Mönchengladbach - Tippat

Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach är en tysk fotbollsklubb som för närvarande huserar i Bundesliga. Klubben bildades 1900 och de gjorde sin första säsong i Bundesliga säsongen 1965/66. Efter inträdet i Bundesliga så växt Mönchengladbach snabbt till en av de största och mest populära klubbarna i Tyskland. Borussia Mönchengladbach dominerade Bundesliga under 70-talet och fick med sig 5 mästerskap från årtiondet. Till skillnad från Borussia Dortmund, som tog sitt namn efter ett lokalt bryggeri, så kommer Mönchengladbachs Borussia från den latinska översättningen av Preussen, som är just Borussia. Laget kallas ofta fölen. Ett smeknamn de fick tack vare det unga och aggressiva lag som dominerade Bundesliga under 70-talet. De rönte även stora framgångar på den europeiska arenan under samma tidsperiod. De spelade final i dåtidens Champions League 1977, de vann UEFA-cupen 1975 och 1979. De gick även till final i UEFA-cupen 1973 och 1980.Mönchengladbachs storhetstid tog dock slut i samband med åttiotalets ankomst. Bortsett från en seger i tyska cupen 95 har de har inte lyckats vinna någon inhemsk titel sedan 1977. Idag har föreningen över 50 000 medlemmar och deras största rival är Fc Köln.

Nittiotalet var jobbigt för Borussia Mönchengladbach, som ofta harvade i den nedre halvan av tabellen. Det tunga årtiondet avslutades med att klubben tvingades lämna Bundesliga 1999. De spenderade 2 säsonger i andraligan och tog sig tillbaka till Bundesliga 2001. Få saker hade dock ändrats sedan nittiotalet och Mönchengladbach stabiliserade sig i nedre halvan av tabellen. Säsongen 2006/07 såg återigen en relegation av Borussia Mönchengladbach. Laget spenderade dock bara en säsong i andradivisonen och har spelat i Bundesliga sedan säsongen 08/09.

Arenan
Mönchengladbach spelar sina hemmamatcher på Borussia-Park. Det får plats 54 057 personer på arenan efter den senaste ombyggnaden. Av dessa platser är ungefär 16 000 ståplats. Dessa kan dock göras om till tillfälliga sittplatser vid internationella evenemang. När de tillfälliga sittplatserna används får det plats 46 249 personer på Borussia Park. Borussia Park är den största arenan i Tyskland, som inte användes under Fotbolls-VM 2006.

Profiler
Borussia Mönchengladbach har varit hemadress till en lång lista storspelare. Spelare som Oliver Bierhoff, Stefan Effenberg och Martin Dahlin har alla representerat klubben. Frågan är dock om inte Lothar Matthäus är den största profilen. Lothar hade dock en tveksam avslutning i klubben då han missade en straff i en cup-final mot Bayern München. Straffen skulle bli hans sista i klubben då han skrev på för just Bayern München till säsongen efter. Hans övergång tände spekulationer om huruvida mittfältslegenden hade missat straffen avsiktligt.

Nr det här skrivs spelar både Oscar Wendt och Branimir Hrgota i klubben.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.