Sverige - Portugal -

Sverige – Portugal

sverige vs portugalTjena, Stellan här. Dagen D är kommen. Sverige ska möta Portugal på Friends Arena ikväll 20:45 och vinst är ett måste för att gå till VM. Förra mötet vann Portugal med 1-0 efter mål av Cristiano Ronaldo. Bortamålsregeln gäller vilket betyder att om de gör ett mål på oss, måste vi göra tre. Går de två mål på oss, måste vi göra fyra, osv. Ett insläppt mål är alltså en smärre katastrof. Det vi vill är att göra 1-0 och ta matchen till ett rysar-scenario där vi hoppas på att de svenska nerverna ska vara starkare än de portugisiska. 2-0 känns för mycket att hoppas på. 3-1 låter som att det skulle inträffa en gång på 100. Nej, hoppet står till att Zlatan gör något fantastiskt och ordnar 1-0 och att vi, med hjälp av portugisisk frustration och svensk jävlar anamma, kan peta in 2-0 i en förlängning eller vinna ett straffdrama.

Hur sitter oddsen?
Det är ett knappt favoritskap för Portugal om man ser till oddsen från olika spelbolag där ute.

Spelbolag 1 X 2
Paf 2,70 3,25 2,70
Nordicbet 2,65 3,35 2,75
Betsafe 2,60 3,25 2,75
Redbet 2,46 2,98 2,54
Betsson 2,60 3,25 2,75
Bet 365 2,70 3,40 2,75
Unibet 2,70 3,25 2,70

Förväntade startelvor:
Frågan är om det blir några förändringar ifrån förra matchen.

SVERIGE: A: Isaksson – M. Lustig, P. Nilsson, M. Antonsson, M. Olsson – S. Larsson, R. Elm, K. Källström, A. Kacaniklic – J. Elmander, Z. Ibrahimovic

PORTUGAL: R. Patricio – J. Pereira, B. Alves, Pepe, F. Coentrao – R. Meireles, J. Moutinho, M. Veloso – Nani, H. Postiga, C.Ronaldo

Zlatan vs Ronaldo, rond 2
Jag tycker inte Zlatan gör en bra match mot Portugal. Han kommer inte loss helt enkelt. Klart att det är otroligt svårt när både Bruno Alves och Pepe spelar på topp. Den senare hade jag hoppats skulle på ett eller annat sätt flippa ut som han har tendens att göra när det inte går som han vill. Nu gick dock allt som han ville, och utflippningen uteblev. Team Alves/Pepe motade bort Zlatan riktigt bra och han behöver ta fram magilådan ikväll för att göra sig utrymme, för det portugisiska backparet kommer i alla fall inte bjuda på det. Det sägs ju att bra spelare bara behöver en chans på 90 minuter. Ronaldo hittade sin chans i förra matchen och förvaltade den. Vi håller tummarna på att det blir tvärtom ikväll.

Ronaldo gjorde inte heller någon bra match i förra mötet. Han gör målet och det är klart att han som ”ska” göra målet och gör målet måste få någon form av beröm. Detta oavsett hur han presterat resten av matchen. Det är liksom svårt att värja sig mot att han gör det han var där för att göra. Men med det sagt så är det för mig lite underligt att han inte gör en bättre match. Zlatan hade en mycket tyngre uppgift än Ronaldo, men den portugisiska primadonnan visar inte upp något större spel. Mycket gnäll, trams och divigt beteende visar han upp. svensk press har redan ältat detta i några dagar, så jag ska inte upprepa det. Till ikväll ska Ronaldo tas bort med samma medel som i den första matchen. Den enda skillnaden är att en svensk försvarar-tå måste vara först på bollen i 100 % av fallen. Det finns inget utrymme för fel.

Hur går vi till VM?
Som sagt, det måste göras mål framåt. Gör Portugal mål måste vi vinna med två bollar. Sverige lyckades göra tre mål mot Tyskland i den senaste matchen som herrlandslaget spelade på Friends Arena. Vi glömmer att vi släppte in fem och att tyskarna inte direkt var pressade att vinna för den delen. Tre mål mot en bra backlinje är vad vi fokuserar på och visst kan då Zlatan eller någon annan peta in en kasse eller två även mot Portugal.

Det tråkiga är att vi måste ha mer boll för att komma till fler målchanser. Och det är vi inte så himla bra på. Men det finns inte mycket annat att göra. När Portugal gjorde 1-0 i fredags såg vi genast att det blev mer harmoni i deras spel. Det var som att pressen direkt gick från det ena laget över till det andra. Och det var ju också precis så det var. Så initiativet måste Hamrén få fatt i och vi får be till högre makter att det ger utdelning tidigt i matchen. Då har vi bollat över pressen till Portugal igen.

Ett mål framåt och därefter utstuderat sabotage för portugiserna är det ideala matchförloppet. Inför förra matchen beskrev min bloggkollega Bates perfekt hur vi skulle ta oss an Portugal. Han proklamerade fulspel, både verbalt och fysiskt, för att få portugiserna ur balans. Samma gäller alltså ikväll fast mycket värre. En lätt armbåge i Ronaldos ansikte är inte så dumt i om domaren missar det. Så det är samma taktik som gäller inför ikväll med skillnaden att vi måste hänga dit en boll på något vänster innan vi börjar grisa till det.

 

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.