OS och finska sjukan - Tippat

OS och finska sjukan

Tjenare. Kollar ni OS? Det har jag gjort. Höjdpunkterna såhär långt har naturligtvis varit de svenska skidframgångarna. Kallas superetapp i stafetten var bland det sjukaste jag sett och svenska herrarnas uppvisning  i deras stafett var även den oerhört imponerande. De svenska lagen var nästan lika bra som Legkov i Ryssland. Det såg ju ut som att det hade räckt att skaka hand med honom för att bli fälld för bloddopning. Jag säger inte att Legkov är dopad. Jag säger att han såg dopad ut. Stor skillnad.

Skidframgångarna har dock haft ett pris. Av någon väldigt märklig anledning har vi förvandlats till Finland. I takt med att den svenska truppen prickat formen och haft flytet på sin sida, så har vi börjat håna Norge, med Northug i spetsen. Glappkäften från Mosvik har haft ett tungt OS och det gläder oss lika mycket som de svenska framgångarna. Det här är exakt samma sak som Finland håller på med de få gånger som de besegrar Sverige i hockey. Ta junior-vm som exempel. Istället för att fokusera på Rasmus Ristolainens fantastiska backspel så valde många att håna Sverige. Det är inte speciellt smickrande och gör att jag inte kan ta finsk hockey på allvar. Det är som att de erkänner att de fortfarande är lillebror. Det samma gäller oss när vi väljer att håna Northug och det norska vallateamet. Det enda det gör är att berätta för Norge och Northug att de fortfarande är bäst och att vi för en gångs skull har lyckats besegra storebror. Dessutom hade Northug själv tagit bra mycket mer illa upp om vi ignorerade honom helt. Då hade han blivit knäckt på riktigt, vilket hade varit helt fantastiskt.

På tal om finska sjukan. I morgon är det dags för semifinal i hockeyn och Sverige ställs mot just Finland. Det här kan mycket väl vara den hetaste matchen som något av lagen har spelat sedan finalen i Turin 2006. VM och JVM i all ära, men det här är OS och båda lagen har sina bästa spelare med. Sverige bör ses som favoriter men jag kan tyvärr inte spela mot Tuuka Rask. I mina ögon så Tuuka Rask och Henke Lundqvist världens två bästa målvakter och om jag var GM för ett NHL-lag så skulle jag ta Rask före Lunkan alla dagar i veckan. Tuuka Rask har precis den skalle som jag vill se hos en målvakt och jag tror att det är troligare att han spikar igen och stjäl matchen än att Lunkan gör det. Tyvärr.

Sen får vi inte glömma bort JVM 2006. Tuuka Rask vann bronsmatchen mot juniorkronorna på egen hand.

Skulle Finland vinna semifinalen i morgon så kommer det inte finnas någon hejd på våra grannar i öst. Men, det gör inte så mycket. Det jobbiga är om de ser semifinalen för vad det verkligen är och flyttar fokus mot finalen direkt i stället för att fokusera på att de ännu en gång har besegrat storebror. Då kanske det är dags att bli oroliga på riktigt.

Jag hoppas verkligen att jag har fel och att vi lyckas knäcka Tuuka, för han är det enda som står mellan Tre Kronor och finalen.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.