Millwall FC - Läs mer om den kända klubben på Tippat.se

Millwall FC

Klubben bildades 1885 av skotska arbetare i marmeladfabriken J.T Morton. 1910 började klubben spela på arenan New Cross ”The Den” där de spelade fram till 1993 då de flyttade till ”The New Den”. Anledningen till namnet är att laget ofta kallas för The Lions och lejonets boning heter Den på engelska. Under större delen av sin tid har klubben spelat i de lägre divisionerna i det engelska ligasystemet men de har även varit upp i högsta divisionen. Vid säsongsslutet 1989 kom laget på 10e plats i högsta divisionen, vilket är lagets bästa placering hittils. Klubben är rankad till den 40e mest framgångsrika klubben i England. De spelar för närvarande i andra divisionen, The Championship. Lagets största rival är West Ham United och de två lagen har mötts närmare 100 gånger sedan 1899.

 

2004 nådde laget final i FA-cupen och i och med det kvalificerade de sig till UEFA-cupen följande säsong vilket gav dem spel i Europa för första gången hittils. Totalt har klubben nått semifinal FA-cupen fyra gånger, år 1900, 1903, 1937 och 2013.

 

Trots att klubben inte haft några stora framgångar inom engelsk fotboll så är det internationellt sett en förhållandevis välkänd klubb. Mycket på grund av deras supportrar och dess våldsmma förflutna. Bråken från supportrarna har minskat i omfattning mycket tack vare omfattande insatser från klubbledningen och dess ägare. Supportrarnas slogan är ”No one likes us – we don’t care”.  Flera filmatiseringar har gjorts av millwalls våldsamma supporters. Supportergruppen Millwalle Bushwackers var under 70- och 80talet en av Englands mest våldsamma supportergrupper. Engelska football Association har vid fem tillfällen tvingats stänga The Den och gett klubben böter för huliganernas upptåg. 1977 bjöd Millwall in BBC för att göra en dokumentär om laget och att visa att huliganismen inte var så utbredd som det beskrevs i media. Dokumentären framställde huliganismen som djupt rotad i Millwall och försökte även att koppla dem till de högerextremistiska partiet National Front. Den dokumentären sägs ha dragit mycket skada till klubben.

Det har, genom åren, varit mycket stök i samband med Millwalls matcher på grund av huliganism. Efter böter och att arenan tvingast stänga under kortare perioder flera gånger införde klubben regler som gjorde att endast de som hade medlemskap och var villiga att visa upp detta och ha på sig en medlemsbricka var välkomna att titta på deras matcher. Det var ett steg i klubbens försök att minska oroligheterna kring sina matcher och det hade ett hyffsat resultat. På senare år har det lugnat ner sig även om det fortfarande förekommer en hel del bråk kring Millwalls matcher.  2009 spelade Millwall borta mot ärkerivalerna West Ham United och utanför arenan blev en Millwall-supporter knivhuggen i en sammandrabbning mellan de två lagens supportergrupper.

 

En liten del av Millwalls supporter team är förvisso våldsamma och har ett välförtjänt dåligt rykte men klubben och dess vanliga supportrar får lida för bråkstakarnas dåliga rykte och Engelsk media verkar ha en tendens att associera våldshandlingar med laget, även om det kan vara omotiverat. Ett exempel på detta är när Gavin Grant blev dömd för mord så skrev BBC löpsedlar där det stod ”Former Millwall strikre Gavin Grant guilty of murder”, fritt översatt till svenska betyder det ”Före detta anfallare i Millwall skyldig till mord”. Detta trots att Gavin Grant hade spelat för åtta olika klubbar och Millwall var det lag han spelat minst matcher för (fyra stycken) och han spelade för och hade kontrakt med Bradford city vid tillfället för mordet. Ändå valde tidningarna att sammankoppla spelaren med Millwall.

 

Arenan

The Den, eller The New Den som arenan från början kallades är hemmaarena för MillWall FC. Den öppnades 1993 och klubben flyttade dit från sin gamla arena. Eftersom den förra arenan kallades för The Den så blev denna kallad The New Den men nu på senare år så har new ramlat bort inamnet och den är nu känds om The Den. Arenan har en kapacitet på 20 146 åskådare och säsongen 2010/2011 hade den en snittpublik på 12 438.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.