TSG 1899 Hoffenheim - Tippat

TSG 1899 Hoffenheim

1899 Hoffenheim bildades, precis som namnet antyder, 1899. Laget har en ganska intressant historia. Det var först år 2000 som laget gjorde en rejäl satsning mot att ta sig till toppen. Hoffenheims väg till bundesliga har till stor del byggts av Dietmar Hopp. Dietmar Hopp var med och bildade SAP AG, ett mjukvaruföretag med över 60 000 anställde. 2012 värderades SAP till mer än €14 miljarder. Dietmar Hopp själv har rankats bland världens 1000 rikaste människor och det är hans satsningar i klubben som har gjort resan till Bundesliga möjlig. Hopp spelade själv i Hoffenheim som ungdomsspelare och när han började stödja klubben finansiellt (2000) så spelade klubben i tyska femtedivisionen. Inför säsongen 2008/09 så hade klubben tagit sig upp till bundesliga och vid juluppehållet så ledde Hoffenheim den tyska högstaligan.

Hoffenheims något kontroversiella resa från botten till toppen har väckt missnöje hos rivaliserande lag. Kritiken baseras till stor del på klubbens avsaknad av tradition och ”riktig” supporterskara. Hoffenheim är inte det enda laget i Bundesliga som har finansiellt stöd från stora företag. Vfl Wolfsburg och Bayer Leverkusen är även de ägda av miljnardföretag men de tvingas inte utstå samma kritik som Hoffenheim då föreningarna grundades av arbetarna själva, och har byggt sin historia genom traditionella metoder. Satsningen har fortfarande inte resulterat i några titlar på den högsta nivån. Säsongen 2012/13 tvingades Hoffenheim till kvalspel för att hålla sig kvar i Bundesliga. 1899 Hoffenheim besegrade kaiserslauten med totalt 5-2 över två möten.

Arena
Hoffenheim spelar sina hemmamatcher på Rhein Neckar Arena. Arenan byggdes 2009 och har plats för 30 150 personer och kostade €100 miljoner att bygga. Arenabygget finansierades av föga förvånande av Dietmar Hopp.

Profiler
Hoffenheims satsning har resulterat i att flera talangfulla spelare har representerat klubben. Bland de största stjärnorna märks Demba Ba, Timo Hildebrand, Gylfi Sigurdsson och Ryan Babel. Dagens största stjärna är Sejad Salihovic från Bosnien Hercegovina. Mittfältaren har gjort 187 matcher i Hoffenheims tröja och står noterad för 49 mål.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.