Oddsformat i klartext - Tippat.se

Oddsformat i klartext

När vi skriver våra speltips här på Tippat använder vi oss uteslutande av decimalodds. Om du använder dig av utländska bookmakers så kan det hända att du stöter på odds med andra format. Dessa kan vara lite svåra att förstå om man inte är van vid formatet. För att underlätta lite för dig tänkte vi att det skulle var på sin plats med en genomgång av de olika oddsformat som brukar finnas tillgängliga hos bookmakers online.

Decimalodds:
Vi svenska spelare använder framförallt decimalformatet när vi ska lämna in våra spelkuponger. Det här är ett väldigt enkelt sätt att presentera odds och vinstchanser. För att få fram din potentiella vinst så tar du helt enkelt insatsen  multiplicerat med oddset och så får du din utbetalning. Ett enkelt exempel är om du satsar en hundring på att Borussia Dortmund vinner i kväll till 1.85 i odds. Då blir den potentiella utbetalningen: 100 x 1.85 = 185. Du får alltså 85 kronor i vinst.

Fraktioner:
Brittiska bookmakers har som vana att presentera sina odds i fraktioner. Det betyder att oddsen kommer visas som 5/4 eller 1/3. När du ser ett odds presenterat på det här sättet finns det en enkel tumregel. Den första siffran är det du vinner om du satsar siffra nummer två. Exempel: Om du blir erbjuden 5/4 i odds vinner du alltså 5 enheter genom att satsa 4 enheter. Om varje enhet är 100 kronor så satsar du alltså 400 kronor för att vinna 500 kronor. 5/4 motsvarar alltså 2.25 i decimalodds och du får 900 kronor utbetalt. Om det är omvänt och den lägsta siffran kommer först så  betyder det att du spelar på ett odds lägre än två gånger pengarna. 1/3 i odds betyder alltså att du satsar 3 enheter för att vinna 1. Det här motsvarar ett odds på lite drygt 1.33 gånger pengarna. Just enheter är ett väldigt bra verktyg när det kommer till betting. En enhet kan vara vilken summa som helst, men genom att förvandla din bankrulle till enheter blir det enkelt att hålla koll på hur mycket du bör investera i varje spel.

Amerikanska odds:
Amerikanska bookmakers har ett annorlunda sätt att presentera sina odds på. De flesta kallar sättet för amerikanska odds och de ser ut som antingen +1400 eller -133. Det här systemet kan se krångligt ut, men det är förvånansvärt enkelt att förstå. Om siffran föregås av ett plustecken så visar det hur mycket du vinner om du satsar 100 kronor. Om siffran föregås av ett minustecken så visar det hur mycket du behöver satsa för att vinna 100. Exemplen ovan motsvarar alltså odds på 15.00 och lite drygt 1.75 gånger pengarna.

Förhoppningsvis kommer den här lilla guiden till användning om du någon hittar en bra bookmaker som presenterar sina odds på ett annorlunda sätt. Har du några frågor kring olika typer av odds så är du välkommen att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig så gott vi kan.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.