Nottingham Forest FC - Läs om Nottingham Forest FC

Nottingham Forest FC

Nottingham Forest FC är en fotbollsklubb belägen i Robin Hoods gamla trakter, Nottingham. Klubben bildades 1865 och har sin hemmaarena på City Ground. Det är en av de äldsta klubbarna i ligan. De blev invalda i The Football League 1890 och de tog sin första FA-cuptitel 1898. Det var däremot inte förrän i mitten av 1970-talet och sträckte sig fram till 1993 som klubben hade sin storhetstid då de, under Brian Cloughs ledning vann Football League en gång, Europacupen två gånger och Ligacupen fyra gånger. De nådde även UEFA cup-final och FA-cupfinal. De vann även Full Memebers Cup två gånger. Nottingham Forest är det enda lag som vunnit Europacupen (nuvarande UEFA Campions League) men inte längre spelar i högsta divisionen i sitt land. Forest ligger för närvarande i andra divisionen i det engelska ligasystemet, Football League Championship.

 

En intressant händelse värd att notera är att klubben hjälper till att bilda Arsenal FC år 1886. Arsenal är ett av de mest kända lagen i Premier League och början till Arsenal FC var att den före detta Nottinghamspelaren Fred Beardsley skrev till sin gamla klubb och bad om hjälp. Nottingham skickade då en uppsättning röda tröjor och en boll och det lade grunden för vad som idag är Arsenal FC

 

Under 1950-talet blir klubben den största fotbollsklubben i Nottingham när man storleksmässigt går om Notts County. I mitten av 50-talet når de även upp till högsta divisionen som på den tiden hette First Division, numer Premier League. Säsongen 1958-/1959 vinner de Fa-cupen. I början av 1970-talet så åker laget ur högsta divisionen efter att ha spelat där 18 år i rad. Trots att laget flyttades ner till andra divisionen efter säsongen 1971/1972 så skulle 70-talet komma att bli klubbens mest framgångsrika tid hittils. Brian Clough tar över som manager 1975 med Peter Taylor som assisterande manager. 1976/1977 tar man sig upp till högsta divisionen igen och året efter blev man för första gången ligamästare. Det var även senaste gången ett lag vunnit ligan som nykomlingar. Andra framgångar under 70-talet under Cloughs ledning var att de vann över Malmö FF i Europacupen för mästarlag och UEFA Super Cup. Utöver det blev man tvåa i First Division efter Liverpool som vann.

 

Säsongen 1979/1980 vann Nottingham Europacupen. I och med den vinsten blev Nottingham det enda laget som vunnit Europacupen (Champions League) fler gånger än vad de vunnit den inhemska ligan. Efter säsongen 92/93 åker klubben ned till andra divisionen efter att ha spelat 16 år i rad i högstaserien. Forest är det enda lag som vunnit Europacupen och blivit nedflyttad till landets andradvision. I samband med detta så avgick Brian Clough som manager efter att ha varit 18 år i klubben.

 

2005 åker laget ned ytterligare en division och hamnar i landets tredje division League One och blir i och med det det enda laget som vunnit Europacupen (champions league) och blivit nedflyttade till tredje divisionen. Tre år efter det kommer de åter upp till The Championship. I början av 2012 gick klubbens ordförande och ägare bort och klubben blir i juli 2012 uppköpt av Al.Hasawi familjen från Kuwait.

 

Arenan

City Ground är Notthingham Forets hemarena och den ligger i stadsdelen West Bridgford i Nottingham. Arenan har kapacitet för 30 602 åskådare och har varit lagest hemmaarena sedan 1898.

 

Nottinghams största rivaler är Derby Count och Liecester City. Båda dessa klubbar kommer från närliggande städer och som vanligt blir rivaliteten som störst när det är två lag som geografiskt sett ligger nära varandra. Det är alltid stor prestige när lagen möts. Notts County är också en stor rival men de spelar för närvarnde i League One och lagen möts därför inte speciellt ofta i officiella matcher.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.