SC Freiburg - Tippat

SC Freiburg

SC Freiburg är en tysk bundesligaklubb som har funnits sedan 1904. Klubben spelar sina hemmamatcher på Mage Solar Stadion, som tar in 24 000 åskådare. Från början bestod SC Freiburg av två olika klubbar, Freiburger Fussballverein 04 och FC Schwalbe Freiburg. Efter nästan tio år av namnbyten och olika sammanslagningar så bildades SC Freiburg 1912.  Klubben gjorde sin första säsong i högstaligan 1928. De spelade i högstadivisionen fram till 1934 då de blev relegerade från Gauliga Baden. SC Freiburg bytte namn till Vfl Freiburg efter andra världskrigets slut. Anledningen till namnbytet var att de allierade styrkorna begärda upplösning av i stort sett alla tyska organisationer, inklusive fotbollsklubbar. Klubbarna fick dock omorganisera sig själva, men de var tvungna att distansera sig själva från deras Nazi-förflutna. 1950 tyckte dock Franska ockupationsledare att det var okej att klubbarna tog tillbaka sina ursprungliga namn och 1952 var SC Freiburg tillbaka på planen.

Klubben harvade i andraligan fram till början av nittiotalet. Säsongen 93/94 tog dock Freiburg steget upp till Bundesliga under ledning av Volker Finke. Freiburg klarade sig kvar i högstaligan under första säsongen. SC Freiburg hade en lyckad andrasäsong i Bundesliga och slutade tre i ligan, bara tre poäng bakom Dortmund som vann mästerskapet. Det var under den här säsongen som deras smeknamn, Breisgau-Brasilianer, myntades. Breisgau är området där Freiburg ligger och Brasilianer är, som namnet antyder brasilianare. Det har varit tunnsått med framgångar i SC Freiburg. Klubben har inte vunnit Bundesliga någon gång, men de har ett par framträdanden i UEFA-cupen och de har vunnit 2.Bundesliga, som är den tyska andradivisionen, vid tre tillfällen. Senast Freiburg tog steget upp till Bundesliga var säsongen 08/09. Sedan dess har laget hållit sig kvar i högstaligan, och säsongen 2012/13 slutade man på femte plats, vilket garanterar en plats i Europa League (UEFA-cupen).

Arenan
SC Freiburg spelar sina matcher på Mage Solar Stadion. Arenan kalla Dreisamstadion i folkmun och det var den första arenan i Tyskland som drevs av solceller.

Profiler
Joachim Löw är den mest notabla profilen i SC Freiburgs historia. Löw är numer förbundskapten och han är den Freiburg-spelare som har gjort flest mål. Löw gjorde 81 mål på sina 252 matcher i Freiburg-tröjan.

Rivaliteter
Freiburgs största rivaler är Karlsruher SC och VfB Stuttgart. Karlsruher håller till i tredjedivision så lagen möts inte speciellt ofta nu, men varje Bundesligasäsong bjuder på två matcher mellan VfB Stuttgart och SC Freiburg. Det finns inte speciellt mycket att läsa om rivaliteten, men undertecknad antar att det är ett en rivalitet som har sin grund i att städerna ligger väldigt nära varandra.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.