Portugal vs Sverige ikväll -

Portugal vs Sverige ikväll

portugal vs sverige
Ikväll smäller det. Sverige ska spela mot Portugal på bortaplan i första mötet av två i playoff mot VM 2014 i Brasilien. Vinst vore alldeles fantastiskt, men det är det många som har svårt att överhuvudtaget hoppas på. Även oavgjort låter ganska kämpigt. Eller som en polare sa till mig, ”om vi bara haft en backlinje värd namnet, och ett mittfält som kunde slå en passning till rätt adress, och en målvakt som kunde kicka till tre, och en tränare som inte vara från Ljusdal… så kanske!”. Lite väl hårt kan tyckas. Men det är en riktigt tung uppgift herrlandslaget har framför sig, helt klart.

Hur sitter oddsen?

Spelbolag

1

X

2

Betsafe

1.63

3.75

5.65

William Hill

1.70

3.40

5.50

Nordicbet

1.66

3.85

5.60

Paf

1.67

3.75

5.70

Betsson

1.63

3.75

5.65

Redbet

1.60

3.35

5.00

Bet365

1.66

4.00

5.75

ComeOn!

1.60

3.80

5.65

 

Portugals och Sveriges senaste matcher

(från FIFA.com)

Portugal
Portugal Ecuador (2-3)
Israel Portugal (3-3)
Azerbadjan Portugal (0-2)
Portugal Ryssland (1-0)
Kroatien Portugal (0-1)
Portugal Holland (1-1)
Nordirland Portugal (2-4)
Brasilien Portugal (3-1)
Portugal Israel (1-1)
Portugal Luxemburg (3-0)
sv
Sverige Irland (0-0)
Slovakien Sverige (0-0)
Sverige Makedonien (1-0)
Österrike Sverige (2-1)
Sverige Färöarna (2-0)
Sverige Norge (4-2)
Irland Sverige (1-2)
Kazakhstan Sverige (0-1)
Sverige Österrike (2-1)
Sverige Tyskland (3-5)

 

Utgångsläget
Vi börjar på bortaplan vilket inte alla tycker är idealt, men som jag personligen föredrar. Det hela handlar om att skaffa sig momentum, och det kan man göra ordentligt med ett bortamål. Blir det 1-1 eller 1-2 så är det väldigt öppet inför returen och portugiserna kan då inte komma till Sverige med ro. Och det är viktigt. Precis som i Frankrikes och Hollands landslag och Portugal haft lite problem med harmonin i laget. Det vi vill är att göra portugiserna frustrerade. Sverige å andra sidan behöver inte bekymra sig om harmoni, utan snarare eventuell haveri. Vi kan inte ha ett försvar som klappar ihop ikväll som det gjorde mot Tyskland. Då blir det respass. Portugal är inte lika starka som Tyskland, men dagens understatement vore att säga att det är dåligt att ge Ronaldo och C:o bjudningar.

De tre senaste mötena Sverige mot Portugal har det blivit kryss i samtliga. Senaste mötet var dock 2009.

Förväntade uppställningar

SVERIGE: A. Isaksson – M. Lustig, P. Nilsson, M. Antonsson, M. Olsson – S. Larsson, R. Elm, K. Källström, A. Kacaniklic – J. Elmander, Z. Ibrahimovic

PORTUGAL: R. Patricio – J. Pereira, B. Alves, Pepe, F. Coentrao – R. Meireles, J. Moutinho, M. Veloso – Nani, H. Postiga, C. Ronaldo

Zlatan mot Ronaldo
Zlatan är i superform. Det är Ronaldo också. Reals senaste match var mot Sociedad och i den matchen skickade Portugals superstar in tre kassar i vad som tillslut blev en seger med 5-1. Samma dag gjorde också Zlatan tre mål när PSG spelade 3-1 mot Nice. Sett till deras respektive sju senaste spelade matcher har Ronaldo hängt 13 mål och Zlatan 12.

Jag måste lämna fördel till Ronaldo inför kvällen. Ronaldo har flera gubbar som kan ställa till det i det svenska försvaret och öppna lägen honom att utnyttja. Zlatan har inte samma lyx. Vår backlinje är inte heller vana att försöka sätta stopp för spelare som Ronaldo. Han är så sinnessjukt svår att stoppa och jag har svårt att se att det svenska försvaret håller honom i schack i 90 minuter.

Den som har det primära ansvaret att mota bort Zlatan kommer förmodligen bli Bruno Alves. Sannolikt har han instruerats att ligga som en igel på Ibra, och det kommer han att göra bra. Förhoppningsvis har Zlatan dock med sig sin magilåda och utför lite Ibrakadabra. Ett svenskt mål på bortaplan vore så viktigt.

Den som bäst förtjänat att få spela VM sett till prestationer i kvalet mellan Ronaldo och Zlatan måste vara Zlatan. Han ledde oss till att komma tvåa i en mycket svårare grupp än vad Portugal hade som kom tvåa efter Ryssland.

Hur får vi resultatet med oss?
Genom att göra exakt så som Bates beskrev i sin blogg häromdagen. Får Pepe frispel och gör något helt vansinnigt och åker ut vore det fantastiskt. Och så får vi hålla tummarna för att Ronaldo är grinig och träffar virket istället för nätmaskorna. Ta ett par gula kort mot honom. Vafan, någon kan väl ta ett rött bara Ronaldo måste bytas ut! Sedan måste Zlatan hitta snurra Bruno Alves och Pepe upp på läktaren och göra mål. Vi behöver minst ett mål framåt ikväll inför returen och hur det ska gå till överlåter jag till Ibra.

 

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.