Slutspel i SHL - Tippat.se

Slutspel i SHL

I kväll börjar de matchserier som avgör vilka som blir de två sista lagen in i SHL:s sm-slutspel. SHL:s play-in avgörs i bäst av tre-format och MODO ställs mot Linköping samtidigt som Leksand får ta sig an HV71. Det är första gången som lag får kvala in till slutspelet via ett play-in och det är ett skamlöst försök av SHL att öka intäkterna för de lag som hade hamnat i ingenmansland om de inte infört det nya reglementet. Jag säger inte att det är bra eller dålig att de har infört ett play-in. Det var faktiskt ett ganska väntat drag av SHL som försöker göra högstaligan mer kommersiell. Om det är bra eller dåligt återstår att se, och vi behöver nog ge det ett par säsonger innan vi kan säga om det var ett bra beslut eller inte.

Men för att underlätta lite för er läsare tänkte jag dra lite förutsättningarna inför det stundande slutspelet.

SHL Play-In

Kvalet in till slutspelet består av två matchserier som avgörs i bäst av tre-format. Den första serien spelas mellan Leksand och HV71. I den andra hittar vi MODO och Linköping. Leksand och MODO har hemmaplansfördel i respektive matchserie eftersom att de placerade sig bättre än Linköping och HV71 i ligaspelet. MODO och Leksand inleder sina serier med en bortamatch för att sedan avsluta dem med två hemmamatcher.

Den första matchserien mellan Leksand och HV71 är en uppgörelse mellan ligans största överraskning och dess största besvikelse. Lagen möttes fem gånger under ligaspelet. Leksand vann lagens tre första möten medan HV71 tog de två senaste. Alla möten var avgjorda efter 60 minuters spel.

Nykomlingen Leksand gick igenom ligaspelet med 83 poäng på 55 matcher, vilket gav dem en sjundeplats. Det är dock noterbart att de släppte in 37 mål mer än vad de gjorde framåt. De var ett av ligans sämsta hemmalag och tog bara 41 av 81 möjliga poäng hemma i Tegera Arena.

 

Deras motståndare, HV71, har inte fått spelet att stämma under säsongen och har dragits med skador på flera av deras nyckelspelare. HV71 slutade ligan som tia och tvingades att sparka sin tränare under säsongen. De var ligans näst sämsta bortalag och de låg 12 poäng bakom Leksand när ligaspelet summerades. Med take på dynamiken lagen emellan så kan målvaktskampen bli väldigt avgörande. Det här ger Leksand en stor fördel. Även om Oscar Alsenfelt inte har varit jättebra, så har han varit het på slutet och Gustaf Wesslau i hv-målet har varit bedrövlig. Wesslau har en räddningsprocent på strax över 90 % och han släppte in 3 mål i snitt varje match. Det är siffror som hade varit godkända 1984, men 2014 är det miserabelt att ha en målvakt med den statistiken.

MODO vs Linköping är en klassisk fajt mellan en fantastisk offensiv och ett starkt försvar. Pär Arlbrandt, LHC, vann poängligan och Linus Ullmark i modomålet har varit fantastisk. Under ligaspelet så spelade de fem matcher mot varandra och Linköping fick med sig tre segrar. En av dem kom dock efter straffläggning.

Det skiljde bara tre poäng mellan lagen efter den sista ligaomgången, men MODO släppte in 35 färre mål än Linköping , vilket har gett dem hemmaplansfördel i den här serien. Frågan är dock hur avgörande den fördelen blir. MODO var ligans tredje sämsta hemmalag, vilket bör betyda att de skulle väldigt bra av att få med sig segern från Cloetta Center.

Linköping var det lag som gjorde näst flest mål under säsongen (174). Bara Skellefteå gjorde fler. Tyvärr för Linköpings del så har de målvaktsspel darrat och de har inte en burväktare som man kan lita på i ett slutspel.

Det är antagligen försvarsspelet som kommer att bli avgörande i den här matchserien. Du går inte långt i ett slutspel utan ett bra försvarsspel och Linköping är inte speciellt bra i egen zon. Fördel MODO  i den här serien.

Spelschemat för kvalet till slutspelet ser ut så här.

Måndag 10/3:
19:00 HV71 vs Leksand ( Kinnarps Arena)
19:00 Linköping vs MODO (Cloetta Center)

Onsdag 12/3:
19:00 Leksand vs HV71 ( Tegera Arena)
19:00 MODO vs Linköping (Fjällräven Center)

Torsdag: 14/3 (Förutsatt att serierna inte är avgjorda än)
19:00 Leksand vs HV71 ( Tegera Arena)
19:00 MODO vs Linköping (Fjällräven Center)

SHL Kvartsfinaler

Kvartsfinalspelet inleds den 15e mars, och avgörs i ett bäst av sju-format. Kvartsfinalerna spelas så här:

Lördag 15/3:
Skellefteå AIK vs HV71/Linköping/MODO (SAIK får möta det play in-lag som är rankat sämst)
Frölunda  vs Leksand/Linköping/MODO (FHC får möta det högsta rankade play in-laget)

Söndag 16/3:
Växjö Lakers vs Luleå HF
Brynäs IF vs Färjestad BK

Kvartsfinalerna spelas sedan varannan dag, så det finns mycket hockey att se fram emot de kommande veckorna.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.