur mycket skulle Eden Hazard kosta till exempel? Han är en av flera spelare som jag betraktar som mer eller mindre icke värvningsbar. Vad ska liksom Roman Abramovich med mer pengar till? Han är säkert värd över 10 miljarder dollar. Vad ska han med en extra 100 miljoner dollar till? En Champions League-titel är mer värd för honom än en plånboksökning på en procent.

Men låt oss leka med tanken att det skulle uppenbara sig möjligheter att köpa loss vilken spelare som helst i världen. Spelaren vill gå och klubben kan inte hålla kvar honom. Konkurrerande klubbar börjar rada upp sig och skickar in bud. Vad går världens dyraste spelare för i ett sådant scenario? Här nedan uppskattar jag värdet av världens topp tio dyraste fotbollsspelare.

10. Tomas Müller – 70 miljoner euro

Han ryktades vara 100 miljoner euro-mannen som Manchester United skulle lägga ut. Jag tror att 100 miljoner är väl mycket att ta i. 70 måste vara närmare sanningen. Müller är ung och är redan en världsklass-spelare. Han är värd såhär mycket pengar om man tänker på vad James Rodriguez eller Luis Suarez kostade.

9. Paul Pogba – 75 miljoner euro

Mannen som gick gratis från Manchester United till Juventus är ett av de hetaste namnen i fotbollsvärlden idag. Inte så konstigt med tanke på hur bra han är. Pogba är en fantastiskt dynamisk mittfältare som är grym bakåt och framåt. Pogba axlar en extremt svår och krävande roll trots att han bara är 22 år gammal. Pogba kan bli världens bästa spelare om några år. Det måste degas rejält för att få hans signatur på ett kontrakt.

8. Sergio Agüero – 80 miljoner euro

Agüero är en spelare som man förväntar sig ska göra 20+ mål i Premier League varje säsong. Han är spelaren med bäst målsnitt per spelad minut i Premier League någonsin. Bättre än Thierry Henry, Ruud van Nistelrooy och vad alla andra skyttekungar hetat. Agüero är värd otroligt mycket pengar. Jag tror att han är värd näst mest av alla i den engelska högstadivisionen.

7. Luis Suarez – 80 miljoner euro

Suarez gick till Barcelona för 94 miljoner euro. Om vi säger att han skulle gå till Paris Saint Germain 2016 så tror jag att han skulle dippat lite i pris. Inte för att han skulle vara sämre, utan bara äldre. Det är viss skillnad att värva en spelare som är 27 kontra 29. En prislapp på 80 miljoner euro är fortfarande massivt med stålar och jag tror det är någonstans där man skulle hamna.


Alla borde se den här videon. Varje dag. 

6. Gareth Bale – 85 miljoner euro

Det snackas om att prislappen för att ta honom till Santiago Bernabeu från White Hart Lane var mellan 91-100 miljoner euro. Jag tror att Bale sjunkit lite i pris sedan dess. Han har varit tidvis kritiserad i den vita dressen. Ofta alldeles för hårt kritiserad. Men så är det ju när man går för så mycket pengar till en annan klubb. Jag tror Real Madrid skulle få tillbaka större delen av sina pengar, men inte fullt ut.

5. James Rodriguez – 90 miljoner euro

James Rodriguez är en exceptionell spelare. Han gick till Real Madrid för 80 miljoner euro. Just nu står han lite i skuggan av en ännu större stjärna i Cristiano Ronaldo. Men snart kommer James att få spela förstafiolen och hans värde kommer att öka något från väldigt högt till ännu högre. Han är den mest underhållande spelaren i Real Madrid och har ett målsnitt i Spanien på 0,5 mål per match. Skapar väldigt mycket till de andra stjärnorna gör han också.

4. Eden Hazard – 95 miljoner euro

Eden Hazard är bäst i Premier League. Han kan göra 15 assist och 15 mål samt skapa några mål till med sitt sätt att skapa oro i motståndarens försvar. Hazard levererar och är Chelseas bästa offensiva tillgång. Om City och PSG skulle gå i budkrig mot varandra är det nog upp emot 95 miljoner euro som han skulle gå lös på.

3. Cristiano Ronaldo – 100 miljoner euro

Ronaldo är 30 år gammal. Men han är extremt tränad och kommer hålla ett gäng år till. Och hans marknadsföringsvärde gör att hans prislapp skenar. 100 miljoner euro är nog vad man skulle behöva hosta upp för att få honom till en annan klubb.

2. Neymar Jr – 110 miljoner euro

Neymar är fortfarande inte så gammal. Han fyller 24 i februari och är helt klart en av världens bästa spelare. Hans marknadsföringsvärde är också extremt högt. Jag tror att han skulle vara dyrare än Ronaldo med tanke på att han är sju år yngre.

1. Lionel Messi – 140 miljoner euro

l_messi_pengarHär har vi honom. The one and only. Lionel Messi är tveklöst den högst värderade spelaren i världen. Jag tror att han skulle kosta långt över 100 miljoner euro. 140 miljoner euro är vad jag chansar på. Messi är född 1987 och är nu 28 år gammal. Han kan säkert hålla tills han är 33. Fem år Lionel Messi är värt massor. Varför är Lionel Messi värd så mycket? Ja du…

A) Flest mål i Barcelona. Någonsin.
B) Flest mål i La Liga. Någonsin.
C) Flest mål i Champions League. Någonsin.
D) FIFA World Player 2009
E) Ballon d’Or 2009, 2010, 2011, 2012
F) Sju ligatitlar. Fyra Champions League-titlar. Och en massa mer.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.