Valencia FC - spela på Valencia FC med svenskaspelare.com

Valencia FC

Valencia Club de Fútbol är den största fotbollsklubben från staden Valencia i östra Spanien. Valencia CF är en av de största och mest framgångsrika klubbarna i spansk fotboll och har haft fina framgångar i La Liga på 2000-talet och även aktuella meriter i de europeiska cuperna. Valencia har vunnit La Liga sex gånger. Senaste de vann ligatiteln var 2003-04. Valencia har också sju titlar i Copa del Rey och tidigt under 2000-talet var de snubblande nära att vinna Champions League. Säsongen 1999-00 föll de i finalen mot Real Madrid och säsongen efter föll de i finalen mot Bayern München.

Valencia CF grundades 1919. Klubben tog hem sin första ligatitel under säsongen 1941-42. Superlegenden Alferdo Di Stéfano hade en kort sejour som tränare på tidigt 70-tal och Valencia kunde med Di Stéfano vid rodret ta sin fjärde ligatitel. På 80-talet hade Valencia CF en mycket trög tid och åkte ur högsataligan. Di Stéfano kom tillbaka som manager och tog klubben upp till La Liga igen. Klubben hade sedan mycket meriterade managers vid rodret inkluderat Guus Hiddink, Carlos Alberto Parreira, Luis Aragonés och Jorge Valdano. De stora framgångarna uteblev dock tills 2000-talets intåg. De vann spanska supercupen mot Barcelona, nådde final i Champions League och kom trea i ligan år 2000. Året efter nådde de även då Champions League-final. 2000-talet har varit en mycket framgångsrik period för Valencia CF som i princip enbart haft bra placeringar i ligan sedan millenniumskiftet med två ligatitlar (2001-02 och 2003-04). Valencia CF ägs av en stiftelse som inte drivs i vinstsyfte.

Valencia CF spelar på Mestalla Stadion. Mestalla som ligger i Valencia rymmer 55 000 åskådare. Stadion öppnades 1923 och rymde då 17 000. Flera ombyggnationer har skett under årens lopp. Stadion blev under det spanska inbördeskriget grundligt skadat, men rustades upp därefter under flera olika perioder. Valencia CF är dock i färd att lämna Mestalla för en ny arena, Nou Mestalla. Nou Mestalla är inte färdigbyggt men är tänkt att rymma 75 100 åskådare. Bygget har haft ett längre uppehåll med anledning av finansiellt trångmål i klubben. Tanken är att Valencia CF ska kunna flytta till Nou Mestalla under 2013.

Valencia CF har en lokal rivalitet med Levante UD som också är från Valencia. Även Hércules CF, och Villareal CF är lag från Valencia och matcher som betraktas som derbymatcher när de spelas.

I egenskap som storklubb har Valencia CF haft många storspelare genom åren. En av de större spelarna är Mario Kempes. Kempes, som spelade i en drös klubbar var i Valencia CF mellan 1976-80. Han gjorde 95 mål på 142 matcher för klubben. Andra spelare som Gaizka Mendieta, David Villa, Roberto Ayala, Santiago Cañizares, Claudio Lopez och David Silva har alla spelat för klubben.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.