Roman Abramovich tid i Chelsea FC - läs på svenskaspelare.com

Roman Abramovichs tid i Chelsea FC

Roman Abramovich brukar krediteras att vara den som startade trenden om stormrika individers förvärv av europeiska fotbollsklubbar. År 2003 köpte han den engelska fotbollsklubben Chelsea FC med ambitionen att göra klubben till en europeisk fotbollsgigant. Abramovich började genast pumpa in enorma summor pengar och köpa världsstjärnor för att bilda ett superlag. Abramovich har under sin tid i Chelsea lagt ut ungefär 700 miljoner pund på spelarköp. Han har också finansierat en träningsanläggning och rustad upp lagets fotbollsarena, Stamford Bridge. Här granskar vi Abramovich tid i Chelsea, hans bakgrund, tillgångar, divalater och andra fakta kring hans person.

Roman Abramovich är en man som lever alla pojkars dröm. Han har cash upp över öronen och verkar veta hur man roar sig genom att sätta sprätt på dem. Om man är en fotbollsintresserad megamiljardär; vad talar emot att köpa en fotbollsklubb och ösa in stålar för att ta in sina favoritspelare? Precis. Abramovich hittade liksom du och jag inget bra svar på den frågan utan hostade upp de nödvändiga slantarna för att ägna sig åt just detta. Och herr Abramovich visade snabbt att han inte är någon som går in i något halvhjärtat. Den ryska plånboken öppnades och rublerna började rinna ut som ur en kran. Så har det nu pågått i tio år. Under tiden vaknade andra miljardärer som verkade tycka att det var en kul grej och vips så hade Abramovich skapat en trend och en ny superdyr hobby för miljardärer. Men trots att Abramovich idag kan kosta på sig att göra i princip allt, är han dock långt ifrån en man som fötts med silversked i mun. Tvärtom kommer han från enkla förhållanden och jobbade sig hårt och effektivt uppåt från ingenting och hade tillslut i 30-årsåldern många miljarder dollar att röra sig med.

Abramovich tid i Chelsea

Chelsea FC före Abramovich tid och Chelsea FC idag är två helt olika fotbollsklubbar. Det var i juni månad år 2003 som Roman Abramovich träffade Chelseas ledning och knöt ihop en deal om att ta över klubben för 60 miljoner pund. Klubbens förra VD, Trevor Birch, har berättat att det efter tio minuter in i mötet stod klart att Abramovich skulle bli den nya ägaren. Birch berättade att ingen egentligen visste vem Abramovich var vid den här tiden och att de började söka information om honom på internet, utan att finna något. Birch beskrev för brittisk press att han i egenskap som VD bland annat föreslog att Abramovich skulle spendera 20 miljoner pund på nya spelare efter att han tagit över klubben. Abramovich hade dock en annan vision och ersatte Trevor Birch mot Manchester Uniteds VD Peter Kenyon och började pumpa in pengar i klubben. Ken Bates som ägde Chelsea innan Abramovich hade ekonomiska bekymmer och dessutom hade klubben en stor skuld på 80 miljoner pund att dras med. Abramovich fick ta på sig klubbens skulder men raderade dem omedelbart och satte igång att finansiera transfersummor för spelarköp överstigande 150 miljoner pund.

Dåvarande Chelsea-tränaren Claudio Ranieri fick fria händer på transfermarknaden och tog år 2003 in Damien Duff, Geremi, Wayne Bridge, Joe Cole, Glen Johnson, Juan Sebastián Veron, Hernán Crespo, Claude Makélélé, Adrian Mutu, Petr Cech, Scott Parker, Glen Johnson och Arjen Robben. Abramovich såg också till att hans landsman Alexei Smertin värvades till truppen. Abramovich släppte samtidigt iväg åtta spelare från truppen helt gratis. Med det nya laget kom Chelsea tvåa i ligan efter Arsenal. Abramovich hade skakat hela fotbollsvärlden med sin revolution och snacket om huruvida det var möjligt att i princip köpa hem titlar, gick oupphörligen.

Klubbens spel i prestigefulla Champions League blev sedan en grogrund för osämja mot tränaren. Ranieris manskap åkte ut mot AS Monaco i semifinalen efter en match där många ansåg att italienaren gjort märkliga byten och dåraktiga taktiska förändringar. Chelseas VD Peter Kenyon trodde inte att Claudio Ranieri var rätt man för jobbet som tränare i Chelsea. Kenyon menade att han visste vilka kvaliteter han ville ha i en tränare efter att ha jobbat länge med Sir Alex Ferguson i Manchester United. Ranieri var tvungen att ersättas och målet var José Mourinho som var Champions League-vinnare med Porto och det hetaste tränarnamnet i världen. Abramovich gav portugisen en massiv lön och Mourinho flyttade till London. På den första presskonferensen sa Mourinho följande som gav honom smeknamnet ”The Special One”:

– ”I’m European champion. I’m not one of the bottle. I think I’m a special one”

José Mourinho fick på samma sätt som Ranieri möjlighet att agera fritt på transfermarknaden. Ytterligare ca 70 miljoner pund av Abramovich pengar gick till att ta in Tiago, Didier Drogba, Mateja Kezman, Ricardo Carvalho, Jiri Jarosik och Paulo Ferreira.

År 2005 vann Chelsea ligatiteln i Premier League under Mourinho vilket var deras första PL-titel på 50 år. Laget samlade på sig 95 poäng under säsongen vilket är flest genom tiderna i engelska Premier League. Året efter vann klubben ligan igen med ännu fler förstärkningar som Michel Essien, Shaun Wright-Phillips, Asier Del Horno, Lassana Diarra, Salomon Kalou och John Obi Mikel. Ukrainska superanfallaren Andriy Schevchenko köptes också in 2006 från AC Milan. Schevchenko var vid tidpunkten en av världens bästa spelare och en personlig favorit hos Abramovich. Ukrainaren hade dock svårt att få till det i England och Mourinho valde att sätta honom på bänken. Rykten gick att Abramovich insisterade på att Schevchenko skulle spela och att relationen mellan tränare och ägare av den anledningen började bli ansträngd. Tyska kaptenen Michael Ballack var en annan Abramovich-favorit som hämtades in till klubben.

José Mourinho lämnade oväntat Chelsea i september 2007. Från officiellt håll kallades det för ett gemensamt beslut, men tidningarnas rapporter redogjorde samtidigt om en serie av konfrontationer mellan tränare och ägare som en av de bakomliggande faktorerna till portugisens avgång. En av konfrontationspunkterna ska ha varit att Abramovich försökt styra laguttagningar och lägga sig i tränarens beslut. Media pekade på att flera spelare som legat Abramovich varmt om hjärtat värvats till klubben och att det till exempel inte var ett tränarbeslut att ta in Jarosik och Schevchenko. Mourinho lämnade jobbet som den mest framgångsrika tränaren i klubbens historia. Han köpte spelare för över 170 miljoner pund under sin tid i Chelsea.

José Mourinhos efterträdare blev Abramovichs personliga vän Avram Grant som tidigare hade fått jobbet som fotbollsdirektör i klubben. Många Chelsea-supportrar gillade inte att Grant tog över som manager med anledning av att han inte var en meriterad tränare och saknade erfarenhet. Även spelare kritiserade Grant och tyckte inte att han var värdig jobbet. Efter förlusten i Champions League-finalen mot Manchester United 2008, sades Grant upp.

Världsmästar-tränaren Luiz Felipe Scolari blev ny manager för Chelsea. Brasilianaren började bra men fick i februari 2009 sparken efter en tuff period. Supertränaren Guus Hiddink hämtades då in för att rädda säsongen vilket han också gjorde då han vann FA-cupen med klubben. Hiddink var dock inte en långsiktig lösning då han var upptagen med jobbet som ryska landslagets förbundskapten. Istället anställde man dubbla Champions League-vinnaren med AC Milan, Carlo Ancelotti, som ny manager. Ancelotti anpassade sig till den engelska fotbollen såväl till klubbens ägare då han köpte in ryssen Yuri Zhirkov till Abramovich stora glädje. Ancelotti vann dubbeln, dvs. FA-cupen och ligatiteln och coachade laget under målrekordsäsongen då de gjorde över 100 mål i Premier League.

Kommande år blev jobbigare för Ancelotti som fick sparken 2011 efter att inte ha uppnått förväntningarna. Abramovich uppges ha betalat Ancelotti 6,5 miljoner pund per år som tränare och ytterligare 6 miljoner pund för att lämna jobbet. Det var även under Ancelottis tid som Fernando Torres köptes från Liverpool för den brittiska rekordsumman på 50 miljoner pund. Säsongen 2010-11 la Abramovich ut ca 100 miljoner pund för spelarköp inklusive Torres. Det var ungefär lika mycket som han lade ut sammanlagt de fyra senaste åren dessförinnan för spelare som Anelka, Malouda, Ivanovic, Deco, Bosingwa, och Sturridge.

Näste man ut att prova toppjobbet som Chelsea-coach var André Villas-Boas. Men som flera lovande coacher före honom fick han också sparken. Tiden i Chelsae för Villas-Boas var en tråkig sådan för honom. För det första lyckades han inte på planen, och för det andra var han inte uppskattad av spelarna vilket han uttryckte stor missnöje för efter han fick lämna. Brittiska tidningar skrev också om att flera av de stora Chelsea-stjärnorna gått till Abramovich för att försöka bli av med Villas-Boas. Bägaren rann över för ryssen när Villas-Boas satte Frank Lampard, Michael Essien och Ashley Cole på bänken i en Champions League-match mot Napoli. Det blev förlust med 3-1 och Chelseas tekniska direktör bad om en förklaring av Villas-Boas å Abramovich vägnar. Villas-Boas avskedades kort därefter mitt under pågående säsong i mars 2012.

Villas-Boas assisterande coach Roberto Di Matteo var tänkt att, precis som Guus Hiddink tidigare gjort, förvalta laget tills en ersättare hittats. Di Matteo korrigerade nederlaget mot Napoli och gick vidare i Champions League efter 4-1 i returmötet. Tillslut gick Chelsea och vann hela Champions League efter att ha slagit ut FC Barcelona i semifinalen och besegrat Bayern München i finalen. Efter den extremt tunga och efterlängtad Champions League-titeln, fick Di Matteo vara kvar.

Italienaren Di Matteo var manager i Chelsea i åtta månader. Han ersattes efter en dålig period under hösten 2012. I november gick klubben ut med att man gett tränarjobbet till Rafael Benitez som sedan gick och vann Europa League med klubben. Benitez var den enda av tränarna under Abramovich era som hade erfarenhet från att vara manager i Premier League. Men trots det gick det inte så bra i ligan och Chelsea utmanade inte längre om att vinna Premier League till Abramovich stora förtret.

Miljardären hade fortfarande inte hittat den ersättare han sökt efter att Mourinho lämnade klubben. Samtidigt började rykten om att Mourinho som nu tränade Real Madrid, kanske var möjlig att övertalas och komma tillbaka till London-klubben. I juni 2013 föll sedan en stor nyhet om att José Mourinho skulle göra comeback som Chelseas coach. Mourinho berättade på sin första presskonferens att efter ett kort möte med Abramovich var det ett ”easy decision”, att åter ta jobbet som tränare i Chelsea. När Benitez lämnat sa han till brittisk media att Mourinho borde veta hur det är i Chelsea där det finns en person som är viktigare än alla andra – Abramovich. Spanjoren hade en utläggning om att han som tränare inte fick som han ville vilket borde vara en förutsättning för alla som tränar ett fotbollslag. Det inflytande på sportsliga beslut som Benitez beskrev att Abramovich utövade var samma visa och samma konfrontationspunkt som ventilerades i pressen när Mourinho lämnade klubben 2007.

Vem är egentligen Roman Abramovich?

Roman Abramovich föddes 1966 i den ryska staden Saratov som ligger i sydvästra Ryssland. Båda hans föräldrar dog innan han hade hunnit fylla fyra år och Abramovich uppfostrades sedermera av sina släktingar i Ukhta som ligger i nordvästra Ryssland.

Medan Abramovich befann sig i den sovjetiska armén företog han sig att sälja stulen bensin till olika personer i hans befäl. Han blev dock inte långvarig i armén utan startade en bana som entreprenör. Abramovich sysslade med flera olika saker under den här tiden. Exempelvis sålde han importerade plastankor från sin lägenhet. När han sedan gifte sig med sin första fru, fick paret en generös bröllopsgåva av fruns föräldrar. Abramovich sålde gåvan och började investera pengarna i olika företagssamheter, ofta olagliga sådana.

1992 arresterades Abramovich misstänkt för stöld av statens egendom. Det handlade om diesel värt flera miljoner som Abramovich fraktade via tåg. Han samarbetade under utredningen som tillslut stängdes och Abramovich blev en fri man igen. Han tog sedan sats mot ännu större affärer och grundlade vid den här tiden sin status som oligark. När man pratar om ryska oligarker menar man den grupp personer som lyckades göra enormt gynnsamma företagsförvärv under Sovjetunionens upplösning 1991. De gynnsamma företagsförvärven möjliggjordes genom ett högst kontroversiellt politiskt program som fördes som gick ut på att privatisera statliga egendomar. Exempelvis kunde oljebolag, naturgasbolag, stål- och andra metallbolag förvärvas mot bråkdelar av dess egentliga värde. Roman Abramovich var en av männen som gjorde ett jätteklipp. Tillsammans med en kumpan vid namn Boris Berezovsky tog han 1995 över oljegiganten OAO Sibneft via ett bud som motsvarade två tredjedelar av bolagets uppskattade värde. Kritiker menar dock att Sibneft och flera andra bolag egentligen borde ha varit värderade till många miljarder, om allt gått rätt till. Bolaget var Rysslands femte största oljebolag. Berezovsky var även en vän till den ryska presidenten som initierade programmet, Boris Jeltsin. Många menar att det var ett uppenbart fall av korruption både under förvärvet och efteråt vilket Abramovich också delvis erkänt under en rättegång. Han uppgav att han betalat mutor om många miljarder till olika personer i ryska regeringen för beskydd samt för att kunna genomföra fler kontroversiella köp av diverse tillgångar.

Boris Berezovsky hamnade i onåd med den ryska staten omkring 2000 med Vladimir Putin vid rodret och var tvungen att fly landet. Han sålde i och med det sin andel i Sibneft till Abramovich. År 2005 sålde sedan Abramovich sina 72,6 % i Sibneft till företaget Gazprom för $13 miljarder. Berezovsky stämde senare Abramovich i brittisk domstol och framförde att han blivit hotad att sälja sin andel för mycket mindre pengar än vad det var värt. Han sökte fem miljarder dollar av sin gamla kumpan för, enligt Berezovsky, oavslutade affärer rörande Sibneft. Han fick avslag för alla sina anspråk. Boris Berezovsky dog i mars 2013 i något som rubricerades som självmord. Brittisk press drog igång ett drev om händelsen och Abramovich namn samt auktoritära figurer i Moskva kopplades konspiratoriskt med i storyn. Polisrapporter redogjorde att det inte fanns några tecken på våld i anslutning till hans död. Berezovsky ska ha fått utstå flera mordförsök genom åren.

Abramovich har varit gift och skild två gånger. Hans första äktenskap var med Olga Yurevna Lysova som varade mellan 1987-1990. Hans andra äktenskap var med Irina Vyacheslavovna Malandina mellan 1991-2007. Med sin andra fru fick han fem barn. Abramovich första fru fick inte mer en någon möbel efter skilsmässan då Abramovich vid den tiden inte hade några egentliga tillgångar. Fru nummer två fick dock miljarder (SEK) när de separerade. Abramovich har ytterligare två barn med sin nuvarande flickvän, Dasha Zhukova.

Hur mycket pengar har Roman Abramovich?

Det cirkulerar, som alltid när det gäller mycket förmögna personer, massor med olika rykten vad gäller den faktiska förmögenheten. Forbes Magazine uppskattade Abramovich förmögenhet till 10,2 miljarder amerikanska dollar under 2013 vilket motsvarar ca 67,3 miljarder svenska kronor. Det gör honom, också enligt Forbes, till världens 107: e rikaste person och den 13: e rikaste personen från Ryssland. Abramovich har tidigare rapporterats ha haft mycket mer pengar. Forbes placerade honom exempelvis som världens 15: e rikaste person under 2008 med då uppskattade $23,5 miljarder. Efter mängder av stämningar, finanskrisen, investeringar i Chelsea samt en extremt extravagant livsstil, har Abramovich förmögenhet minskat.

Divalater

Roman Abramovich är en man med smak för pampiga ting. Han äger världens största personliga flotta inklusive världens näst största megayacht som kostade honom $360 miljoner år 2010. Megayachten heter Eclipse och mäter 162,5 meter och är utrustad med bio, pooler, en mini-ubåt, två helikopterplattor samt en anti papparazzi-sköld som gör att det är svårt att fotografera yachten. Abramovich har ett gäng andra yachter på över 100 meter.

Multimiljardären måste kunna flyga över hela världen på ett anständigt sätt och har därför skaffat sig en privat och ombyggd Boeing 767-33A/ER. Han har också en Airbus A340-300E som är ett annat jetplan från en annan tillverkare. Dessutom har Abramovich också åtminstone tre helikoptrar samt ytterligare ett lite mindre flygplan.

Abramovich bor mestadels i Moskva, men befinner sig ofta i London där han flera hem varav ett i Knightsbridge som uppskattades vara värt £200 miljoner. Abramovich satt dock huset upp för försäljning för £70 miljoner. Han har ett nytt hem i Kengsington Palace Garden i London som han köpte av hedgefond-miljardären Pierre Lagrange för $119 miljoner. Det var också i London som han drog igång ett massivt projekt att bygga en superlägenhet genom att slå ihop åtta lägenheter till en enda stor våning i samma hus som det ikoniska shoppingpalatset Harrod’s. Projektet var han dock tvungen att överge på grund av diverse komplikationer om tillstånd. Abramovich bör dock inte lida alltför mycket av det då han kan koppla av i Karibien där han har ett trevligt residens på 70 hektar i Saint Barthélemy värt 600 miljoner kronor. Eller varför inte åka till Aspen i Colorado och strosa omkring i huset han köpte 2008 värt omkring 200 miljoner kronor. Ryssen har också flera hem i USA, Frankrike och förmodligen på många fler platser runtom i världen på de mest exklusiva gatuadresserna.

Abramovich har en egen ö i Ryssland beläget i St. Petersburgs kanal. Ön heter New Holland Island och miljardären ska ha lagt ut 400 miljoner dollar på ön. Tanken är att göra ön till ett kulturcenter.

Abramovich är en konstsamlare och blev utnämnd av ARTnews till en av de främsta konstsamlarna i världen. ARTnews är en av världens främsta och äldsta konstmagasin. Det är inte känt hur mycket konst som Abramovich samlat på sig då mycket förmodligen ropats in på auktioner där köparna ofta är anonyma. Men Abramovich uppges ha verk av konstnärer som Pablo Picasso, Francis Bacon och Ilya Kabakov. En samling av hela 40 målningar ska Abramovich ha införskaffat sig målade av Ilya Kabakov. Han köpte verken av en amerikansk samlare och fick betala mellan 30-60 miljoner dollar.

Det florerar massor av rykten om Abramovich rikemansbravader där förmodligen en hel del är halvsanningar eller skrönor. En story handlar om en lunchnota på 52 000 dollar. En annan handlar om att Abramovich ofta rör sig med 40 stycken livvakter och åker i pansarbeklädda och bombsäkra luxuösa limousiner från Maybach.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.