Sheffield Wednesday FC - Läs om klubben på Tippat.se

Sheffield Wednesday FC

Sheffield Wednesday FC bildades 1867 i Sheffield England. Det var från början en cricketklubb som bildats 1820. Cricketklubben ville hålla sina spelare aktiva under vintersäsongen och skapade därför fotbollsklubben. Klubben bestod i huvudsak av lokala arbetare som brukade ta ledigtpå onsdageftermiddagar och spela och det lade grunden till namnet Sheffield Wednesday. Fram till 1929 var det officiella namnet på klubben The Wednesday Football Club. Klubben är den femte äldsta klubben i engelska ligan och har spelat totalt 66 säsonger i högsta divisionen.

De har vunniut ligan fyra gånger, FA-cupen tre gånger och Ligacupen en gång. Ligacupvinsten 1991 är den senaste stora vinsten klubben haft och den enda titlen de vunnit sedan andra världskriget.

Beroende på hur man ser det så kan man hävda att klubben har två olika datum för sitt skapande. Cricketklubben skapades 1820 och 1867 utökades cricketklubben till att även innefatta fotboll. Tanken från början var att hålla cricketspelarna aktiva under vintersäsongen men allt eftersom så tog fotbollen över mer och mer och 1882 delades cricket- och fotbollsverksamheten upp i två separata klubbar. Fotbollsklubben blev professionell 1887 och hade då Brammall Lane som hemmaarena. Senare togs den arenan över av rivalerna Sheffield United.  Efter Brammall Lane flyttade Sheffield Wednesday till Olive Grove. De höll till där i 10 år men flyttade 1899 till nuvarande hemmaarenan Hillsborough Stadium.

1889 ansökte klubben om medlemskap i Football League men fick avslag och gick då med i Football alliance och blev deras första mästere. De nådde även FA-cupfinal där de förlorade mot Blackburn rovers. Tre år senare, 1892 blev de invalda i Football League. I början av 1900-talet hade klubben stora framgångar och vann ligan två gånger i följd och vann även FA-cupen två gånger. De vann även ligan två gånger i rad säsongerna 1928/1929 och 1929/1930. Fram till 1935 kom de som sämst på tredjeplats i ligan och 1935 vann de även FA-cupen för trejde och hittils sista gången.

 

Efter andra världskriget halkade klubben flera gånger ned till andra divisionen även om de oftast lyckades att ta sig tillbaka upp till division ett igen så var deras storhetstid över. De har ett par gånger varit nere i tredje divisionen men alltid lyckats ta sig tillbaka. De spelar för närvarande i andra divisionen i det engelska ligsystemet och slutade säsongen 2012/2013 på 18 plasts i The Championship.

Arenan

Klubben spelar på heter Hillsborough Stadium och den har en kapacitet på 39 859 åskådare. Arenan har även gjort sig känd för Hillsborougholyckan som inträffade 1989 när det var semifinal i FA-cupen mellan Liverpool och Nottingham Forest då 96 Liverpoolanhängare klämdes ihjäl på arenans västra läktare.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.