Artikel | Spelvärde och sånt | Tippat.se

Spelvärde och sånt

När vi skriver våra speltips och artiklar här pratar vi relativt ofta om spelvärde. Om du inte är insatt i hur sports betting fungerar så kan det här vara en märklig term. Jag ska väl spela på det lag som jag tror vinner, kanske du tänker. Tyvärr handlar inte vadslagning om vilket lag som vinner eller inte. Det handlar snarare om hur ofta ett lag vinner om vi spelar upp samma scenario ett stort antal gånger. Det pratas ofta om små marginaler och tur när det kommer till idrott vilket gör det svårt att förutse resultatet i en match. Men om du spelar upp samma scenario gång på gång så kommer turen och de små marginalerna alltid att jämna ut sig. Så för att kunna göra en vinst via sports betting så gäller du att du hittar de oddsen som är bättre än den procentchans som du ger ett visst lag.

För att göra de här bedömningarna på ett bra sätt så krävs det naturligtvis en stor mängd data. Den här datan kan du hämta genom att gå igenom gamla matchrapporter, statistik och grafer över olika lags formkurvor. Eller så plockar du in datan kontinuerligt under en längre period genom att titta på mycket sport. Den här informationen  kan vara ganska svårhanterlig och det går knappt en dag utan att sportjournalister eller idrottare själva missbedömer sina chanser totalt. Men om du tittar på datan på ett noggrant och objektivt sätt så kan hamna relativt rätt sätt när du räkna ut ett lags vinstmöjligheter.

Men hur ska jag veta vilka odds som är spelvärda, tänker du nu? Det finns en enkel formel som visar vilken vinstchans ett lag måste ha för att du ska gå jämnt upp med ditt spel. Vi tar damkronorna som exempel. I kvällens match mot Tyskland så får vi 1.25 gånger pengarna (Unibet) på att de står som segrare efter 60 minuter. Det betyder alltså att vi vinner 25 kronor om vi satsar 100 kronor? Så hur ofta behöver de vinna för att vi ska gå jämnt upp?

För att få fram rätt procentsats så tar vi helt enkelt oddset och dividerar det med ett (1). 1.25/1 = 0.8. Damkronorna behöver alltså vinna den här matchen över 80 % av gångerna om vi spelar upp matchen 1000 gånger för att vi ska kunna visa upp en vinst i det långa loppet.

Tyskland i sin tur står i hela 7.75 gånger pengarna vilket betyder att de behöver vinna matchen 12.9 % av gångerna för att vi ska gå jämnt upp. 7.75/1 = 0,129.

Hängde ni med? Det är klart att ni gjorde! Det är dock väldigt tveksamt om Dustin Brown förstod matematiken bakom vad som är spelvärt och inte.

dustin brown

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.