Världens bästa målvakter | Gianluigi Buffon alltjämt bäst | Tippat

Världens bästa målvakter

Det är väldigt intressant just nu när det gäller målvakter. Flera yngre förmågor spelar som de vore 35 bast. Allra tydligaste exemplet på det är Chelseas nummer 1 Thibaut Courtois. Samtidigt finns det rutinerade grabbar som alltjämt håller absolut världsklass. 36 är ingen ålder för en målvakt egentligen, men Gianluigi Buffon är en spelare som debuterade på högsta nivå som 17-åring och det känns som han varit med i alla tider. Han håller år 2014 fortfarande en extremt hög nivå. I min topp 5 världens bästa målvakter just nu skulle jag sätta,

1. Thibaut Courtois
2. Manuel Neuer
3. Gianluigi Buffon
4. Petr Cech
5. Salvatore Sirigu

Jag har med hjälp av jämförelsesajten Squawka tagit fram statistik från säsongen 2013/14 för dessa målvakter. Jämförelsen är ganska kul med tanke på att det är en keeper i Premier League, en i Serie A, en i Bundesliga, en i La Liga och en i Ligue 1. Jag har tagit tre kriterier: räddningar, antal räddningar per insläpp och totalt antal insläpp.

Nu är det så klart vanskligt att jämföra mellan ligorna, men enligt ovan är Gianluigi Buffon fortfarande världens bästa keeper. Förra säsongen gjorde han flest räddningar totalt sett och flest räddningar per insläppt mål. Han lät dessutom bara 20 bollar förbi sig i nät i Serie A förra säsongen. Imponerande stats.

Näst bästa målvakt av statsen att döma är Manuel Neuer som bara släppte in 18 mål i Bundesliga förra säsongen. 3.13 räddningar per insläppt mål är inte kattskit. Nu är det ju som nämnt skillnad på ligor och ligor. Neuer möter varken Messi, Costa, Tevez, Ronaldo eller van Persie i Bundesliga. Han möter inte heller längre Lewandowski. Men vi tar inget ifrån Neuer. Det går inte att argumentera mot att han är en målvakt av världsklass. Det vet hela världen som såg honom briljera i VM.

Courtois var en av nyckelspelarna i Atlético Madrids supersäsong. Jag räknar Courtois som världens bästa målvakt redan idag, och om han inte är det nu så kommer han i alla fall att bli det. Thibaut Courtois är bara 22 och är redan skrämmande bra. Har man i åtanke att det finns så många exempel på målvakter som inte kommit upp i världsklass förrän övre 20-årsåldern, känns det som belgarens framtid kommer bli väldigt ljus.

Courtois har ju som bekant petat Petr Cech i Chelsea den här säsongen. Cech är inte alltför glad och han anser sig själv fortfarande vara en av de bästa i världen. Och det är han också. Petr Cech är 32 år gammal och kan mycket väl ha 10 år kvar i sig. Frågan är om det finns tillräckligt med ork och vilja att slåss om förstaplatsen med Courtois som bara kommer bli bättre. Ryktena går att Cech är på väg till Real Madrid.

Sirigu har lättast motstånd till vardags av dessa fem målvakter. Av de tre bästa anfallarna förra säsongen (Cavani, Zlatan och Falcao) mötte han inte en enda. Cavani och Zlatan spelar han ju i samma lag som och Falcao blev långtidsskadad i januari. Nu har han också flyttat till United. Men Sirigu är grym och han är Italiens framtidshopp.

Håller du med om listan? Är statsen skeva? Vem tycker du är världens bästa keeper?
hadetgott_glenn

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.