Stenson är årets idrottsman - Svenskaspelare

Stenson är årets idrottsman

Förra veckan skrev jag ett inlägg om att Henrik Stenson borde få priset för årets prestation vid idrottsgalan i februari. Ni kan läsa inlägget här om ni vill. Efter att ha titta lite närmare på Stenson så kan jag inte föreställa hur man ens skulle kunna fundera på att utse någon annan till årets idrottsman. Det räcker med att titta på Stensons statistik för att se vilket magiskt år han har haft. Stenson har spelat 18 PGA-turneringar i år. Han har klarat cutten vid 16 tillfällen och varit topp 10 vid åtta tillfällen och vunnit två gånger. En av vinsterna kom dessutom i PGA-mästerskapet. En av årets mest prestigefyllda turneringar. Stenson har även spelat alla av årets fyra majors och varit topp 10 i två av dem. Stenson har visat upp en fantastisk kontinuitet i en av världens svåraste sporter. Konkurrensen är stenhård och minsta misstag kan förstöra en hel turnering för vilken spelare som helst.

– Stensons fina spel har gett honom en tredjeplats på PGA-rankingen och över $6 miljoner dollar i prispengar.

Argumenten för Stenson som årets idrottsman blir bara starkare om man tittar på hans konkurrenter för priset.

Zlatan Ibrahimovic: Visst. Zlatan är Sveriges bästa fotbollsspelare. Men faktum är att han håller till i en ganska mossig liga. Hade han kunnat ta PSG till semifinal i CL hade han kanske kunnat utmana Stenson, men att åka i kvartsfinalen håller inte. Även om det är Barcelona som står för motståndet. Kan Zlatan göra en mirakelinsats och skjuta Sverige till VM på egen hand i andra kvalmatchen mot Portugal ska man kanske överväga att ge prsiet till honom men just nu är han inte i närheten av Stenson.

Johan Olsson: Johan Olsson vann femmilen under skid-vm i Val di Fiemme. Stark insats naturligtvis, men skidor är fortfarande en marginalsport och om Petter Northug inte är med så blir det sällan intressant. Var han slutade i världscupen kan inte ens Wikipedia berätta och då är man inte speciellt relevant i racet om att bli årets idrottsman.

Henrik Sedin: Henrik Sedin var med och ledde Tre Kronor till VM-guld under våren vilket är fantastiskt kul. Speciellt för en hockeynörd som mig. Men man får inte glömma att både Niklas Bäckström och Henrik Zetterberg gjorde fler poäng än Henrik Sedin i NHL förra säsongen. Vancouver åkte dessutom ur Stanley Cup-slutspelt i första rundan. De förlorade fyra raka matcher mot San Jose Sharks. Det är inte godkänt och händer det ska inte kaptenen bli årets idrottsman.

För mig är det inget snack om att det är Stenson som ska bli årets idrottsman oavsett vad Jonas Colting eller någon annan marginalidrottare med en skev bild av vad elitidrott är säger. Men om det skulle bli så att priset går till någon annan så kan Stenson alltid torka tårarna med någon av de sex miljoner dollarsedlar han tjänade förra året.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.