Luis Suarez är världens just nu bästa striker -

Luis Suarez är världens just nu bästa striker

Suarez gör sitt första mot NorwichDen där Luis Suarez uppvisning igår var inte dålig. Inte dålig alls. Han nätar fyra mål och spelade fram till ett när Liverpool vann över Norwich med 5-1. Suarez leder nu skyttligan i Premier League och Liverpool är fyra i tabellen, sju poäng efter Arsenal. 

Det första målet var en kanon från ca 38 meter ut. Bara en fotbollsspelare med en jäkla massa självförtroende och en bra doja kan måla på det där sättet. Säsongens mål, säger vissa. Det kan mycket väl vara så. Personligen gillar jag mer mål nummer tre. Kontrollen han har är löjlig.

– ”Mitt mål är att göra laget bättre. Mitt jobb är bara att göra mål så att vi kan fortsätta att vinna matcher och placera oss så högt i tabellen som möjligt – och vi spelar bra nu”

Så sa matchens huvudperson efter den spelats klart uppger den brittiska tidningen The Mirror. Förträffligt ödmjuk den där Suarez.

Suarez vill spela fotboll
Om man blickar tillbaka och kollar returmötet som Uruguay hade hemma mot Jordanien i playoffen till VM så ser man att Suarez visar upp en vilja som man sällan ser nuförtiden. Uruguay hade vunnit med fem mål mot noll borta Jordanien i det första mötet. Det innebar att Uruguay skulle ha kunnat ställa ut skorna och tänka på annat i 90 minuter i andra matchen. Det gjorde också i princip hela laget. Förutom Suarez förstås. Han satsade och ville hela tiden och jag började undra vad som stod till i hans skalle. Varför förta sig eller riskera minsta lilla skada om man inte behöver? Nu blev det 0-0 i matchen, men poängen är att Suarez visade en stark karaktär och vilja att spela fotboll.

Resonemanget med karaktär och fokus på fotbollen strider lite mot Suarez brokiga historia i PL. Jag tänker givetvis på skandalerna han radade upp förra året som fick Liverpool-anhängare att efterlysa både ryggrad och hjärna på Suarez. En bit-reflex och en släng av tourettes var toppen av ett isberg, men det var dock inte det som fick Liverpools supportrar att vända sig mot honom. Det var hans intensiva önskan att lämna klubben och hans sätt att göra det på fick fansen att se rött. Epitet som problembarn, psykfall och idiot sattes till Suarez namn och jag vill minnas att en större brittisk tidning gjorde en omröstning där de flesta ville se Suarez dra från klubben. Nu är det andra bullar. Suarez trubbel från förra säsongen ligger i det förgångna. Idag är han Liverpools, ja kanske hela Premier Leagues, starkast lysande stjärna. Han leder skytteligan med 13 mål efter 14 omgångar. Och då ska man komma ihåg att Suarez bara spelat nio av dem eftersom han hade en överhängande avstängning från förra säsongen.

Världens bästa striker?
Luis Suarez måste vara världens bästa renodlade striker just nu. Han tillhör dagens spelare som definierar vad en striker är och ska vara. Suarez, Cavani, Ibrahimovic, Falcao med flera är dagens motsvarighet till Schevchenko, Henry, van Nistelrooy och Inzaghi. Suarez är bara 26 år gammal och kan göra ett avtryck i fotbollshistorien på riktigt i sommarens VM.

Gårdagens uppvisning var mot Norwich. Det Suarez behöver för att definitivt kunna kalla sig för världens bästa striker är att han fortsätter leverera samt att han och Liverpool kammar hem en titel. Om Suarez håller sitt målsnitt och skulle vara med och vinna PL, eller än hellre CL eller VM, så får konkurrerande strikers ute i Europa göra en motsvarande bedrift för att utmana Suarez om titlen som bästa striker.

Nu är jag inne och svävar långt fram i tiden. Men tankarna går osökt till VM. Uruguay kommer att åka till Brasilien med ett monsteranfall. Diego Forlan, Edinson Cavani och Luis Suarez är en helt sjukt hotande anfallstrio som får mig att tro att VM 2014 kan bli en riktig framgångssaga för Uruguay. Det är viktigt att i cupspel ha ett gäng spelare som kan avgöra och pressa på utav bara helvete när man behöver det. Jag tror att Uruguay kan vara nationen som är bäst rustad för att forcera fram ett mål. Kan de vinna? Jag vet inte om jag ska flagga för Uruguay-seger, men jag tror att Uruguay mycket väl kan vara det mest spelvärda alternativet. De står i 30 gånger pengarna hos Betsafe att vinna VM 2014. För att jämföra med något står Spanien i 7 gånger pengarna. Visst har spanjorerna en bättre chans, men sett till oddsen spelar jag mycket hellre på Uruguay. Jag har inte hittat odds på Suarez som skyttekung än. Det kanske kan vara ett intressant spel.

Vi använder oss av cookies. Acceptera gärna vår integritetspolicy. Läs mer om cookies här.