Real Sociedad - spela för eller emot Real Sociedad till grymma odds

Real Sociedad

Real Sociedad är en spansk fotbollsklubb i San Sebastián som ligger i Baskien, en region i norra Spanien vid Biscayabukten. Real Sociedad grundades 1909 och var ett av lagen som grundade La Primera Divisíon 1929. Real Sociedad grundades som flera andra klubbar av hemvändande studenter från Storbritannien. Klubben gjorde sig känd på 40-talet att pendla mellan La Primera Divisíon och Segunda Divisíon. Första ligatiteln kammades hem säsongen 1980-81. De vann på målskillnad för Real Madrid som var i färd att kamma hem sin fjärde raka ligatitel. Real Sociedad vann ligan även året efter. Real Sociedad har två titlar i Copa del Rey från 1909 och 1986-87. På senare år har Real Sociedad som bäst en andraplacering i La Liga från 2002-03.

Real Sociedad håller rekordet för antal mål gjorda i en match i Copa del Rey när de 11 mars 1987 när de i kvartsfinalen slog Real Mallorca med hela 10-1. Real Sociedad gick sedan och vann hela cupen när de slutligen stod i finalen mot ärkerivalen Athletic Bilbao.

Länge hade Real Sociedad en policy att uteslutande signera baskiska spelare. 1989 bröt de dock policyn när de signerade irländaren John Aldridge från Liverpool. Aldridge var en mycket bra värvning och Real Sociedad följde upp med andra icke baskiska värvningar därefter.

Real Sociedad spelar på Anoeta Stadium. Arenan Anoeta Stadium används för många olika event och rymmer 32 076 åskådare. Många olika profiler i ledningen har de senaste åren försökt genomföra olika reformer på arenan. Bland annat har planer om att ta bort löparbanan samt utöka antalet platser lagts fram. Arenan som ägs av staden har dock inte fått några revolutionerande restaureringar.

Real Sociedad som ligger i Baskien har en stor lokalkonkurrent i form av Athletic Bilbao. Derbyt står mellan de två provinserna Gipozkoa och Bizkaia. Real Sociedad och Athletic Bilbao är de två mest framstående fotbollsklubbarna i Baskien. Derbyt spelades första gången 1923 och det är Athletic Bilbao som vunnit flest gånger genom åren.

Real Sociedad är moderklubben för Xabi Alonso, numera stjärna i Real Madrid. Xabi Alonso var kapten i det lag som 2002-03 kom tvåa i ligan. Alonso gick från Real Sociedad till Liverpool år 2004 för £10,5 miljoner. Två andra spelare som ingick i samma trupp som Xabi Alonso var anfallsduon Nihat Kahveci och Darko Kova?evi? vars samarbete var bland de bästa i hela ligan.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.