SV Werder Bremen

SV Werder Bremen

Sv Werder Bremen grundades 1889 av en grupp ungdomar som hade vunnit idrottsutrustning i en lokal tävling. Exakt vad tävling gick ut på är fortfarande oklart, men grundandet av Werder Bremen skulle visa sig vara en bra idé. Laget är det mest framgångsrika laget från Nordtyskland. Laget har vunnit 4 nationella mästerskap och de har vunnit cupen vid sex tillfällen. 2004 vann cupen dubbeln.

Efter andra världskriget etablerade sig Werder Bremen som en av de bästa klubbarna i norra Tyskland, vilket i sin tur ledde till en plats i Bundesligan 1963. Werder Bremen vann sin första bundesligatitel under andra säsongen som spelades. Efter att ha slutat två i ligan säsongen 67/68 hade laget en tung sträcka över de kommande tio åren. Klubben försökte sig på att värva flera dyra och framträdanden spelare under den här perioden. De flesta värvningarna misslyckades dock och klubben fick smeknamnet miljonärerna och i början av 80-talet tvingades Werder Bremen till spel i andraligan efter att ha slutat på sjuttonde plats i Bundesliga. Efter relegeringen så anställde Werder Bremen Otto Rehhagel som tränare. Rehhagel fick ordning på klubben och i mitten av åttiotalet var man tillbaka i toppen av Bundesliga. Bremen slutade tvåa i högstaligan 1983 -85 och -86. 1988 fick man återigen lyfta bundesligapokalen. Werder Bremens inhemska framgångar har lett till flertalet framträdanden i de europeiska cuperna. ”Miljonärerna” har vunnit både cupvinnarcupen och Intertoto-cupen. Klubben har dessutom en andraplats i UEFA-cupen på meritlistan.

Rivaliteter
Klubbens största rival är Hamburger SV. Rivaliteten beror naturligtvis på klubbarna ligger nära varandra på kartan.  Klubbens supportskara består dessutom av ett flertal Ultras-grupperingar, vilket gör att det kan vara ganska hätsk stämning på matcherna mellan Werder Bremen och Hamburger SV.

Arenan
Sv Werder Bremen spelar sina hemmamatcher på Weserstadion. Den byggdes 1923 och renoverades senaste 2008. Vid ligamatcher får det plats 42 500 åskådare varav ungefär 10 000 återfinns på ståplats.

Profiler
Smeknamnet miljonärerna vittnar om att flera framträdanden spelare har joggat ut på Weserstadion iförda hemmalagets färger. Bland de största spelarna märks Marco Bode, Rudi Völler, Frank Neubarth, Torsten Frings och Dieter Burdenski.Marco Bode är den spelare som har gjort flest mål får Werder Bremen. På sina 379 framträdanden gjorde han 101 kassar. Imponerande för en spelare som kunde hantera att spela som anfallare, mittfältare eller ytterback. Bode har aldrig representerat någon annan klubb än Werder Bremen. Han spelade där mellan 1989 – 2002.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.